Danimarka'da Hükümet Kurma Çalışmaları - Son Dakika
Politika

Danimarka'da Hükümet Kurma Çalışmaları

Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidt, Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe'ye hükümetin istifasını sundu.

19.06.2015 22:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidt, Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe'ye hükümetin istifasını sundu.

Sosyal Demokratlar Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Schmidt, blok olarak kaybettikleri seçimler sonrasında Kraliçe 2. Margrethe ile görüşerek, hükümetin istifasını sundu.

Kraliçe 2. Margrethe, istifanın ardından meclisteki bütün partilerin temsilcileri ile hükümeti kurma görevinin verilmesi konusunda görüşmelere başladı.

Sol partiler (Kırmızı Blok) hükümet kurma görevinin Helle Thorning Schmidt'e verilmesini talep ederken, sağ partiler (Mavi Blok) ise bu görevin Venstre Partisi lideri Lars Lökke Rasmussen'e verilmesini istedi.

Kraliçe 2. Margrethe ise partisi seçimlerden üçüncü çıkmasına rağmen blok olarak çoğunluğu yakalayan Lars Lökke Rasmussen'e hükümeti kurma görevini verdi.

Rasmussen'in dört partili bir koalisyon üzerinde çalışacağı belirtiliyor.

Schmidt görevi bırakıyor

Bu arada seçimlerde 26,3 oy almasına rağmen hükümeti oluşturacak diğer sol partilerin oy oranında büyük düşüş yaşaması nedeniyle çoğunluğu sağlayamayan Sosyal Demokratlar Partisi Genel Başkanı Helle Thorning Schmidt'in görevini bırakacağı bildirildi.

Schmidt, seçimlerin ardından yaptığı açıklamada, Sosyal Demokratlar Partisi Genel Başkanlığı için istifasını sunduğu hükümetin Adalet Bakanı Mette Frederiksen'i işaret etti.

Kopenhag Büyükşehir Belediye Başkanı Frank Jensen'in de aralarında bulunduğu birçok üst düzey Sosyal Demokratlar Partisi mensubu da 37 yaşındaki Frederiksen'i desteklediklerini açıkladı.

Yarın yeni başkan olarak tanıtılması beklenilen Mette Frederiksen 2001 yılında henüz 23 yaşındayken milletvekili seçilmiş, 2011'de Çalışma Bakanlığı, 2014'te de Adalet Bakanlığı görevine getirilmişti.

Türk adayların durumu

Danimarka'daki seçimlerde merak edilen bir başka konu ise özellikle Kopenhag ve çevresinden seçimlere giren 11 Türkiye kökenli adayın durumuydu.

Danimarka'da iki dönem milletvekilliği yapan Sosyal Demokratlar Partisi'nden Yıldız Akdoğan üçüncü kez seçilirken, Sosyalist Halk Partisi adayı Serdal Benli ise seçim bölgesinde eski parti başkanı Holger K. Nielsen'den sadece 20 tercihli oy daha az alarak meclis dışında kaldı. Serdal Benli partinin yedek kadrosunda ise bir numaraya yerleşti.

Geçtiğimiz dönemde milletvekili olan Sosyalist Halk Partisi'nden Özlem Çekiç ve Liberal Venstre Partisi'nden Fatma Öktem ise yeniden seçilmek için gerekli tercihli oya ulaşamadı ve meclis dışında kaldı.

Seçimlerde aday olan ancak seçilemeyen adaylar ise şunlar:

Bilal İnekçi (Sosyalist Halk Partisi)

Özkan Koçak, (Sosyal Demokratlar Partisi)

Ömer Çiftçi (Liberal Venstre Partisi)

Özkan Ekiz (Radikal Sol Parti)

Emrah Tuncer (Radikal Sol Parti)

Lars Aslan Rasmussen (Sosyal Demokratlar Partisi)

Halime Oğuz (Sosyalist Halk Partisi)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Danimarka'da Hükümet Kurma Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement