D 8'in İlk Ticaret Bakanları Toplantısı Nijerya'da Yapıldı - Son Dakika
Güncel

D 8'in İlk Ticaret Bakanları Toplantısı Nijerya'da Yapıldı

D 8\'in İlk Ticaret Bakanları Toplantısı Nijerya\'da Yapıldı

Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever: "Tercihli Ticaret Anlaşması 1 Kasım'da yürürlüğe girecek" D 8 Genel Sekreteri Musavi: "D 8 ülkelerinin kendi içindeki toplam ticaret hacmini 2018 yılının sonuna kadar yüzde 15 20 yükseltmek D 8 yol haritasının ana hedeflerinden biri"

26.06.2013 01:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin öncülüğünde kurulan Gelişen Sekiz Ülkenin (D-8) ilk ticaret bakanları toplantısı Nijerya'nın başkenti Abuja'da yapıldı. Toplantıda Türkiye'yi Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever temsil etti.

D-8 Genel Sekreterliği'nden edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin liderliğinde İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla 1997'de oluşturulan D-8 ülkelerinin ilk ticaret bakanları toplantısı 24-25 Haziran'da Abuja'da gerçekleştirildi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever'in ülkeyi temsil ettiği toplantıya Türkiye'den kamu ve özel sektörden temsilciler de katıldı.

İlk gün gerçekleştirilen teknik görüşmelerin ardından, toplantının ikinci gününde üye ülkelerin ticaret bakanları ve temsilcileri 1 Ağustos'ta yürürlüğe girmesi planlanan Tercihli Ticaret Anlaşması'nı ele aldı.

Toplantıda konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, D-8 ülkeleri arasındaki ihracatın istenilen seviyede bulunmadığına dikkati çekti. 2012'de üye ülkelerin toplam ihracatının dünyadaki toplam ihracatın sadece yüzde 5'ini oluşturduğunu dile getiren Sever, üye ülkelerin kendi içindeki ticaret hacminin de düşüklüğüne vurgu yaptı. Bu zamana kadar çok şey başardıklarına değinen Sever, "Ama daha yapacak çok şey var" dedi.

Sever, D-8 ülkeleri arasındaki vergilerde düzenlemeler getiren, vergi oranlarını büyük ölçüde düşürecek Tercihli Ticaret Anlaşması'nın 1 Ağustos'ta yürürlüğe girmesinin planlandığını ancak dün yapılan görüşmelerde tarihin 1 Kasım olarak yinelendiğini kaydetti.

-"D-8'in toplam ticaret hacmi 15 yılda 4 kat büyüdü"-

D-8 Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi ise katılımcılara hitabında üye ülkeler arasındaki ticaret hacminin hergeçen gün arttığını vurguladı.

Dünya ticaretinin belirgin şekilde 2012 yılında yavaşladığına dikkati çeken Musavi, Avrupa bölgesinde devam eden borç krizi ve ekonomik durgunluğun sermaye akımlarını ve gelişmekte olan birçok ülkeyi etkilediğini söyledi. Kurulduğu 1997'den buyana D-8'in toplam ticaret hacmi ve üye ülkeler arasındaki hacmin sürekli artış gösterdiğine dikkati çeken Musavi, 1997'de D-8'in 434 milyar dolar dünya ekonomisine olan katkısının 2012'ye gelindiğinde 1,8 trilyon dolara ulaştığını bildirdi.   Musavi, rakamlara bakıldığında D-8'in toplam ticaret hacminin 15 yılda 4 kat büyüdüğünü belirtti.

Musavi, üye ülkeler arasında geçerli olacak Tercihli Ticaret Anlaşması'nın önemine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"D-8 ülkelerinin kendi içindeki toplam ticaret hacmini 2018 yılının sonuna kadar yüzde 15-20 yükseltmek D-8 yol haritasının ana hedeflerinden biri. Bu da 2012 yılında 148 milyar dolar civarında olan üye ülkeler içi ticaret hacmini 2018'de 500 milyar dolara çıkarmamız anlamına geliyor. Bunu hayata geçirmek için de Tercihli Ticaret Anlaşması dediğimiz yasal bir mekanizmaya sahibiz. Buna ilave olarak, uygulanmakta olan D-8 Vize ve Gümrük Anlaşmaları, bu Tercihli Ticaret Anlaşması'nın uygulanmasını kaçınılmaz kılıyor, teşvik ediyor. Önceden yapılmış olup şu an yürürlükteki tüm D-8 anlaşmalarının uygulamaları, D-8 üyeleri arasındaki ticaret hacmi hedefini ulaşılmasına yardımcı olacaktır."

Merhum Başbakan Necmettin Erbakan'ın Refahyol hükümeti döneminde Türkiye'nin öncülüğünde ekonomik kalkınma ittifakı olarak kurulan D-8 grubu, Türkiye, Pakistan, Nijerya, Malezya, İran, Endonezya, Mısır ve Bangladeş'ten oluşuyor. Grubun daimi sekretaryası İstanbul'da bulunuyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel D 8'in İlk Ticaret Bakanları Toplantısı Nijerya'da Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement