Cumhuriyetin Kokusu Eyüp Sabri Tuncer İle Türkiye Koku Tarihine Kısa Bir Yolculuk - Son Dakika
Kültür Sanat

Cumhuriyetin Kokusu Eyüp Sabri Tuncer İle Türkiye Koku Tarihine Kısa Bir Yolculuk

Cumhuriyetin Kokusu Eyüp Sabri Tuncer İle Türkiye Koku Tarihine Kısa Bir Yolculuk

"Cumhuriyetin Kokusu: Eyüp Sabri Tuncer" Fahir Atakoğlu Ve Sertab Erener'in Müzikleri Eşliğinde, Yekta Kopan Sunumu İle 2 Haziran'daki Gala Gecesinde Davetlilerle Buluştu.

04.06.2011 00:10  Güncelleme: 00:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ülkemizin 88 yıllık köklü markası Eyüp Sabri Tuncer'in, geçmişten bugüne yolculuğunun ve Türkiye koku tarihinin anlatıldığı "Cumhuriyetin Kokusu: Eyüp Sabri Tuncer" belgesel filminin galası 2 Haziran tarihinde başarılı bir organizasyonla gerçekleşti. Mithat Bereket imzalı belgesel film projesinin müzikleri Fahir Atakoğlu tarafından yapıldı. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşen gala gecesinin sunumunu Yekta Kopan üstlenirken, gecede Atakoğlu ile aynı sahneyi paylaşan Sertab Erener canlı performansıyla davetlilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu.

Çekimlerine Temmuz 2010'da başlanan ve Mart 2011'de tamamlanan belgesel film, Türkiye'nin koku tarihçesini ele alarak Cumhuriyetimizle yaşıt marka Eyüp Sabri Tuncer özelinde geçmişle bugünü buluşturuyor, Türkiye'de koku endüstrisinin ilginç tarihini ele alıyor. "Cumhuriyetin Kokusu, Eyüp Sabri Tuncer" belgeseli, 1923 yılında kurulan müessesenin bugüne ulaşan yolculuğunu, tanıkların aktarımıyla ekrana taşıyor.

Çekimleri sırasında sektörün duayenlerinin de içinde bulunduğu 40'ı aşkın isimle görüşülen belgesel film, Mithat Bereket ve ekibinin imzasını taşıyor. Bereket ve ekibi "kolonya" denince akla ilk gelen isim olan Eyüp Sabri Tuncer'in limon kokusunun nasıl saflığın ve sıhhatin sembolü olduğunu hikayeliyor."Cumhuriyetin Kokusu: Eyüp Sabri Tuncer" belgeseli aynı zamanda, Türkiye koku tarihi ile ilgili yapılmış ilk ve tek belgesel film olma özelliğini de taşıyor. Belgesel için özel bir koku üreten Eyüp Sabri Tuncer, belgeselin gala gecesinde davetlilerine geceye özel tasarlanmış bu güzel kokuyu da armağan ederek şık bir ambiyans oluşturdu.

Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkan Vekili H. Engin Tuncer, gecede duygularını şöyle ifade etti: "Eyüp Sabri Tuncer, Cumhuriyetle doğmuş, büyümüş ve kurumsallaşmış bir markadır. Babam 29 Ekim 1923 doğumludur. Bir Cumhuriyet aydını olan dedem Eyüp Sabri Tuncer ise tam da bu yıllarda, Türkiye'nin koku tarihini Ankara'da küçük bir dükkanda yazmaya başlamıştır. Dedemin mirasını böyle önemli bir projeyle tüm Türkiye ile buluşturacak olmak gerçekten de çok heyecan verici. Öte yandan şimdiye kadar belgelenmemiş olan Türkiye'nin koku tarihine ışık tutmak elbette güçlü bir duygu. Dedem Eyüp Sabri Tuncer'in sağlam temeller üzerine oturttuğu, babamın daha da yükselttiği ve de şimdi benim farklı bir noktaya taşıdığım bu kurumsal oluşum, "Cumhuriyetin Kokusu, Eyüp Sabri Tuncer" projesiyle taçlanmıştır."

Yıllardır gerçekleştirdiği başarılı haber programlarıyla ve dünyanın çeşitli bölgelerinden verdiği sıcak haberlerle tanıdığımız Mithat Bereket ise imzasını taşıyan filmin hikayesini şöyle aktardı: "Ben Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da aldım. Dolayısıyla, her Ankaralı gibi ben de Eyüp Sabri Tuncer'in Ulus'ta Anafartalar Caddesindeki küçük ama tarihi dükkanındaki ünlü 'limon kolonyası'ndan defalarca 'şişe doldurtmuş' biri olarak bu proje oldukça ilgimi çekti. Türkiye'de 'kolonyacılığın' ya da 'parfümcülüğün' tarihi ile ilgili çok az çalışma yapılmıştı. Dolayısıyla, bu konularda pek çok ilki gerçekleştirecektik. Bu yüzden bu zor iş benim için çok keyifli, ilginç ve bir o kadar da çekici hale geldi. Bu proje benim için Türkiye'nin popüler kültürüne farklı bir açıdan bakma ve yeni şeyler keşfetme fırsatı demekti."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Cumhuriyetin Kokusu Eyüp Sabri Tuncer İle Türkiye Koku Tarihine Kısa Bir Yolculuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement