Daka Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray: "Hakkari'de 'Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi'ni... - Son Dakika
Yerel

Daka Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray: "Hakkari'de 'Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi'ni...

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray: "Hakkari'de 'Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi'ni hayata geçiriyoruz"HAKKARİ - Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Hakkari'de toplam 45 projeye 16 milyon 183 bin TL destek sağladıklarını belirterek, "2017 yılı...

05.01.2018 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray:

" Hakkari'de 'Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi'ni hayata geçiriyoruz"

HAKKARİ - Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Hakkari'de toplam 45 projeye 16 milyon 183 bin TL destek sağladıklarını belirterek, "2017 yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında proje başvurusu yapılarak onaylanan Hakkari Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi'ni hayata geçiriyoruz" dedi.

DAKA tarafından 2018 yılı mali destek programları kapsamında yürütülecek olan "Çocuk ve Gençlerin Kalkınmaya Entegrasyonu Mali Destek Programı" ve "Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı" bilgilendirme toplantısı, Yüksekova Selahaddin Eyyubi Kültür Merkezinde yapıldı. Yüksekova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mahmut Kaşıkçı, İlçe Jandarma Komutan Vekili Salih Devrim, Yüksekova Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Özcan, STK temsilcileri ve vatandaşların katıldığı toplantıda konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, DAKA olarak 2009 yılından bu yana Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerinden oluşan TRB2 Bölgesinde hizmet verdiklerini söyledi. 5449 sayılı Kanun uyarınca kurulan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının 2009 yılından bu yana toplam 13 adet teklif çağrısı kapsamında TRB2 Bölgesi genelinde toplam 251 projeye 85 milyon 766 bin 18800 TL destek sağladığını dile getiren Halil İbrahim Güray, eş finansmanların dahil edilmesiyle bölgeye yapılan toplam yatırım tutarının 156 milyon 973 bin 910 TL olduğunu söyledi.

Hakkari'de 45 projeye 16 milyon 183 bin TL destek

Hakkari'de toplam 45 projeye 16 milyon 183 bin 302 TL destek sağlandığını ifade eden Halil İbrahim Güray, "Hakkari ilinde eş finansman dahil yapılan toplam yatırım tutarı 25 milyon 743 bin 335 TL'dir. 6 adet Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında TRB2 Bölgesinde toplam 72 projeye 4 milyon 653 bin 573,88 TL destek sağlanmıştır. 72 projenin eş finansman dahil bütçeleri toplam 4 milyon 936 bin 742,12 TL'dir. Bu projelerin 10'u Hakkari'de yürütülmüş olup, DAKA tarafından sağlanan destek tutarı 617 bin 600 TL'dir.

Teknik Destek Kapsamında TRB2 Bölgesinde toplam 315 adet teknik destek faaliyeti gerçekleştirilmiştir ve bu faaliyetlere toplamda yaklaşık 3 milyon 60 bin TL kaynak kullanılmıştır. Hakkari ilinde gerçekleştirilen 53 teknik destek projesi için yaklaşık 579 bin 152 TL tutarında destek sağlanmıştır. Ajansımıza 2017 yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında 4 adet proje başvurusu yapılmıştır ve bu projelerin tamamı Kalkınma Bakanlığımızca onaylanmıştır. Bu 4 projede; toplam destek tutarı 20 milyon TL, toplam yatırım tutarı 25,9 milyon TL'dir. Bu projeler ise Hakkari Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi, Muş Lazer Kesim Makinesi Ortak Kullanım Atölyesi Projesi, Van Kent Müzesi Projesi ve Van Tekstilkent 2. Etap Alanının Yatırımlara Hazır Hale Getirilmesi Projesidir" ifadelerini kullandı.

Yüksekova'da pilot uygulama

DAKA'nın 2018 yılında uygulamaya koyacağı iki mali destek programının tanıtımını gerçekleştireceklerini söyleyen Güray, "Bunlardan birincisi 'Çocukların ve Gençlerin Kalkınmaya Entegrasyonu Mali Destek Programı', bir diğeri ise 'Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programı'dır. Her iki mali destek programı da bölgemizin ve Hakkari'nin kalkınmasına, Hakkari'nin ekonomisinin ve beşeri sermayesinin gelişmesine önemli katkı sağlayacak içeriktedir. Bu programlardan çocuklara ve gençlere yönelik olarak tasarlanan mali destek programı Van ve Hakkari illerimizin beşeri sermayesinin gelişmesine odaklanmıştır. Ayrıca hedef kitlesi, coğrafi odaklanması, başvuru sahipleri ve destek miktarları bakımından bir pilot uygulama niteliğindedir. Bu program başarı durumuna göre diğer illerimizde ve ilçelerimizde önümüzdeki dönemde tekrarlanacaktır. Dolayısıyla bu program sadece Van ilinin; İpekyolu, Tuşba ve Edremit ilçeleriyle Hakkari'nin Yüksekova ilçesiyle sınırlıdır. Program coğrafi alan odaklıdır ve hedef kitlesinde çocuklar ile gençler vardır. Program kapsamında çocukların ve gençlerin bilim, kültür, sanat, spor, girişimcilik gibi alanlarda farkındalıklarını artırarak kalkınmaya entegrasyonunu sağlayacak yenilikçi projelere destek sağlanacaktır" diye konuştu.

Bu programın bir diğer önemli hususuna da değinen Güray, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir diğer önemli husus ise; bu programın özellikle batıdaki büyük STK'ların başvuru yapabileceği bir içerikte hazırlanmış olmasıdır. Bu boyutuyla batıdaki büyük STK'ların yereldeki STK'lar ile kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak büyük ölçekli projelerin hayata geçirilmesi hedeflenmiştir. Böylece bir yandan büyük STK'ların ilimizde proje uygulamalarına imkan sağlanması, öte yandan yereldeki ortaklarıyla gerçekleştirilecek işbirliği sayesinde proje uygulama tecrübesinin yerele aktarılması planlanmıştır."

Diğer Mali Destek Programının ise beşeri sermayenin geliştirilmesi kadar önemli olan yatırım altyapısına yönelik olduğunu ifade eden Halil İbrahim Güray, "Bu programın hedef kitlesi bölgemizdeki OSB ve küçük sanayi siteleridir. Bildiğiniz üzere TRB2 Bölgesi'nin imalat sanayindeki rekabetçiliğinin arttırılması için öncelikle sanayi bölgelerinin üretim yapabilecek ve yatırımcı çekebilecek şekilde geliştirilmesi gerekmektedir. Yani ilimize hem bölge içinden hem de bölge dışından yatırımcının çekilebilmesi için sanayi bölgelerinde yatırım altyapısının iyileştirilmesi gerekmektedir. İşte bu program tam da bu hususta ilimizdeki küçük sanayi sitelerinin yatırım altyapısı ihtiyaçlarının giderilmesi hususunda da önemli katkılar sağlayacaktır. Bu vesileyle; her iki programın ilimize ve bölgemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum" şeklinde konuştu.

Güray'ın konuşmasının ardından DAKA birim başkanları Mehmet Emin Çakay ve Rabia Yenigün'ün yaptığı bilgilendirmenin ardından, program soru cevap bölümüyle sona erdi.

Daka Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray: "Hakkari\'de \'Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi\'ni...
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Daka Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray: 'Hakkari'de 'Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi'ni... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement