Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne layık görülenlerin ortak özelliğini, "yerli ve milli çizgisinin kendi alanlarındaki en mümeyyiz temsilcileri" şeklinde tanımladı.

09.12.2015 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne layık görülenlerin ortak özelliğini, "yerli ve milli çizgisinin kendi alanlarındaki en mümeyyiz temsilcileri" şeklinde tanımladı.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde, ödül alanları tebrik ederek, ülke ve millet adına ödül sahiplerine şükranlarını sundu.

Kişilerin yarışmayla belirlenmediğini ifade eden Erdoğan, eserleri, emekleri ve ürünleriyle başlı başına birer kıymet olan bu kişilere, millet ve devlet adına haklarını teslim ettiklerini söyledi.

Ülkede her alanda büyük değerler bulunduğuna işaret eden Erdoğan, her yıl bunlardan bir kısmına Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri çerçevesinde millet ve devlet adına takdir, minnet ve sevginin gösterilmeye çalışıldığını belirtti.

Erdoğan, sinema alanında Münir Özkul adına kızı Güner Özkul'a, edebiyat alanında Rasim Özdenören'e, müzik alanında Orhan Gencebay'a, sosyal bilimler ve tarih alanında Mehmet Genç'e, geleneksel sanatlar alanında Hüseyin Kutlu'ya ve kültür-sanat vefa ödülü kapsamında da Cemil Meriç adına kızı Ümit Meriç'e ödül verileceğini kaydetti.

Anadolu'nun, insanlık tarihinin en mümbit medeniyetlerine, devletlerine ve toplumlarına ev sahipliği yapmış kadim coğrafyanın kalbi olduğunun altını çizen Erdoğan, bu toprakların, üzerinde yaşayan her toplumu maddi ve manevi zenginleştirdiğini ve ufkunu açtığını vurguladı.

Türk milletinin, gittiği her yerde doğru, güzel ve faydalı gördüğü her şeyi komplekssiz şekilde alan ve oralara bir şeyler kazandıran bir toplum olduğunu dile getiren Erdoğan, Anadolu coğrafyasıyla milletin kaderinin birleştiği, bütünleştiği bu toprakların insanlığa kazandırdığı büyük değerlerin gerisinde böyle bir terkip bulunduğunu anlattı.

Erdoğan, Anadolu coğrafyasıyla milletin bir başka ortak noktasının da yapılarında asla ümitsizlik, yeis ve pes etmenin bulunmaması olduğunu dile getirdi.

Yunus Emre'nin "Her dem yeni doğarız. Bizden kim usanası" sözlerinin coğrafya ve milleti çok güzel anlattığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Osmanlı tarihi ve söz sanatları konusunda üstat olan hocaların, büyüklerin bulunduğu bir yerde bunu söylemek bize düşmez ama naçizane şu görüşümü ifade etmeden geçemeyeceğim, son 200 yılımızın bu milletin bitişinin, tükenişinin, teslimiyetinin beklenişi ile geçtiğine inanıyorum. Yaşadığımız onca badireye, yaptığımız onca hataya, maruz kaldığımız onca saldırıya rağmen hamdolsun böyle bir durum gerçekleşmedi ama aynı bekleyiş hala sürüyor. İşte 2015 yılı da bitmek üzere. Milletimiz yine dimdik ayakta. Yine kendisiyle birlikte tüm kardeşlerinin, dostlarının ümidi olan vasfını devam ettiriyor.

Dünya, özellikle İslam dünyası yine Türkiye'ye bakıyor. Dünyadaki güç dengelerinin, bilim, teknoloji, sanat alanlarını da kapsayacak şekilde Batı'ya kaydığı bir dönemde biz hala kendimiz olmayı, müktesebatımızı korumayı hamdolsun başardık. Yeterli mi? Değil. Bunu artırmaya devam edeceğiz."

"Bu süreçte çok yara aldık, çok kayıplar verdik, çok mevzi kaybettik. Buna rağmen bulunduğumuz yer çok önemlidir" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bakınız Doğu ile Batı'nın temas noktaları içerisinde hala varlığını, özgürlüğünü, gücünü, iddiasını sürdürebilen tek coğrafya burasıdır, Anadolu'dur. Türkiye Cumhuriyeti devletini tarihsel sürekliliğimiz içerisinde son devletimiz olarak görüyoruz. Bu bakımdan cumhurbaşkanlığı forsundaki yıldızlara yüklediğimiz mana çok önemlidir. Aynı şekilde Külliyemizde yapılan resmi törenlerde temsili olarak yer alan unsurlar çok önemlidir. Bunların hiçbiri de rastgele seçilmiş, öne çıkarılmış semboller değildir. Bugün bizi hala ayakta tutan gücün gerisinde işte bunların ifade ettiği anlayış vardır, arka plan vardır. Ülke ve millet olarak bizim için ne siyasi ne ekonomik krizler yıkıcı bir tehdittir. Bizim için asıl tehlike coğrafyamızla ve milletimizle ilgili bu vizyonu kaybetmemizdir. Bizi biz yapan, diğer toplumlardan farklı kılan ve yaşadığımız bunca badireye rağmen ayakta tutan gücü çok iyi anlamalı çok iyi kavramalıyız. Kültür ve sanat alanı işte bu bakımdan çok önemlidir."

Erdoğan, milletlerin, geçmişleriyle bağlarını sürdürmede, tarihi sürekliliği sağlamada, kültür ve sanatın hayati bir rolü bulunduğunu vurgulayarak, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin gerisindeki en önemli kaygılardan ve kriterlerden birinin de bu durum olduğunu söyledi.

"Yerli ve milli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül alacak isimlerden her birine bu gözle baktıklarını ve bu kişilerin eserlerini bu yaklaşımla anlamlı hale getirdiklerini aktararak, "Bu isimlerin hepsinin ortak özelliği, şahsımın her zaman ifade ettiği 'yerli ve milli' diyerek, ısrarla vurgulamaya çalıştığım çizginin kendi alanlarındaki en mümeyyiz temsilcileri olmalarıdır. Kökleri bu toprakların derinlerine uzanan, mazisi bu milletin geçmişine giden, eserleri buram buram kendimiz, özümüz, mayamız kokan bu değerli kültür sanat ve ilim insanlarımızı bir kez daha saygıyla selamlıyorum" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement