Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (1) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (1)

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye Reisicumhuru ifadesi cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve İnönü tarafından da geçmişte kullanılmıştı.

17.08.2017 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye Reisicumhuru ifadesi cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve İnönü tarafından da geçmişte kullanılmıştı. Dolayısıyla bunun üzerinden Türkiye Cumhuriyeti'nin kazanımlarına dönük birtakım spekülasyonların yapılmasını doğru bulmadığımızı bu vesileyle ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, bugün 17 Ağustos depreminin sene-i devriyesi olduğunu hatırlatarak, depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet diledi.

Büyük bir bölümü birinci ve ikinci derece fay hatlarında bulunan Türkiye'nin, risk azaltma faaliyetleri çerçevesinde AFAD başta olmak üzere ilgili kurumların yoğun bir faaliyet sürdürdüğünü kaydeden Kalın, gelecek dönem içerisinde 7 milyondan fazla yapının yeniden yapılandırılması ve kentsel dönüşüme tabi tutulmasının hedeflendiğini aktardı.

Bunun amacının depreme dayanıklı bina sayısını ve niteliğini artırmak olduğunu vurgulayan Kalın, son yıllarda bu konuda önemli mesafeler alındığını söyledi.

Bu tür doğal afetler meydana geldiğinde buna yönelik tedbirler ve risklerin azaltılması konusunda her zaman yapılması gerekenler olduğunu kaydeden Kalın, bu konuda kamu kurumlarına, vatandaşlara ve özel sektöre görev düştüğünü dile getirdi.

Kalın, bu tür acıların bir daha yaşanmaması için Türkiye'nin ilgili tüm kurumlarının bu konudaki çalışmalarının yoğun bir şekilde devam edeceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ürdün ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 21 Ağustos'ta Ürdün'e resmi bir ziyarette bulunacağını açıklayan Kalın, " Ürdün Kralı Abdullah'ın davetine icabeten günübirlik bir resmi ziyareti olacaktır. Ziyaret kapsamında ikili ilişkiler ele alınacak." dedi.

Ürdün'ün bölgedeki önemli ülkelerden, Türkiye ile iyi siyasi, ticari ilişkileri olan önemli bir bölge ülkesi olduğuna dikkati çeken Kalın şöyle devam etti:

"Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel konuları ele alacağımız bir ziyaret olacak. Bu vesileyle özellikle Filistin ve Mescid-i Aksa konularında detaylı bir şekilde Sayın Cumhurbaşkanımızın ele alması beklenmektedir. İşgal altındaki Filistin topraklarında, Mescid-i Aksa ve civarlarında tüm vakıf mülkleri Ürdünlü makamlar tarafından Filistinlilerle birlikte koordine edilmektedir. Biz de bu konuda Ürdün makamlarıyla yakın bir çalışma mesaisi içerisindeyiz. Terörle mücadele, Yemen ve diğer konular bu ziyaret kapsamında ele alınacaktır. Bunu özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın dış politika angajmanındaki geniş perspektifi yansıtması açısından da önemli bulduğumuzu ifade etmek istiyorum."

İran Genelkurmay Başkanının ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri'yi kabul ettiğini anımsatan Kalın, bunun uzun bir aradan sonra yapılmış ilk önemli bir ziyaret olduğunun altını çizdi.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın ev sahipliğinde verimli ve başarılı bir ziyaret gerçekleştirildiğini belirten Kalın, "İki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında terörle mücadele, sınır güvenliği, PKK ve DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerine karşı mücadele, Suriye ve Irak'taki askeri ve siyasi konular, Astana Süreci ve diğer bölgesel konular etraflı bir şekilde ele alındı. Bundan sonra da üst düzey ziyaretlerin düzenli bir şekilde yapılması konusunda mutabık kalındı. Bu askeri işbirliğinin farklı alanlarda derinleştirilmesi için de bir dizi faaliyetin yapılacağını ifade edebilirim. Bu konuda Genelkurmay Başkanlığımız gerekli bilgilendirmeyi peyderpey yapacaktır." diye konuştu.

"Avrupa'da yükselişe geçen popülist hareketlerle yakından irtibatlı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün AB Dönem Başkanı olan Estonya'nın Başbakanı Juri Ratas'ı kabul ettiğini hatırlatan Kalın, "Bir tarafta bölge konuları, İran, Ürdün ziyareti, Suriye meselesi devam ederken, bir taraftan da Türkiye'nin özellikle AB üyelik sürecindeki kararlılığını ifade eden temaslarımız da devam etmektedir." şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın, Türkiye'nin AB üyeliğine eşit ve egemen bir ülke olarak kabul edilmesi ve dahil edilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiğini aktaran Kalın, "Bunun şartlarının nasıl olacağı, bunun karşılıklı güven, çıkar ve eşitlik ilkesine dayalı olması gerektiği husundaki önceliklerimizi de Estonya Başbakanına ifade etmiştir." dedi.

AB'ye de önemli roller düştüğüne dikkati çeken Kalın şunları kaydetti:

"Yaklaşık 54 yıldır AB'nin kapısında bekletilen Türkiye'nin 'Üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor.' gibi bir ithama maruz kalması da aslında kabul edilebilir bir şey değil. Özellikle son dönemde yeni fasılların açılması veya Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin dile getirilen itirazlar ortaya çıkarılan suni engeller de bu konuda Avrupa Birliği içerisinde hem bir kafa karışıklığının hem Türkiye konusunda negatif bir tutumun giderek güç kazandığının ve bunun maalesef Avrupa'da yükselişe geçen popülist hareketlerle yakından irtibatlı olduğunu, seçim takvimiyle doğrudan bağlantılı olduğunu izlemekteyiz."

Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki perspektifinin belli olduğunun altını çizen Kalın, bu konuda Türkiye'nin kararlılığını sürdürdüğünü ancak bunun hayata geçebilmesi için AB kurumlarına ve bürokrasisine de önemli roller düştüğünü ifade etti.

Malazgirt Meydan Muharebesi'nin 946'ncı yıldönümü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Malazgirt Meydan Muharebesinin 946'ncı yıldönümü münasebetiyle 26 Ağustos Cumartesi günü Malazgirt'te olacaklarını bildiren Kalın, özellikle gençler olmak üzere bütün vatandaşları Malazgirt'e davet etti.

Malazgirt Meydan Muharebesi'nin, Anadolu'nun kapılarını Türklere, Müslümanlara açan çok önemli bir zafer olduğunu vurgulayan Kalın, bu zaferin Türkiye tarihinin yüz akı dönüm noktalarından bir tanesi olduğunun, bugünün çok güçlü bir şekilde, tarih bilinci ve perspektifiyle kutlanmasının önemine değindi.

"Türkiye, milli imkan ve kabiliyetlerini kullanarak gerekli tedbirleri alır"

Terörle mücadele konusunda ilgili bütün birimlerin teröre karşı çok yoğun bir mücadele verdiklerini dile getiren Kalın, güvenlik güçlerinin büyük bir fedakarlık ve özveriyle vatana millete bağlılık duygusuyla bu mücadeleyi devam ettirdiğini ve bunun neticelerinin açık ve net bir şekilde görmeye başladıklarını söyledi.

Sınır güvenliği konusundaki daha önce yaşadıkları sıkıntıların büyük oranda minimize edildiğini bildiren Kalın, terörle mücadelenin bundan sonra da kararlı bir şekilde devam edeceğini belirtti.

Astana Süreci, İdlib ve Afrin meselesinin, genel güvenlik tedbirleri çerçevesinde ele alınması gereken ana başlıklar olduğunu dile getiren Kalın, "Türkiye kendi ulusal güvenliğini, sınır güvenliğini sağlamak için milli imkan ve kabiliyetlerini kullanarak gerekli tedbirleri bundan sonra da almaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Terörle mücadelenin bir ülkenin tek başına yapacağı bir mücadele olmadığını vurgulayan Kalın, küreselleşme çağında terörün de küreselleştiğine, çok karmaşık bir network yapısı içerisinde hareket ettiğine dikkati çekti.

Bu çerçevede ülkeler arasında işbirliği, istihbarat paylaşımı gibi konuların büyük önem arz ettiğini dile getiren Kalın, "Bazı ülkelerin 'Bana dokunmayan, terör örgütü benim sorunum değildir.' yaklaşımının eksik yanlış, hatalı bir yaklaşım olduğunu ifade etmeliyiz. Bugün sizin göz ardı ettiğiniz, yok saydığınız, 'Bana dokunmuyorsa önemli değil.' dediğiniz terör örgütleri yarın sizi çok rahatlıkla vurabilir." dedi.

Yakın dönem içerisinde bunun farklı örneklerini Avrupa ülkelerindeki terör saldırılarında gördüklerini ifade eden Kalın, terörle mücadele, koordinasyon ve işbirliği noktasında Türkiye üzerine düşeni yapmaktadır. Beklentimiz müttefiklerimizden de aynı hassasiyeti göstermeleri ve göstermeye devam etmeleridir." değerlendirmesinde bulundu.

"Ekonomiden son dönemde güzel haberler geliyor"

Ekonomiden son dönemde güzel haberler geldiğini belirten İbrahim Kalın, temmuz ayında bütçenin 926 milyon lira fazla vermesini son derece olumlu karşıladıklarını, bunun Türkiye ekonomisinin yapısının ne kadar güçlü olduğunu teyit eden önemli bir gösterge olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan istihdam seferberliğinin de önemli neticeler vermeye başladığını açıklayan Kalın, mayıs ayında istihdam edilenlerin sayısında 1,8 milyonluk bir artış sağlandığını söyledi. Bunun ciddi bir rakam olduğunu ifade eden Kalın, istihdamda 2 milyon hedefine de yaklaşıldığını dile getirdi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türk ekonomisinin büyük sınamalarla karşı karşıya kaldığını anlatan Kalın, bu imtihanın çok büyük bir başarıyla geçildiğini söyledi.

Kalın, yüzde 5'in üzerine çıkan büyüme trendiyle Türkiye ekonomisinin bütün dünyaya aslında ne kadar güçlü temellere dayandığını gösterdiğini kaydetti.

Turizm sektöründeki ciddi hareketlenmeye işaret eden Kalın, "Önceki yıl terör saldırıları ve başka gerekçelerle sıkıntıya uğrayan turizm sektörümüzün, hizmet sektörümüzün de bu sene çok verimli bir dönem geçirdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz." dedi.

"Türkiye Reisicumhuru ifadesi Atatürk tarafından da kullanıldı"

"Türkiye Cumhurbaşkanı" ifadesiyle ilgili birtakım spekülasyonlar yapıldığını hatırlatan Kalın, " Cevdet Sunay'dan itibaren Türkiye Cumhurbaşkanı ifadesinin kullanıldığını ifade etmiştim. Bunu biraz daha geriye götürmek mümkün, ifade biraz daha eski. Türkiye Reisicumhuru ifadesi cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve İnönü tarafından da geçmişte kullanılmıştı. Dolayısıyla bunun üzerinden Türkiye Cumhuriyeti'nin kazanımlarına dönük birtakım spekülasyonların yapılmasını doğru bulmadığımızı bu vesileyle ifade etmek istiyorum.Türkiye Cumhuriyeti, bu milletin yönetim şeklidir. Bu milletin egemenliğini özgürlüğünü, bağımsızlığını garanti altına alan devlet biçimimizdir, şeklimizdir, yönetim modelimizdir. Bu konuda herhangi bir taviz verilmesi, geri adım atılması söz konusu değil. İfadeleri de hem dil hem tarih açısından teamüller açısından doğru bir şekilde kullanmakta fayda olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Milletvekillerine Seçim Bölgesinde Kalma Talimatı
    17:37 CHP Milletvekillerine Seçim Bölgesinde Kalma Talimatı

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart Pazar günü tüm CHP milletvekillerinin kendi seçim bölgelerinde bulunması talimatını verdi. CHP Genel Merkezi tarafından gönderilen yazıda, milletvekillerine seçim günü çalışmalarını seçim bölgesinde tamamlamaları gerektiği belirtildi.

  • Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, İsrail ile ticaret konusunda iktidarı eleştirdi
    17:36 Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, İsrail ile ticaret konusunda iktidarı eleştirdi

    Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, REFAHYOL Hükümeti döneminde yapılan işlemleri gündeme getirerek, bugünkü hataların örtülmeye çalışıldığını söyledi. Kaya, iktidarın İsrail ile ticaret konusundaki tutumunu eleştirerek, REFAHYOL Hükümeti dönemindeki İsrail ilişkilerini hatırlattı ve bugünkü yanlışlarına dikkat çekti.

  • Bakan Özhaseki, Kütahya'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi
    17:35 Bakan Özhaseki, Kütahya'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Özhaseki, Kütahya Valisi Musa Işın'ı ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulundu ve AK Parti ve MHP teşkilatlarının seçim stantlarını ziyaret etti. Programın sonunda vatandaşlara fidan dağıtan Bakan Özhaseki, Cuma namazını Kütahya Ulu Cami'de kıldıktan sonra Tavşanlı ilçesine doğru yola çıktı.

  • Gölcük'te Husumetli Tarafından Tabancalı Saldırıya Uğrayan Kişi Hayatını Kaybetti
    17:35 Gölcük'te Husumetli Tarafından Tabancalı Saldırıya Uğrayan Kişi Hayatını Kaybetti

    Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde çay ocağında oturduğu esnada husumetlisinin tabancalı saldırısına uğrayan bir kişi hayatını kaybetti. Saldırı sonucunda ağır yaralanan kişi, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Polis ekipleri, saldırganı yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Manisa'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen hastanın organları 5 kişiye nakledilecek
    17:35 Manisa'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen hastanın organları 5 kişiye nakledilecek

    Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde tedavi gören ve trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organları, ailesinin bağış kararıyla 5 kişiye nakledilecek. Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Prof. Dr. Gönül Tezcan Keleş başkanlığındaki heyet tarafından çıkarılan kalp, sağ ve sol böbrek, karaciğer ve kornealar, İstanbul ve İzmir'de nakil bekleyen hastalara gönderildi. Hastane Başhekimi Prof. Dr. İsmet Topçu, organ nakli konusunda ailelerin duyarlı olmasının önemine vurgu yaptı.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz
    17:35 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Siirt'in Kurtalan ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez gibi farklı etnik gruplara ayrım yapmadıklarını ve birlikte olduklarını belirtti. Yılmaz, terörün sona erdiği ve huzur ortamının egemen olduğu bir ortamda özel sektör yatırımlarının da bölgeye gelmeye başladığını söyledi. Ayrıca, çocuklara iyi eğitim verdiklerini ve mezhep, etnik ve dini ayrımcılığa karşı olduklarını vurguladı.

  • Amasya'da Cezaevi Firarisi Hırsız Yakalandı
    17:34 Amasya'da Cezaevi Firarisi Hırsız Yakalandı

    Amasya'nın Suluova ilçesinde hırsızlık yapan şahıs, 15 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir cezaevi firarisi olduğu ortaya çıktı. Jandarma ekipleri tarafından Kılıçaslan köyünde yakalanan şüpheli tutuklandı.

  • Aydın'da kaçan şüpheli hafriyat kamyonunun altında yakalandı
    17:34 Aydın'da kaçan şüpheli hafriyat kamyonunun altında yakalandı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde polis ekiplerinin 'dur' ikazına uymayarak kaçan şüpheli bir şahıs hafriyat kamyonunun altına saklanmak isterken kıskıvrak yakalandı. Şüpheli şahıs, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şüphelinin üzerinde ve araçta yapılan aramalarda uyuşturucu madde, tabanca, tabanca mermisi ve nakit para ele geçirildiği belirtildi.

  • Van'da İhtiyaç Sahibi Ailelere Ramazan Kolisi Dağıtıldı
    17:34 Van'da İhtiyaç Sahibi Ailelere Ramazan Kolisi Dağıtıldı

    Edremit Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Ramazan ayı nedeniyle ihtiyaç sahibi ailelere yönelik yardım kampanyası başlattı. Toplanan 32 yardım kolisi evlerine kadar götürülerek ihtiyaç sahibi ailelere teslim edildi. Öğrenciler, kampanyaya destek veren öğretmen ve velilere teşekkür etti.


Advertisement