Cumhuriyetin 97. yılı anısına Keban Barajına 970 bin adet balık yavrusu bırakıldı - Son Dakika
Güncel

Cumhuriyetin 97. yılı anısına Keban Barajına 970 bin adet balık yavrusu bırakıldı

Cumhuriyetin 97. yılı anısına Keban Barajına 970 bin adet balık yavrusu bırakıldı Elazığ'da Cumhuriyetin Kuruluşunun 97. yılı anısına Keban Barajına 970 bin adet sazan balığı yavrusu bırakıldı.

28.10.2020 17:58  Güncelleme: 18:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyetin 97. yılı anısına Keban Barajına 970 bin adet balık yavrusu bırakıldı

ELAZIĞ - Elazığ'da Cumhuriyetin Kuruluşunun 97. yılı anısına Keban Barajına 970 bin adet sazan balığı yavrusu bırakıldı.

Tüm yurtta Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümü çeşitlik etkinliklerle kutlanıyor. Bu etkinlikler kapsamında Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Cumhuriyetin kuruluşunun 97'nci yılı anısına Elazığ'da Keban Barajı'na 970 bin adet balık yavrusu bırakılması' töreni düzenlendi. Vali Erkaya Yırık ve DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar'ın da katıldığı törende, 97 bin sazan yavrusu baraja bırakıldı. Düzenlenen farkındalık etkinliğinde mevcut balık tür çeşitliliğinin korunarak sürdürülebilir kılınması, bölgenin ekonomik ge bayramı dolayısıyla düzenlenen farkındalık programla mevcut balık tür çeşitliliğinin korunarak sürdürülebilir kılınması, bölgenin ekonomik gelişmişliğine ve halkın gölden faydalanmasına katkı sağlanması amaçlandığı bildirildi.

Keban Barajı'nın alabalık üretiminde Türkiye'de birinci sırada olduğunu belirten Vali Erkaya Yırık, " Cumhuriyetimizin 97'ncı kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında DSİ'mizin Keban Barajına 970 bin sazan yavru balık bırakma faaliyetinde hep beraberiz. Bu vesile ile cumhuriyetimizin 97'nci yılını tebrik ediyorum. Elazığ topraklarıyla, üretimiyle bir çok üretim faaliyetinde ülkemizde önemli sıralarda. Alabalık üretiminde de şuanda Türkiye'de birinci durumdadır. Geçtiğimiz aylarda Sivrice'de Hazar Gölü'ne yavru balık bırakma işlemi yapmıştık. Bugün de Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Keban Barajına yavru balıkları bırakma faaliyeti gerçekleştiriliyor. Eğer bakarsanız bağ olur, ekerseniz biçersiniz. Bu kapsamda bu faaliyet inşallah bundan sonraki süreçte burada balıkçılıkla hayatını idame ettiren vatandaşlarımıza önemli katkılar sağlayacak. 1975 yılında faaliyete başlayan ve Atatürk Barajı'ndan sonra ikinci en büyük hidroelektrik santrali olarak inşallah elektrik üretiminde göstermiş olduğu bu önemli etkiyi balık üretimi ile meşgul olan vatandaşlarımızın üretimlerine bereket getirecek" dedi.

"2020 yılı içinde toplamda 2 milyon 600 bin adet yavru balık bırakılmış olacaktır"

Balık yavrusu bırakılan Keban Barajı hakkında istatistiksel veriler paylaşan DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar ise bugüne kadar Elazığ ilindeki depolama tesislerine toplamda 62 milyon adet balık yavrusu bırakıldığını anımsatarak "Cumhuriyetimizin 97. Yılı Anısına Keban Barajına DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Keban Balık Üretim İstasyonunda üretilen 970 bin adet balık yavrusu bırakıyoruz. Cumhuriyetimizin ilk en büyük hidroelektrik enerji barajı olan Keban Barajı Gölüne 2020 yılı içinde toplamda 2 milyon 600 bin adet yavru balığı bırakılmış olacaktır. Baraj, yapıldığı yıllarda ülkemizin en büyük barajı olup, bugün itibariyle hizmete alınan tesisler içerisinde Atatürk Barajından sonra ikinci büyük barajıdır. Temelden 210 metre yüksekliğinde, yaklaşık 17 milyon metre küp gövde dolgu hacmine ve 31 milyar metre küp rezervuar hacmine haiz olup, yılda 6 milyar Kilovatsaat enerji üretim potansiyeli olan Cumhuriyetimizin en önemli projelerinden biridir. DSİ 9. Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 1976 yılında faaliyete başlayan DSİ 9. Bölge Müdürlüğüne ait Keban Barajı Su Ürünleri tesislerimizde, 2020 yılına kadar, 118 milyon 680 bin adet kültür sazanı, 21 milyon 556 bin adet gökkuşağı alabalığı, 2 milyon 151 bin adet ot sazanı, 60 bin adet gümüşü sazanı, 39 bin 458 adet yayın balığı olmak üzere toplamda 142 milyon 486 bin 458 Adet yavru balık üretilmiştir"diye konuştu.

Dündar, ayrıca üretimi gerçekleştirilen balık türlerinin Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan toplam 66 baraj gölünün, 38 DSİ göletinin ve 87 adet diğer göletler ile doğal gölün balıklandırılmasında kullanıldığını belirtti.

Törene, Vali Erkaya Yırık ve DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar'ın yanı sıra, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Keban İlçesi Kaymakam Vekili Eyyüp Batuhan Ciğerci, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri ile personeller katıldı.

Cumhuriyetin 97. yılı anısına Keban Barajına 970 bin adet balık yavrusu bırakıldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cumhuriyetin 97. yılı anısına Keban Barajına 970 bin adet balık yavrusu bırakıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya'da otomobil takla attı: 2 yaralı
    12:34 Konya'da otomobil takla attı: 2 yaralı

    Konya'nın Karapınar ilçesinde meydana gelen trafik kazasında otomobil takla attı ve 2 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar ambulansla hastaneye kaldırıldı.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Madenlerin Denetimleri Artırıldı
    12:34 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Madenlerin Denetimleri Artırıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, madenlere yönelik yapılan denetimlerin artırıldığını belirterek, bu yıl 3 bin 225 maden ruhsat sahasının denetiminin gerçekleştirildiğini söyledi. Bakan Bayraktar, madenlerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan organizasyonda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerjide ve madende bağımsızlığını sağlaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin maden ihracatının her geçen gün arttığını ve madencilik sektörünün Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını ifade etti.

  • UEFA Ulusal Federasyonlar Komitesi 2024 yılındaki ilk toplantısını gerçekleştirdi
    12:34 UEFA Ulusal Federasyonlar Komitesi 2024 yılındaki ilk toplantısını gerçekleştirdi

    UEFA Ulusal Federasyonlar Komitesi, Etiler Le Meridien Otel'de gerçekleşen toplantıda futbolun genel sorunlarıyla ilgili konuştu. UEFA Onursal Üyesi ve TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik'in de katıldığı toplantıda, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

  • Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Moussa Alassane Diallo ile stratejik ortaklıkları değerlendirdi
    12:33 Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Moussa Alassane Diallo ile stratejik ortaklıkları değerlendirdi

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Moussa Alassane Diallo ve beraberindeki heyetle bir araya gelerek, siyasi, iktisadi ve birçok alanda gerçekleştirilebilecek stratejik ortaklıkları değerlendirdiklerini bildirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmenin muhtelif yollarını ele aldıklarını vurgulayan Bolat, somut adımlar atma konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Kadınlara Destek Veriyor
    12:33 Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Kadınlara Destek Veriyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığı sürdürülebilir kılmak amacıyla bal üreticilerine arı kovanı hibe ederken, kadınlara da ekipman desteği sağlıyor.

  • Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman vefat etti
    12:32 Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman vefat etti

    A Milli Erkek Basketbol Takımı ve Panathinaikos Başantrenörü Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman hayatını kaybetti. Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, vefat haberini sosyal medya hesabından duyurdu. Türkoğlu, 'A Erkek Milli Takım başantrenörümüz Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman'ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum' ifadelerini kullandı.

  • Afyonkarahisar'da Okul Sporları Kano Müsabakaları Tamamlandı
    12:31 Afyonkarahisar'da Okul Sporları Kano Müsabakaları Tamamlandı

    Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen okul sporları kano müsabakalarında dereceye giren sporcular, Ordu'da düzenlenecek olan Türkiye birinciliği yarışmalarında Afyonkarahisar'ı temsil etme hakkı kazandılar. Gençler K1 ve C1 kategorilerinde yapılan yarışmalarda birinci olan sporcular belirlendi.

  • Ahmet Ayık U15 Erkekler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası sona erdi
    12:30 Ahmet Ayık U15 Erkekler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası sona erdi

    Sivas'ın ev sahipliğinde düzenlenen Ahmet Ayık U15 Erkekler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası, Taha Akgül Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. 56 ilden 175 kulüp ve 900 sporcu katılım sağladığı şampiyonada Sivas Sporcu Eğitim Merkezi takım halinde şampiyon oldu.

  • Isparta'da boğazına şeker kaçan ilkokul öğrencisi Heimlich manevrası ile kurtarıldı
    12:29 Isparta'da boğazına şeker kaçan ilkokul öğrencisi Heimlich manevrası ile kurtarıldı

    Isparta'da bir ilkokul öğrencisi, boğazına şeker kaçması sonucu nefes alamaz hale geldi. Nöbet tutan öğretmen, Heimlich manevrası yaparak öğrenciyi kurtardı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Öğretmenin daha önce aldığı ilkyardım eğitimi sayesinde öğrencinin hayatı kurtarıldı.


Advertisement