D.Ü. Hastanelerinde Kan Bağış Kampanyası Başladı - Son Dakika
Sağlık

D.Ü. Hastanelerinde Kan Bağış Kampanyası Başladı

D.Ü. Hastanelerinde Kan Bağış Kampanyası Başladı

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Bölge Kan Merkezi tarafından "KAN VER, CAN VER, HAYAT KURTAR" Kan Bağış kampanyası başlatıldı.

24.10.2013 17:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bölge Kan Merkezi ünitesinde düzenlenen kan bağış törenine ilgi beklenilenin üzerinde gerçekleşti.

Burada konuşan Aile Hekimliği ABD Öğretim Üyesi ve Bölge Kan Merkezi Sorumlusu Yrd.Doç Dr. Ahmet Yılmaz, kampanyanın önemine vurgu yaptı ve amaçlarını anlattı.

"KAN VER, CAN VER, HAYAT KURTAR" Kampanyası çerçevesinde bağışçılık kültürünü toplumda yerleştirmek istediklerini belirten Yılmaz, "Kan ve kan ürünlerinin bir gün bizim veya yakınlarımızın da ihtiyaç duyabileceği düşüncesinden hareketle kan bağış kampanyası düzenledik.Amacımız kan bağışı dışında temin edilemeyen güvenli kanın, gönüllü, düzenli karşılık beklemeksizin, bilinçli insanlarımızdan temin etmek ve devamlılığın sağlanabilmesi için de toplumda kan bağışı konusunda bilgi ve bilinç düzeyini artırmaktır. Sağlıklı ve gönüllülük esasına dayalı vatandaşlar, personel ve öğrencileri kampanyaya katılmaya davet ediyorum. 23 Ekim 2013 günü başlayan kampanya 3 ay devam edecek. Bu üç ay süresinde günün her saatinde kan bağışı yapılabilecek" dedi.

"KAN BAĞIŞIYLA İLGİLİ YANLIŞ BİLGİYE SAHİBİZ"

Dr. Yılmaz, İnsanların kan bağışı konusunda yanlış bilgi, batıl inanç ve ön yargı sahibi olabildiğine dikkat çekerek; "Bazılarımız, kanlarımızla ihtiyaç duyanların hayatlarının kurtarabilmesinde nasıl kullanılacağının farkında değiliz. Bazı insanlarımız kan bağışıyla kendi sağlıkları tehlikeye attığını düşünebiliyor. Bazıları da kendisine para ödemedikçe veya kendi ailesinden bir bireye gerekmedikçe kan bağışına karşı isteksizdir.

Öncelikle bu kampanyalarla toplumda yerleşik batıl inanç tedirginlik, önyargı ve yanlış düşünceleri gidermeyi konunun önemi, bireylerin kendilerine veya yakınlarına ihtiyaç olduğunda kan ve ürünlerinin tedarik edilmesinde bu sürekli bağışçılığın ne kadar gerekli olduğunu anlamalarını kolaylaştıracaktır. Toplumda kan bağışçılığına duyarlılık paylaşma ve dayanışma, ilgi, destek, güven ve teşvik eden bir kültür oluşacaktır." Şeklinde konuştu.

BÖLGE KAN MERKEZİNDE GÜVENLİ KAN VERİLİYOR

Yrd. Doç Ahmet Yılmaz, Bölge kan merkezinde lökositten arındırılmış kan bileşeni, ışınlanmış, kan bileşeni ınferez tromosit hazırlandığını ifade ederek, "Serolojik testlerle kan ünitelerinde herhangi bulaşı ve risk tespitleri, doğrulama testleri yapılıyor. Kan yolu ile bulaşan hastalıklar dünürler de araştırılıyor. Bu konuda personellere hizmet içi eğitimler veriliyor. Cihazların kalibrasyon iç denetimler ve kalite kontrolü yapılıyor" dedi.

GÜNDE 120 ÜNİTE KAN BİLEŞENİ VERİLİYOR

Bölge Kan Merkezinin kan ve bileşenleri stok miktarının toplamda 1500 adet olduğunu kaydeden Yılmaz; "Bölgemizde ihtiyaç duyulan kan ve kan ürünleri miktarı günlük 120 ünite civarıdır. Merkezimizde şimdilik günde 100-120 ünite civarında kan alınmaktadır. Hasta servislerinde günde yaklaşık 50 ünite kan işlem hacmi vardır. Kan ürünleri ile birlik stoktan günde 120 kan ve kan bileşeni ihtiyaç sahiplerine takas şeklinde verilmektedir. D.Ü. Hastaneleri bünyesinde 29 servis 3 polikliniğe kan ve kan bileşeni temin ediyoruz. Günlük döner sayımız da 80 civarındadır. Kanları daha çok takas usulü ile kan ve bileşenlerini elde edip ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacı karşılanmaktadır. Kan Merkezimizde daha çok 0Rh( +) , ARH( +) kan ürünlerine ihtiyaç duymaktayız" diye konuştu.

KAN VERMEK FAYDALI

Kampanyaya katılan Dr. Ümitcan Yazgan'da konuşmasında "Bu kampanyaya bende bir sağlık personeli olarak kendimi sorumlu his ederek, başvurdum. Kan bildiğiniz gibi acil bir ihtiyaç değildir. Sürekli bir ihtiyaçtır. Kan merkezimiz bir çok ile hizmet vermektedir. Bir çok hasta buraya sevk edilmekte ve sürekli kana ihtiyaç duyulmaktadır. Kan vermek, bir toplum bilinci olan herkesin yerine getirmesi gereken bir şey. Kan vermek insana bir zararı olmuyor. Aksine faydası vardır. Yeni kan hücreleri oluşmuş oluyor. Ben tüm meslektaşlarımı, tüm sağlık personellerini, öğrencilerimizi ve duyarlı tüm halkımızı buraya gelip kan vermeye davet ediyorum " şeklinde konuştu.

Engin ÖZTÜRK

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Sağlık D.Ü. Hastanelerinde Kan Bağış Kampanyası Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement