Cumhuriyetimiz 89 Yaşında - Son Dakika
Güncel

Cumhuriyetimiz 89 Yaşında

Cumhuriyetimiz 89 Yaşında

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Van, Bitlis, Muş ve Hakkari'de düzenlenen törenlerle kutlandı.

29.10.2012 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Van, Bitlis, Muş ve Hakkari'de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Kutlamalar çerçevesinde Van Valiliği önünde başlayan tören, katılımcıların tören alanındaki yerini almasıyla başladı. Vali Münir Karaloğlu, Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve Belediye Başkan Vekili Sabri Abi'nin vatandaşların bayramını kutlamasıyla devam etti.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Karaloğlu, yaptığı konuşmada, geçen yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı yaşanılan deprem nedeniyle buruk bir ortamda geçirdiklerini, bu yıl ise deprem yaralarının sarılmasıyla kutlamaların mutlu şekilde gerçekleştiğini söyledi.

Bir asır önce bağımsızlığı elinden alınmaya çalışılan bir milletin, bir bütün olarak girdiği mücadele sonucu vatan toprağını kimseye vermediğini vurgulayan Karaloğlu, şöyle konuştu:

"Bu sayede milli mücadele zaferle sonuçlanmış, 29 Ekim 1923'te de cumhuriyet ilan edilmiş, ülkemiz ve insanımıza en çok yakışan yönetim sistemi kabul edilmişti. Cumhuriyet rejimi, yalnızca ülkemizin ve insanımızın değil, aynı zamanda dünyanın ve insanlığın da en doğru tercihi ve en önemli kazanımıdır. Zira cumhuriyet tüm insanlığa onurlu bir yaşam hakkı sunar. Tarih göstermiştir ki din, dil, ırk, mezhep ve coğrafi ayrılık olmaksızın herkesin etrafında kenetlenebileceği en güçlü dayanak, en büyük ortak payda ve en doğru yönetim biçimi cumhuriyettir. Aramıza nifak tohumları sokmak isteyenlere de bu vesile ile diyoruz ki, 'hiç kimse ve hiçbir güç bizleri ayıramaz, bizler biriz, bütünüz, aynı ağacın farklı dalları, aynı desenin farklı renkleri, aynı elin farklı parmaklarıyız. Dün olduğu gibi bugün de yarın da kardeş olarak yaşamaya devam edeceğiz."

Vali Karaloğlu'nun konuşması sonrası resim, şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve halk oyunları gösterisiyle devam eden tören, asker ve öğrencilerin geçişiyle son buldu.

Törene Vali Yardımcıları Atay Uslu, Mehmet Yüzer, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, vatandaş ve öğrenciler katıldı.

-Hakkari-

Hakkari Şehir Stadyumu'nda düzenlenen törende de Vali Orhan Alimoğlu ile Dağ ve Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral Muzaffer Sönmez, öğrenci, vatandaş ve askerlerin bayramını kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Vali Alimoğlu, "Tarihte çok derin ve şerefli izler bırakmışız. Türkiye Cumhuriyeti, millet, hürriyet ve istiklalimizin ifadesi olmuştur. Geçen 89 yılda büyük işler yapılmış, çok yol alınmıştır. Bize düşen kendimizi, ilimizi, ülkemizi, dünyayı iyi tanıyarak bugün yapılması gerekenleri en güzel şekilde yapmak, söylenmesi gereken en güzel sözleri şiir gibi söylemektir" dedi.

Konuşma sonrası çeşitli spor dallarında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere, Alimoğlu ve Sönmez tarafından ödülleri verildi.

Kutlamalar, halk oyunları gösterisi ve kutlamalar öğrenci ve askerlerin geçişiyle sona erdi.

Törene Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Kaya, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mahmut Çağlayan, Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, Hakkari Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hikmet Yaşar ve vatandaşlar katıldı.

-Muş-

Vali Ali Çınar'ın, makamında tebrikleri kabulü ile başlayan kutlamalar, İstasyon Caddesi'ndeki tören alanında devam etti.

Vali Çınar, yaptığı konuşmada, cumhuriyetin, insan hak ve özgürlüklerini de güvence altına alarak, kendini ifade edebilmesine ve demokrasinin nimetlerinden en üst seviyede faydalanılmasına imkan sağladığını belirterek, "Ülkemiz, kurulduğu tarihten bugüne, Atatürk'ün 'yurtta sulh, cihanda sulh' prensibiyle huzur içerisinde, muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefi doğrultusunda yoluna devam etmektedir" diye konuştu.

Çınar'ın konuşması sonrası Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tekvando takımı gösteri yaptı. Çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve sporculara ödüllerinin verilmesi ile devam eden etkinlikler, resmi geçit töreni ile sona erdi.

-Bitlis-

Bitlis'te, Vali Veysel Yurdakul, İl Jandarma Komutanı Albay Enver Aydın ile Belediye Başkanı Fehmi Alaydın ve protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden törende Vali Yurdakul, İl Jandarma Komutanı Albay Aydın ve Belediye Başkanı Alaydın, öğrencileri ve protokol üyelerini selamlayarak bayramlarını kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören, öğrencilerin okuduğu şiirler ve halk oyunları ekibinin gösterisi ile sürdü.

Vali Yurdakul, törende yaptığı konuşmada, Kurban Bayramı'nın ve Cumhuriyet Bayramı'nın devlete, millete hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

Yurdakul, içinde bulunduğu coğrafyada kendi ayakları üzerinde duran ve bölgesinde parlayan bir yıldız olan Türkiye Cumhuriyeti'nin, gençleriyle, çocuklarıyla, esnafıyla hedefine ortak duygu, ortak düşünce ve ortak inançla hızla ve azimle ilerlediğini kaydetti.

Muhabir: Ekip/ Sıtkı Yıldız

Yayıncı: Levent Harman - VAN

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhuriyetimiz 89 Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ata eziyet eden kişilere ceza kesildi
    01:57 Ata eziyet eden kişilere ceza kesildi

    Ardahan'ın Göle ilçesinde, ata taşıyabileceğinden fazla yük yükleyerek eziyet eden 2 kişiye 14 bin 432 lira para cezası uygulandı. Göle Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı tespit ve inceleme sonucunda, şahısların M.K. ve M.T.Ç. olduğu belirlendi. Şüphelilere Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında cezai işlem uygulandı.

  • Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri
    01:53 Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri

    Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin yabancı etkinin şeffaflığı konulu yasa tasarısını tekrar sunmasına karşı düzenlenen protesto gösterisinde 11 kişi gözaltına alındı. Gösteriler, yasa tasarısının parlamentoda görüşülmesine tepki olarak devam ediyor.

  • İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı
    01:50 İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı

    Adıyaman'da meydana gelen kaza sonucu, sürücüleri öğrenilemeyen iki otomobil kavşakta çarpıştı. Kazada 4 kişi yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

  • Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı
    01:42 Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı

    Artvin'de aç kalan ayılar, Atabarı Kayak Merkezi'ndeki personel ve idari binalara zarar vererek yiyecek aradı. Ayılar, kapıları ve camları kırarak içeride yiyecek aradı ve tesislere maddi hasar verdi. Konuyla ilgili olarak Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü açıklama yaptı ve can güvenliğini tehdit edecek bir durum olmadığını belirtti.

  • Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı
    01:38 Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı

    Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü, Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde Mustafa Dedeoğlu'nun 'İstanbul'dan Anadolu'ya' başlıklı fotoğraf sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, Türkiye'nin zengin kültürel ve doğal manzaralarını gözler önüne seriyor ve 2 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı
    01:28 Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı

    Artvin-Ardahan kara yolunun Varyant mevkisinde Çoruh Vadisi kenarındaki vahşi çöp depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın başladı. Artvin Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.

  • Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı
    01:18 Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Atatürk Bulvarı Valilik Kavşağı'nda meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada Ahmet Can B., Gülsüm B., Müslüm B., ve Remziye K. yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.


Advertisement