Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (4) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (4)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, terörle mücadelenin nihai amacının terörü bitirmek olduğuna işaret ederek, "Terör, eğer silahla devam edecekse anladığı dilden konuşulur ve gerekli cevaplar verilir.

04.01.2018 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, terörle mücadelenin nihai amacının terörü bitirmek olduğuna işaret ederek, "Terör, eğer silahla devam edecekse anladığı dilden konuşulur ve gerekli cevaplar verilir. Spekülatif yorumlar üzerinden Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlığını zayıflatmaya veya gölgelemeye dönük spekülasyonlardan da uzak durmakta fayda var." dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Mor beyin nedeniyle ortaya çıkan Bylock mağdurlarının işe iadeleri için yeni bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkacağı ifade ediliyordu. Onların işe iadesi KHK ile mi yapılacak yoksa savcılık kağıtları geçerli mi olacak?" sorusu üzerine Kalın, "Mor beyin meselesinden önce de bununla ilgili bir mekanizma vardı. Komisyon var biliyorsunuz. 15 Temmuz sonrasında KHK'larla işinden atılan, uzaklaştırılan, kavuşturmaya tabi tutulan kişiler bu komisyona başvurabiliyorlar. Bu mekanizma zaten mevcut şu anda. İadeler de yine benzer şekilde bir KHK çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Bundan sonrakiler de yine bu çerçevede, eğer gerektiriyorsa ki büyük ihtimalle gerektirecektir bu durumda, çünkü belli sayıda insandan bahsediliyor bu meseleyle ilgili olarak, bunlarla ilgili de gerekli düzenlemeler yapılacaktır." diye konuştu.

Mor beyin mağduru olup da kamudan ihraç edilenlerin sayısına ilişkin soruya karşılık Kalın, bu konuyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınının bir açıklama yaptığını, verilen rakamın esas alınması gerektiğini söyledi.

"Hem siyasi hem de ahlaki sorumluluktur"

19 Ocak'ta sona erecek olağanüstü halin (OHAL) süresinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin soru üzerine Kalın, gelecek hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkalığında yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında konunun değerlendirileceğini, alınan kararın paylaşılacağını belirtti.

Kudüs konusundaki bir soru üzerine Kalın, Amerikan yönetiminin Kudüs ile ilgili aldığı karar gündeme geldiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir yol haritası ortaya koyduğunu hatırlattı.

Bu planın başarılı şekilde hayata geçirildiğini ifade eden Kalın, Filistin devletini tanıyan ülkelerin sayısının artırılması yönündeki çalışmaların devam ettiğini söyledi. Kudüs'ün Filistin devletinin başkenti olarak tanınmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü aktaran Kalın, özellikle Harem-i Şerif'in tarihi ve dini statüsünün korunmasıyla ilgili tedbirlerin alınması noktasında İslam İşbirliği Teşkilatı'nda alınan kararın sonuç bildirgesine yansıtıldığını anımsattı.

Kalın, Erdoğan'ın başkanlığında 1,5 yıl önce yapılan olağan İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde, Harem-i Şerif etrafındaki tarihi binaların korunması ve restore edilmesiyle ilgili bir kararın alındığına işaret etti. Kalın, bunların hayata geçirileceğini, konuyla ilgili vakıfların yönetimine sahip olan Ürdün ile yakın temas içinde olunduğunu dile getirdi.

Kudüs ve civarında yaşayan Filistinlilerin, İsrail askerlerinin tacizlerine maruz kalmanın yanında sistematik şekilde ekonomik güçlerinin ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Kalın, "Bunlara karşı Kudüs ahalisini ekonomik anlamda desteklememiz, güçlendirmemiz hem siyasi hem de ahlaki sorumluluktur. Bu yönde Cumhurbaşkanımızın çeşitli çağrıları da olmuştu. Bu fonlarla birlikte ekonomik güçlendirme planını da hayata geçirmeye devam edeceğiz." dedi.

"ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefon görüşmesi yapması planlanıyor mu?" sorusu üzerine Kalın, Trump ile en son 24 Kasım'da telefon görüşmesi olduğunu hatırlattı. Kalın, kesinleşmiş bir telefon görüşmesinin söz konusu olmadığını belirterek, liderlerin çeşitli konularda istişare için görüşebileceğini, gelecek günlerde böyle bir telefon trafiğinin olabileceğini aktardı.

"Terörle mücadelenin nihai amacı terörü bitirmektir"

"İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun emniyet görevlilerine uyuşturucuyla mücadele noktasında çok sert bir talimatı oldu. Bu talimatı siz nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna karşılık Kalın, Soylu'nun dün kullandığı ifadenin terörle ve uyuşturucuyla mücadele bağlamında bir kararlılık içerdiğini söyledi.

Soylu'nun açıklamasının hukuki çerçevenin dışına çıkan bir açıklama olmadığını belirten Kalın, şunları kaydetti:

"Orada emniyet görevlilerine konuşuyor ve 'Uyuşturucu gibi bizim nesillerimizi zehirleyen bir belaya karşı en kararlı şekilde mücadeleyi devam ettirin' çağrısı yapıyor. O bir kararlılık ifadesidir. Buna siz sert dersiniz, bilemem, o ayrı ama hem terörle hem uyuşturucuyla ve diğer suç türleriyle mücadelede bir kararlılık ifadesidir ve bunu emniyet görevlilerine söylüyor. Bunu başka yerlere çekmek, 'Her önüne gelene bir infaz yetkisi veriliyor' gibi noktalara çekmek ancak kötü niyetle izah edilebilir, ifade edilebilir. Bu mücadelede kararlılık vurgusu son derece önemlidir ve bunun devam ettirilmesi terörle mücadele için de son derece önemli."

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "Tokat ve Konya'da silahlı eğitim kampları bulunduğu" iddiasına ilişkin sorusuna Kalın, "Gerçeklerle uzaktan yakından ilgisi olmayan, spekülatif, halkı, kaosa ve infiale sevk etmeyi amaçlayan bir açıklamadır. Bunu da açık bir şekilde ifade edeyim. Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir ve Türkiye hükümeti vatandaşlarının can ve mal güvenliğini kimlerin sağlayacağı çok açık bir şekilde ifade edilmiştir." yanıtını verdi.

Hiç kimsenin böyle bir pozisyona yönelmesinin dahi söz konusu olamayacağını vurgulayan Kalın, "Bunlar kanunlar çerçevesinde kimler tarafından ifa edileceği son derece belli olan görevlerdir. Üstelik bu iddialar ortaya atılıyor ama bu iddiaları temellendirecek bir delil görmüş değiliz. Kulaktan duyma bu bilgilerle bunu adeta bir korku propagandası haline getirerek vatandaşlarımız tedirgin edilmek isteniyor. Bu açıklamaları yapanların niyetlerinin ne olduğunu az çok tahmin edebiliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Terör örgütü PKK'nın koşulsuz silah bırakması halinde çözüm sürecinin yeniden başlayabileceği yönünde yapılan açıklamaları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Kalın, şu anda Türkiye'nin terörle mücadelede son derece başarılı bir sınav verdiğini ifade etti. Kalın, 2017 yılında bütün teşebbüslere rağmen, Türkiye'nin güvenlik ve terörle mücadele konusunda çok ciddi mesafeler katettiğini, bunun sonuçlarının her alanda görüldüğünü dile getirdi.

Terörle mücadelenin aynı kararlılıkla devam ettirileceğine dikkati çeken Kalın, "Bunun dışında konuyu başka bir yere çekmeye çalışmanın bir anlamı yoktur. Tabii ki terörle mücadelenin nihai amacı terörü bitirmektir. Terör, eğer silahla devam edecekse anladığı dilden konuşulur ve gerekli cevaplar verilir. Şu anda böyle bir şey de söz konusu değil zaten. Spekülatif yorumlar üzerinden Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlığını zayıflatmaya veya gölgelemeye dönük spekülasyonlardan da uzak durmakta fayda var." diye konuştu.

"Bedelli askerlik konusu bu yıl hükümetin gündeminde olacak mı?" sorusuna ise Kalın, "Şu anda böyle bir şey gündemimizde yok." yanıtını verdi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement