Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (3) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (3)

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ortak miting yapmasına ilişkin, "Cumhur İttifakı'nın bir mitingi olarak, dolayısıyla BBP de buna katılabilir, Cumhur İttifakı'nın gücünü, birlik...

09.05.2018 15:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ortak miting yapmasına ilişkin, "Cumhur İttifakı'nın bir mitingi olarak, dolayısıyla BBP de buna katılabilir, Cumhur İttifakı'nın gücünü, birlik ve beraberlik ruhunu, duygusunu yansıtacak önemli bir miting olacaktır." dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun, "Amerika'nın nükleer anlaşmadan çekilmesi konusunda Cumhurbaşkanının, Trump ile ya da İran Cumhurbaşkanıyla görüşmesi söz konusu mu?" sorusu üzerine Kalın, bugün ya da yarın bir görüşme trafiğinin planlanmadığını ama olma ihtimalinin bulunduğunu belirtti. Bu konunun küresel siyaseti ve bölge dinamiklerini ilgilendiren bir konu olduğunu dile getiren Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası bir televizyon kanalına gerekli açıklamayı yaptığını söyledi.

"Bu tür kavgaların kazananı olmaz." temel mesajını verdiklerini ifade eden Kalın, her şeyin bu kadar iç içe geçtiği, karşılıklı bağımlılık ilişkilerinin güçlendiği, küresel bir dünyada atılan adımların sonuçlarının hesaplanması gerektiğini vurguladı.

Kalın, "Ben sadece kendi ekonomimi, stratejik ya da siyasi önceliklerimi düşüneyim, başkalarına bunun nasıl yansıyacağını, etki yapacağını dikkate almayayım." denilemeyeceğini, bu dünyanın öyle bir dünya olmadığını, bundan olumsuz etkilenilebileceğini söyledi.

İbrahim Kalın, "Bu karardan Amerika Birleşik Devletleri vazgeçer, vazgeçmez artık bu onların kararı. Ama biz özelikle yeni getirilen yaptırımları yakından takip edeceğiz. Çünkü bu sadece Amerika Birleşik Devletleri'ni değil Türkiye'yi, Türk firmalarını, Avrupa firmalarını da etkiliyor. Bunların yanı sıra İran halkının da bu yaptırımlardan olumsuz yönde etkilenmesini arzu etmeyiz. Bu yönde bize düşen herhangi bir sorumluluk söz konusu olduğunda da bunu yerine getirmekten çekinmeyiz." diye konuştu.

Bölgede yeterince gerilim bulunduğunu, bunlara yenilerini eklemenin devlet aklıyla bağdaştırılır bir tarafının olmadığını dile getiren Kalın, Türkiye'nin bu gerilimleri minimize edecek bir çabanın içerisinde olacağını kaydetti.

"Kabul edilebilir bir tarafı yok"

" Yunanistan'ın iltica bürosu FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan eski askerlerden birinin daha iltica talebini kabul etti. Değerlendirmeniz ne olur?" sorusuna Kalın, "Sekiz darbeci askerden yani teröristten ikisinin iltica talebinin kabul edilmesi vahim bir durum." yanıtını verdi.

Yunan makamlarıyla bu konunun defalarca konuşulduğunu vurgulayan Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendilerinin birtakım gayretlerinin olduğunu biliyoruz. Fakat bunların yeterli olmadığını ve bu terörist darbeci askerlerin ellerini kollarını sallayarak, yanı başımızdaki bir ülkede hem de bir AB ülkesinde dolaşmalarına izin verildiği gerçeği de önümüzde duruyor. Bizim buna tepkisiz kalmamız mümkün değil. Bir tarafta 'hukukun üstünlüğü, darbelere karşı demokrasi' diyeceksiniz, seçimle iş başına gelmiş bir hükümeti devirmeye çalışmanın onun Cumhurbaşkanını öldürmeye çalışmanın anayasal bir suç olduğunu söyleyeceksiniz. Ama öbür tarafta da bunlarla ilgili şu veya bu gerekçeyle bir adım atmayacaksınız. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok."

Kalın, Türkiye Cumhuriyeti'nin iki helikopterini çalarak, Yunanistan'a giden bu sekiz askerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve ailesini öldürme kastıyla Marmaris'te bulunduğunu hatırlattı.

Bunlarla ilgili onlarca dava dosyası ve iddianame gönderildiğini söyleyen Kalın, "Bütün bu çabalarımıza rağmen, bırakınız bunların iadesini, bunların serbest bırakılması ya da iltica taleplerinin kabul edilmesi hukuk adına skandaldır, siyasi açıdan da ikili ilişkilerimizi olumsuz etkileyecek bir gelişmedir. Bunu zaten kendileri de biliyorlardı. Gözaltı ya da tutuklama süresinin 18 ayın sonunda sona ereceğini biliyorlardı. Bununla ilgili bütün çağrılarımızı yaptık yine hukuk sistemi içerisinde ikili anlaşmalar çerçevesinde çağrımızı yaptık." dedi.

Bazı Avrupa ülkelerinin 15 Temmuz günü yaşanan hadisenin vahametini kavrayamadığını dile getiren Kalın, Yunan tarafından somut adımlar beklendiğini söyledi. Kalın, Avrupa'ya ve Amerika'ya kaçan diğer FETÖ'cü teröristlerle ilgili de bu çağrının tekrar edildiğini, onlarla ilgili de her türlü hukuki yolun devreye sokulacağını kaydetti. Kalın, "Onların yaklaşımı, pozisyonu ne olursa olsun, Türkiye FETÖ terör örgütüyle dünyanın her yerinde kararlı şekilde mücadeleye devam edecektir." dedi.

"Cumhurbaşkanının Bahçeli ile birlikte ortak mitingi söz konusu mu?" sorusuna karşılık Kalın, "Böyle bir ihtimal var. Çok kesinleşmiş tarihi, yeri, şekli netleştirilmiş bir kampanya programı henüz oluşmadı şu günlerde oluşuyor. Böyle bir ihtimal de var. MHP ile bir ortak miting de yapılabilir. Cumhur İttifakı'nın bir mitingi olarak, dolayısıyla BBP de buna katılabilir, Cumhur İttifakı'nın gücünü, birlik ve beraberlik ruhunu, duygusunu yansıtacak önemli bir miting olacaktır." yanıtını verdi.

Cumhur İttifakı'nın kamuoyu tarafından sahiplenildiğini ifade eden Kalın, bunu bir miting ve ortak programlarla taçlandırmanın güzel olacağını belirtti.

"Bu karar bölgede istikrarsızlığı körükleyecek"

ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin İran'la nükleer anlaşmadan ayrılacağı açıklaması ve bu kapsamda İran ile ticaret yapan ülkelere yönelik önlemlerin söz konusu olabileceğine ilişkin bir başka soru üzerine Kalın, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İran, bizim önemli bir komşumuzdur, önemli bir ticaret ortağımızdır, çok önemli enerji anlaşmalarımız, ithalat, ihracat anlaşmalarımız, sınır ticaretimiz var. Bir çok alanda yürüttüğümüz çok önemli siyasi, ekonomik ilişkiler var. Daha önce de İran'a yönelik bu tür yaptırımlar uygulandı. Bundan İran halkı, bölge ülkeleri zarar gördü. Biz, bu tür çatışmacı yaklaşımlardan ziyade daha angaje edici, kucaklayıcı yaklaşımın isabetli olacağı kanaatindeyiz. İran ile ilişkilerimizi bu çerçevede yürüttük. Bu İran ile her konuda anlaştığımız manasına gelmiyor. Suriye konusunda, Irak konusunda anlaştığımız anlaşamadığımız yerler var. Ama terörle mücadeledir, ticarettir, sınır güvenliğidir, bu tür konularda da yürüttüğümüz ortak projeler var. Dolayısıyla yeni yaptırım rejiminin detaylarını bir görmemiz lazım. Ne kapsamda yapacaklar, hangi ülkeleri ya da ticari şirketleri buna dahil edecekler, hangi ticaret kalemleri bunun içinde olacak. 2015 öncesi rejimin aynısı mı uygulanacak o revize mi edilecek. Bunların somut çıktılarını bir görelim. Ama prensip olarak bu kararın bölgede istikrarsızlığı körükleyeceği yeni çatışmalara yol açacağına dair bizim ciddi endişelerimiz var."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement