Cumhuriyet 93 Yaşında - Son Dakika
Güncel

Cumhuriyet 93 Yaşında

Cumhuriyet 93 Yaşında

Samsun, Amasya, Sinop, Çankırı, Çorum, Kastamonu ve Tokat'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

29.10.2016 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun, Amasya, Sinop, Çankırı, Çorum, Kastamonu ve Tokat'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

Samsun Batıpark'ta düzenlenen törende Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Piyade Alpay Sedat Bulut, vatandaşları selamladı.

Vali Şahin, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, cumhuriyetin 93'üncü yılını milletçe gurur ve sevinç içinde kutladıklarını söyledi.

Şiirlerin okunması ve konuşmaların ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki sporcular, çeşitli gösteriler yaptı.

Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki atlı binicilik sporcularının sunduğu gösterinin ardından program, geçit töreniyle sona erdi.

Amasya

Amasya'da Vali Salih Işık'ın valilikte protokol üyelerini kabulüyle başlayan tören, Yavuz Selim Meydanı'nda devam etti. Vali Işık, 15. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Kurmay Albay Zafer Uğur ve Belediye Başkanı Cafer Özdemir, vatandaşları selamladı.

15. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı bando ekibi eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu.

Vali Işık, burada, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlamanın gurur ve sevincini yaşadıklarını söyledi.

Törende yıl içinde çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi. Şiirlerin okunduğu kutlama, geçit töreniyle sona erdi.

Sinop

Sinop Valiliğinde düzenlenen programda da Vali Hasan İpek tebrikleri kabul etti.

İskele Meydanı'nda devam eden törende Vali İpek ve Belediye Başkanı Baki Ergül, vatandaşları ve öğrencileri selamlayarak bayramlarını kutladı.

Vali İpek, buradaki konuşmasında, cumhuriyetin özgürlüklerin ve eşitliğin teminatı olduğunu söyledi.

Cumhuriyet rejiminde halkın gücünün üstünde başka bir güç bulunmadığını vurgulayan İpek, cumhuriyetin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından bırakılan en değerli miras olduğunu belirtti.

Bugün Türkiye'nin büyük atılımlar gerçekleştiren, dünya ekonomisinde ve politikasında söz sahibi olan, sürekli büyüyen ve gelişen bir ülke konumunda bulunduğuna dikkati çeken İpek, şöyle dedi:

"Geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemizin gelişmesinden ve büyümesinden rahatsız olan hain odaklar eylemler gerçekleştirmekteler. Bu eylemlerden en haince olanı 15 Temmuz darbe girişimidir. Devletimizin içine sızmış FETÖ hain terör örgütü, bizim tanklarımızla bizim uçaklarımızla vatandaşlarımızı şehit etmiş, 2 binin üzerinde vatandaşımızı yaralayarak gazi olmalarına sebep olmuştur. Her türlü ırkçı, faşist terör örgütüne karşı mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir."

Program, tören geçişiyle sona erdi.

Törene Vali İpek'in yanı sıra CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Belediye Başkanı Baki Ergül, Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın ile diğer ilgililer ve vatandaşlar katıldı.

Çankırı

Çankırı'da da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Vali Mesut Köse'nin valilikte protokol üyelerini kabulüyle başladı. Tören, yağışlı hava nedeniyle Belediye Meydanı yerine Hasan Fehmi Gökşen Spor Salonu'nda devam etti.

Vali Köse, Belediye Başkanı İrfan Dinç ve Garnizon Komutanı İstihbarat Kurmay Albay Abdullah Dede tarafından törene katılanların selamlanmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Vali Köse, burada yaptığı konuşmada, cumhuriyetin ilanının 93. yıl dönümünün büyük bir coşkuyla kutlandığını ifade etti.

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını şükranla andıklarını dile getiren Köse, "Emperyalist güçler emellerini gerçekleştirmek için Anadolu'yu kendi aralarında taksim ederek cihan devletini yok etmeye adeta yemin etmişlerdi. 'Geldikleri gibi gideceklerdir. Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var. ya istiklal, ya ölüm' diyen bir milletle karşı karşıya olduklarını bilemezlerdi." diye konuştu.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak başlattığı milli mücadele sürecinin zaferle noktalandığını anlatan Köse, 29 Ekim 1923'te de cumhuriyet rejiminin ilan edildiğini, bu günün Türk milletinin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu kaydetti.

Şiirlerin okunduğu törende, Ahi Yaran Derneği Genç Yaranlar ekibi tarafından yaran gösterisi yapıldı.

Program, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen yarışlarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

Çorum

Çorum'da da Vali Necmeddin Kılıç ve Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, valilikte tebrikleri kabul etti.

Hürriyet Meydanı'nda süren törende saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Vali Kılıç ve Başkan Külcü, araç üzerinden meydanda toplanan vatandaşlar ve öğrencilerin bayramını kutladı.

Kılıç, burada yaptığı konuşmada, Türk milletinin, vatan söz konusu olduğu zaman canı pahasına mücadele verdiğini söyledi. Kılıç, şöyle devam etti:

"Vatan toprağına, geleceğimize kast etmiş aşağıların en aşağısında olan insanlar demokrasimizi, cumhuriyeti, istiklalimizi ve istikbalimizi tehdit ettiğinde şu fakir milletin vergileriyle alınan silahları üzerimize doğrulttuğunda İstiklal Harbi yiğitlerine taş çıkarırcasına 15 Temmuz gecesi tankların önüne döküldük. İstiklal Harbi şehitlerimiz bizimle övündüler. FETÖ denilen hain ve o haine aldananlara yazıklar olsun. Bu topraklar üzerinde bayrağı daha yukarı taşımak isteyenlere inanan vatan evlatlarına selam olsun."

Program, tören geçişiyle son buldu.

Kastamonu

Kastamonu'da Vali Mesut Yıldırım'ın makamında kutlamaları kabul etmesiyle başlayan program, Cumhuriyet Meydanı'ndaki etkinliklerle devam etti.

Vali Yıldırım ve Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, burada askeri araca binerek halkın bayramını kutladı.

Yıldırım, cumhuriyetin Ulu Önder Atatürk'ün bıraktığı en büyük miras olduğunu söyledi.

Cumhuriyet idaresinin temelinde "Ne mutlu Türküm diyene" felsefesinin yattığını dile getiren Yıldırım, "Milli sınırlar içinde yaşayan dini, mezhebi, ırkı ne olursa olsun her vatandaşımızın kendini Türk kabul edip yurduna adadığı, aralarında hiçbir fark, ayrıcalık olmadığı gerçeği vardır. Ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü fikri, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkesidir. Milletimiz kaderde, kıvançta, tasada, ülküde bir ve beraberdir. Ülkemiz bu temeller üzerine inşa edilmiştir. Milletimiz 15 Temmuz darbe girişimine karşı da Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız etrafında birleşerek, ülkesini koruyarak bunun bir örneğini göstermiştir." dedi.

Tören, öğrencilerin şiir okuması ve halk oyunu gösterilerinin ardından sona erdi.

Kutlamalara AK Parti Kastamonu milletvekilleri Murat Demir ve Metin Çelik de katıldı.

Tokat

Tokat'ta da Vali Cevdet Can, protokol üyelerini kabul etti.

Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda belediye bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende 86 yaşındaki İsmail Aktaş, "Savaş" isimli şiirini okudu. Halk oyunu ekibinin gösterisine Vali Can ve Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu da katılarak, bir süre yöresel hak oyunu "ellik" oynadı.

Program, geçit töreniyle tamamlandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhuriyet 93 Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement