Dana Kalbine Robotik Kalp Ameliyatı - Son Dakika
Yaşam

Dana Kalbine Robotik Kalp Ameliyatı

Dana Kalbine Robotik Kalp Ameliyatı

Bu yıl ilki düzenlenen Minimal İnvaziv ve Robotik Cerrahi Kalp Damar Cerrahisi Sempozyumu (10-11 Mayıs), tıpta teknolojinin geldiği noktayı ortaya koyacak.

10.05.2014 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl ilki düzenlenen Minimal İnvaziv ve Robotik Cerrahi Kalp Damar Cerrahisi Sempozyumu (10-11 Mayıs), tıpta teknolojinin geldiği noktayı ortaya koyacak.

Minimal İnvaziv ve Robotik Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Alhan, cerrahinin son 10 yıldır kabuk değiştirdiğinin altını çiziyor. Prof. Alhan, 2011 verilerine göre Almanya'da minimal invaziv yöntemlerle yapılan ameliyat oranının yüzde 50'yi geçtiğini, Türkiye'de ise yüzde 5'i geçemediğini vurguladı.

YENİ HASTA PROFİLİ 'KIRILGAN HASTA'YA MİNİMAL CERRAHİ

Dünyada insan nüfusunun hızla yaşlandığını belirten Prof. Dr. Cem Alhan, modern yaşamın getirdiği stres, kötü beslenme ve hareketsizliğin hem kalp damar hastalarının sayısını artırdığını hem de yeni bir hasta profili ortaya koyduğunu ifade etti. Prof. Dr. Cem Alhan, bu yeni hasta tipini 'kırılgan hasta' olarak tanımladıklarını ve kırılgan hastaların klasik cerrahi yöntemlerle tedavisinin bazı sakıncalar doğurduğunu söyledi. Alhan, "20-30 yıl önceki hasta tipi; kilosu az ya da normal, şekeri, tansiyonu olmayan, çoklu sorunları taşımayan, damar kalitesi yüksek, daha genç hasta tipiydi. Ameliyat edince daha çabuk iyileşiyordu. Şimdiki kırılgan hastalarımız ise şişman veya obez, şeker hastası, damar kalitesi bozulmuş, yaşı ileri, tansiyon sorunu ve daha başka birçok sorunu bulunan, ameliyat edildiğinde zor iyileşen bir yapıya sahip" şeklinde konuştu.

Bu yapıları nedeniyle kırılgan hastaların tüm göğüs kemiğinin açılıp büyük ameliyat yaraları açılarak tedavi edilmesi yerine; daha küçük kesiler açılarak ameliyat edildiğini belirten Prof. Dr. Cem Alhan, bunu sempozyumda genç meslektaşlarına iki günlük kursla anlatacaklarını kaydetti.

10 CANLI AMELİYAT YAPILACAK

Minimal İnvaziv ve Robotik Kalp Damar Cerrahisi Derneği tarafından düzenlenen sempozyumda yeni yöntemlere dair sözel anlatımların yanı sıra, iki gün boyunca 10 canlı ameliyattan yayın yapılacak. Prof. Dr. Cem Alhan, bu kurslarda robot kullanılarak yapılan ameliyatların yanı sıra, küçük kesilerden yapılan minimal invaziv yöntemlerin de kullanılmasıyla yapılan ameliyatların anlatılacağını söyledi. Ameliyatların Acıbadem Maslak Hastanesi ve İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi'nde gerçekleştirileceğini ifade eden Prof. Dr. Cem Alhan, sadece hekimlere değil, ameliyathane hemşireleri ve perfüzyonistlere de bilgi vermeyi amaçladıklarını anlattı. Minimal invaziv cerrahiyle hastalarda hangi operasyonların gerçekleştirildiği sorusunu da yanıtlayan Prof. Dr. Cem Alhan, bunları şöyle sıralıyor:

1. Tüm kalp kapaklarının tamiri veya değişimi.

2. Koroner by-pass.

3. Kalp delikleri.

4. Kalp içindeki kitleler.

5. Kalpte ritim bozuklukları.

6. Kalp pili takılması.

7. Kalp içi pıhtı önleyici girişimler.

Kamu Hastaneleri Birliği Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri ve Dernek Başkan Yardımcısı Prof.Dr. İhsan Bakır ise son 1 senedir Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde robotik cerrahi ile kalp ameliyatı yaptıklarını anlattı. Prof. Dr. Bakır, "Yaptığımız ameliyatlarda gözlemledik ki, ameliyat sonrası konforlu bir iyileşme süreci geçirmesi kesinlikle hayat kalitesi ile doğrudan ilişkili. Daha az ağrı ve hızlı iyileşme süreci ve topluma tekrar hızlı dönüş, psikolojik travmanın da hızlı atlatılarak sanki bir kalp ameliyatı değil de kozmetik bir cerrahi geçirmiş algısı oluşturuyor hastalarımızda. Hastanede ve yoğun bakımda kalış süresinde neredeyse yarı yarıya bir düşme söz konusu. Eskiden bir hafta ile 10 gün arasında hastanede kalan hastalar artık 3'ncü veya 4'ncü gün evlerine taburcu oluyorlar. Ameliyattan iki hafta sonra da işlerine arabaları ile gidebilir hale geliyorlar" dedi.

Prof.Dr. İhsan Bakır, robotik ve minimal invaziv diğer yöntemlerle yapılan ameliyatların maliyeti de olumlu etkilediğini kaydediyor. Hastalarımız göğüs kafesi açılarak yapılan vakalara göre ameliyat sonrası daha az kanama görüldüğü için daha az kan ve kan ürünü aldıklarından dolayı ve hastane kalış süreleri az olup vücutlarındaki kesi miktarı da az olduğundan daha az komplikasyonla karşılaşıyorlar. Bu da hastalarımızın daha hızlı iyileşip daha erken taburcu olmalarına katkı sağlıyor. Bilimsel yayınlarla da gösterilmiştir ki bu tür cerrahi yaklaşımlar maliyetlere de olumlu katkı sağlamaktadır.

"ÜLKEMİZDEKİ KAPALI AMELİYAT SAYISINI ARTIRMAK İÇİN ÖN YARGILARI KIRMAK GEREKİYOR"

Türkiye'de kapalı ameliyat sayısını artırmak için bazı ön yargıları ve korkuları kırmak gerektiğini, bunun tek yolunun da eğitim ve canlı yayınların yapıldığı sempozyumlardan geçtiğini ifade eden Bakır, "Yaklaşık bir sene önce kurduğumuz Minimal İnvaziv ve Robotik Cerrahi Derneği'nin amacı bu tür sempozyum ve kongreler düzenleyerek gerek yurt içi gerek yurt dışından gelen meslektaşlarımızla güncel bu tür yaklaşımları yapmanın zor olmadığını göstermek aynı zamanda hastalarımıza katkısının açık cerrahiye kıyasla daha fazla olduğunu bilimsel veriler ışığında göstererek daha çok cerrahi ve merkezi bu tür işlemleri yapmaya sevk etmektir" dedi.

ROBOTİK CERRAHİ İLE YAPILACAK VE CANLI YAYINLANACAK AMELİYATTA 25 YAŞINDAKİ GENCİN KALP DELİĞİ KAPATILACAK

10 Mayıs'ta Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden yapılacak ameliyat sempozyumda canlı olarak izlenecek. 25 yaşında erkek hastanın kalbinin her iki kulakçığındaki arasında delik robotik cerrahi ile kapatılacak. Prof.Dr. İhsan Bakır, bu deliği vücudun kendi dokusunu kullanarak kapatacaklarını belirtti. Bakır, "Kalbin zarı dediğimiz perikardı yani vücudun kendi dokusunu kullanarak, sentetik bir yapı kullanmadan bir yama oluşturarak 'atriyal septal defekt' dediğimiz bu deliği robotik açık kalp cerrahisi yöntemi ile kapatacağız. Yaklaşık 3 santimlik sağ meme altında yapacağımız ufak bir kesi ve kaburgalar arasında uygun yerlerde yapacağımız 1'er santimlik robotun kollarının ve kameranın gireceği 3 delikle işlemi tamamlayacağız" dedi.

MAKETLER İÇİNE YERLEŞTİRİLEN DANA KALPLERİNE ROBOTİK AMELİYAT

"Doktor arkadaşlarımıza robot kullanmanın zor olmadığını göstermek ve onlara bunu test etme imkanı sunmak istedik" diyen Prof.Dr. Bakır, "Yapılan kursta dizayn edilen maketler içine yerleştirilen dana kalpleri üzerinde dikiş atma tekniklerini geliştirme, makas kullanarak dokuları düzgün kesme deneyimi kazandırmayı amaçlıyoruz. Kalp kapaklarını tamir ve değiştirme gibi güncel ameliyatlarda yaptıkları işlemleri, robotun kollarını kullanarak yapma imkanı sağlanıyor" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Dana Kalbine Robotik Kalp Ameliyatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement