Dahi Öğrenciler, Nobel Ödüllü John F. Nash İle Görüştü - Son Dakika
Güncel

Dahi Öğrenciler, Nobel Ödüllü John F. Nash İle Görüştü

Çocuk Üniversitesi Genç Bilim İnsanı Yetiştirme Programının dahi öğrencileri, İstanbul'a gelen ünlü matematikçi John Nash ile görüştü.

31.07.2012 23:40  Güncelleme: 01:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğa Koleji ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçen İstanbul Çocuk Üniversitesi, ülkemize Nobel Ödülleri'ni kazandıracak genç bilim insanlarını keşfetmek ve yetiştirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Çocuk Üniversitesi Yaz Okulu'na devam eden öğrenciler ünlü matematikçi John Nash ile görüştüler.

Nash'in geleceğini aylar öncesinden öğrenen öğrenciler, kendisine imzalatmak üzere 1950 yılında hazırlamış olduğu doktora tezini sundular. "Geleceğin Nobel Ödüllü Genç Bilim İnsanlarıyla karşılaşmak ne güzel" diyen John Nash sunulan tezleri imzaladı. J. Nash "Türk Dahi öğrencilerden son derece etkilenerek Türkiye'de böyle bir kurum olduğunu bilmiyordum çok etkilendim" dedi.

Çocuk Üniversitesi'nin amacı gençlere bilimi sevdirmek

Doğa Koleji ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile 2010 Nisan ayında faaliyete geçen Çocuk Üniversitesi Merkezi'nin temel amacı çocuklara ve gençlere bilimi sevdirmek. Bu çerçevede 2010 yazında Türkiye'nin en kapsamlı bilim yaz okullarını ve sömestr bilim kış okullarını düzenleyen merkez Türkiye'nin dört bir tarafından öğrenci kabul ediyor

Yaz okullarına katılan bütün öğrenciler "Genç Bilim İnsanı Yetiştirme Programına" aday olarak değerlendiriliyor. Öğretim üyeleri tarafından aday gösterilen öğrenciler, İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Merkezi'nin oluşturduğu bir "Bilimsel Komisyon" ile mülakata alınıyor. Böylece, 2011 yaz programlarından dört adet öğrenci (iki ilköğretim öğrencisi, iki lise öğrencisi) genç bilim insanı programına kabul ediliyor

Nobel Ödüllü matematikçi

John Nash, 13 Haziran 1928 ABD doğumlu ünlü matematikçi lisans ve yüksek lisans eğitimini Carnegie Mellon Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra, doktora yapmak için Princeton Üniversitesi'ne gitti. 21 yaşında hazırladığı doktora tezi, "oyun teorisi" ona uzun yıllar sonra 1994'te Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazandırdı.

Hastalığının ilk belirtileri 1958 yılında görülmeye başladı. Bir oda arkadaşı olmamasına rağmen, oda arkadaşından bahsedip etrafındakileri korkutmuş ve oda arkadaşıyla yaptığı hayali sohbetler onun şizofren olduğunu ortaya çıkartmıştır. Daha sonra bu hastalığı kendi zekâsıyla yenmiş olan John Nash'in bu yaşantısı "Akıl Oyunları" adlı filme konu olmuştur.

Genç Bilim İnsanı Yetiştirme Programı

İstanbul Üniversitesi Yaz Okulu programlarına katılan her öğrenci Genç Bilim İnsanı Yetiştirme Programı'na adaydırlar. Bilimsel Komisyon ile seçilen Genç Bilim İnsanları mentor öğretim üyesinin yol göstermesi ile çeşitli laboratuar çalışmaları, okuma çalışmaları ve projeler yaparak ilgi duydukları bilim alanında erken yaşta uzmanlaşmaya başlıyor.

Gerekli görülen hallerde yurtdışında bilim adamları eşliğinde seminerlere ve kongrelere katılıyorlar. Yabancı dilleri yeterli düzeye gelen öğrenciler ABD ve Avrupa'nın ilgili alandaki en iyi üniversitelerinde yaz okullarına gönderiliyor. Gerekli kitap ve materyaller "Genç Bilim Adamı Yetiştirme Programı " görevlileri tarafından ücretsiz olarak sağlanıyor. Programın amacı bilimde önemli aşamalar kat edecek " Nobel Ödülü" alma potansiyelli bilim insanlarını ülkemize kazandırmak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dahi Öğrenciler, Nobel Ödüllü John F. Nash İle Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement