Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Vatikan’ın Kudüs konusunda sergilediği net ve kararlı tavır, Müslüman dünyasında olumlu karşılandı ve Müslümanlarla Katolikleri birbirine yaklaştırdı" dedi.

10.02.2018 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, " Vatikan'ın Kudüs konusunda sergilediği net ve kararlı tavır, Müslüman dünyasında olumlu karşılandı ve Müslümanlarla Katolikleri birbirine yaklaştırdı" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Daily Sabah gazetesinde "Erdoğan'ın Vatikan ziyareti küresel barış umudunu güçlendirdi" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Vatikan'a 59 yıl sonra ilk resmi ziyareti gerçekleştirdiğini hatırlatan Kalın, şöyle devam etti:

"Bu ziyaret BM Genel Kurulu'nun Kudüs kararı sonrasında yapıldı ve Türkiye-Vatikan ilişkilerinde önemli bir sayfa açılmasına vesile oldu. Papa Francis, 2014 yılında Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanlığı Külliyesi' de ağırlanan ilk yabancı lider olmuştu. İki lider Kudüs, Müslüman-Katolik ilişkileri, Suriye krizi, mülteci krizi, terörizm, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi başta olmak üzere birçok konuyu ele aldı."

Papa Francis'in göreve gelmesinden itibaren sıcak, iletişime açık, açık fikirli ve samimi bir lider profili çizdiğini belirten Kalın, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Vatikan'ın Kudüs konusunda sergilediği net ve kararlı tavır, Müslüman dünyasında olumlu karşılandı ve Müslümanlarla Katolikleri birbirine yaklaştırdı.Aslında bu durum şaşırtıcı değil, çünkü Kudüs Katolikler için de kutsal bir mekan ve ABD ile İsrail'in tek taraflı kararını kabul etmeleri mümkün değil. Özellikle Arap ve Müslüman ülkelerde yaşayan Müslümanlar ve Hristiyanlar açısından İsrail'in Kudüs'ü işgali, kutsal topraklardaki sorunların temelini oluşturuyor. Bu açıdan ABD yönetiminin Kudüs kararı, sorunun bir parçası. Yerleşimlerin artması, Müslüman ve Hristiyanları mülksüzleştirilme ve baskı altına alma çabaları ile Filistinli mültecilerin topraklarına dönüşlerinin engellenmesi, Ortadoğu'da kalıcı ve adil barış gayretlerine zarar veriyor."

Kalın, Papa Francis'in kapsayıcı mesajlarının ırkçılık ve aşırı sağ hareketlerin yükselişi sebebiyle önemli olduğunu kaydederek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin barış, güvenlik ve dostluğa yönelik birlikte çalışma arzusunu ortaya koyduğunu ifade etti:

"Barışçıl Müslüman topluluklara yönelik siyasi ve fiziki saldırıların 'yeni normal' olarak gösterilmesi Müslümanlar ve gayrimüslimler açısından sorunludur. Avrupa'da antisemitizm aynen bu şekilde Nazizm'e ve soykırıma evrilmiştir. Papa, ırkçılık ve islamofobinin yeni türlerini reddetmenin ahlaki ve siyasi bir sorumluluk olduğunu gösterdi. Bundan tüm Müslümanların hoşnut olması gerekir. Aynı şekilde Müslüman liderlerin de kendi ülkelerinde yaşayan Hıristiyanları saldırılara karşı korumaları gerekir. Türkiye, Hristiyan ve Yahudi toplumlarının haklarını ve mülklerini korumak için bir dizi adım atarak bunu sağlamaya çalışıyor. Açıkçası Müslümanların, Hristiyanların, Yahudilerin, başka dinlere mensup kişilerin ve herhangi bir inancı olmayanların ırkçılığa, yabancı düşmanlığına ve ayrımcılığa karşı güçlerini birleştirmesi gerekiyor." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Siyaset Akademisi'nden 244 kadına sertifika
    16:11 AK Parti Siyaset Akademisi'nden 244 kadına sertifika

    Diyarbakır'da AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları tarafından düzenlenen 'AK Parti Siyaset Akademisi' programını tamamlayan 244 kadına sertifikaları takdim edildi. Programda konuşan AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları İnsan Hakları Başkanı Oya Eronat, siyaset akademisinin kadınlar için yapıldığını belirterek, Cumhurbaşkanı'nın kadınlara verdiği değeri vurguladı. Sertifikalar, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına da verildi.

  • Altun: 31 Mart 2024 yerel seçimleri Türkiye'nin demokrasi yolculuğunda önemli bir kilometre taşı
    16:08 Altun: 31 Mart 2024 yerel seçimleri Türkiye'nin demokrasi yolculuğunda önemli bir kilometre taşı

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yerel yönetimlerin belirlenmesi amacıyla pazar günü yapılacak seçimler dolayısıyla kaleme aldığı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) medyasında geniş yer bulan "Türkiye'de Mahalli İdareler Seçimleri" makalesinde, "31 Mart 2024...

  • Rize'de Mahkeme, Deterjana Dayanaklı Olmayan Mutfak Tezgahı İçin Ayıplı Mal Kararı Vermedi
    16:08 Rize'de Mahkeme, Deterjana Dayanaklı Olmayan Mutfak Tezgahı İçin Ayıplı Mal Kararı Vermedi

    Rize'de yaşayan bir vatandaşın deterjana dayanaklı olmayan mutfak tezgahı nedeniyle açtığı davada mahkeme, tezgahın ayıplı mal olmadığı kararını verdi. Mahkeme, tezgahta kullanılan mermerin sıradan deterjanlarda dahi yüzeyinin bozulabilecek taşlardan olduğunu ancak kullanım hatasından kaynaklı bu duruma geldiği tespitiyle davanın reddine hükmetti.

  • Tunceli'de Yaban Keçileri Munzur Vadisi Milli Parkı'nda Görüntülendi
    16:07 Tunceli'de Yaban Keçileri Munzur Vadisi Milli Parkı'nda Görüntülendi

    Tunceli'de koruma altındaki yaban keçileri, Munzur Vadisi Milli Parkı'nda yiyecek ararken objektife yansıdı. Milli park, bozayı, kurt, vaşak, su samuru, kartal, yaban domuzu, sincap ve yaban keçisi gibi türlere ev sahipliği yapıyor. Keçiler, izlendiklerini fark edince zirvelere doğru tırmandı.

  • İzmir'de 31 Mart Seçimlerinde 16 Bin 277 Personel Görev Yapacak
    16:07 İzmir'de 31 Mart Seçimlerinde 16 Bin 277 Personel Görev Yapacak

    İzmir Valiliği, 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi için 16 bin 277 personelin görev yapacağını duyurdu. Seçimde 10 bin 721 sandıkta 3 milyon 459 bin 970 seçmenin oy kullanabileceği belirtildi. İl genelinde seçimlerin huzur ve güven ortamında gerçekleşmesi için gerekli tedbirlerin alındığı açıklandı.

  • MARSU, Mardin Artuklu ilçesinde yeni sondaj kuyusu kazma çalışmalarını tamamladı
    16:07 MARSU, Mardin Artuklu ilçesinde yeni sondaj kuyusu kazma çalışmalarını tamamladı

    Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU), Artuklu ilçesine bağlı Nur Mahallesi'nin bir kısmında yaşanan içme ve kullanma suyu sorununa çözüm sağlamak amacıyla başlattığı yeni sondaj kuyusu kazma çalışmalarını tamamladı. MARSU, Artuklu ilçesi Nur Mahallesi'nde bazı yerleşimlerin artan nüfus ve yapılaşmayla birlikte ihtiyaç duyulan içme suyu talebini karşılamak için başlattığı derin içme ve kullanma suyu amaçlı sondaj kuyusu kazı çalışması çalışmalarını bitirdi. Açılan sondaj kuyusunu mevcut şebeke hattına entegre etmek için ek olarak 300 metre uzunluğunda ek şebeke hattı döşeme işlemleri gerçekleştirildi.


Advertisement