Danimarka'da Seçim Heyecanı - Son Dakika
Güncel

Danimarka'da Seçim Heyecanı

Danimarka\'da Seçim Heyecanı

Danimarka'da 15 Eylül'de yapılacak genel seçimlere çok az bir zaman kala siyasi partiler arasındaki rekabet kızışırken, sol ve sağ blok arasındaki fark da kapanmaya başladı.

12.09.2011 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danimarka'da 15 Eylül'de yapılacak genel seçimlere çok az bir zaman kala siyasi partiler arasındaki rekabet kızışırken, sol ve sağ blok arasındaki fark da kapanmaya başladı.

Seçimler öncesi, mektupla oy verme işlemi geçtiğimiz hafta başladı. Danimarka'nın dış temsilcilikleri, havaalanları, limanlar ve merkez istasyonuna kurulan seçim çadırlarında seyahat edenler veya erken oy kullanmak isteyenler oylarını kullandılar. 92 Bölgeden 179 milletvekilinin seçileceği 15 eylül için İktidardaki liberal Parti'den Arhus Bölgesinde Bünyamin Şimşek ve eşi Fatma Yeliz Öktem Şimşek, Sosyal Demokrat Parti'den Kopenhag bölgesinde Yıldız Akdoğan, Sosyalist Halk Parti'den Kopenhag'da Özlem Sara Çekiç, Kopenhag Çevresindeki bölgeden Bilal İnekçi ve Serdar Benli olmak üzere 6 Türk kökenli aday oldular. Türk dayların seçilebilmeleri için aldıkları şahsi oylar ve partiye verilen oyların yüzde 10'u ile birlikte listedeki diğer adaylardan daha çok oy alması gerekiyor. Yani verilecek şahsi oylar büyük rol oynuyor. Danimarka Parlamentosuna 175 milletvekili Danimarka'dan 2 milletvekili Grönland'dan ve 2 milletvekili de Faerö adalarından olmak üzere 179 milletvekili seçilecek. Seçimlere Sosyal Demokrat Parti, Radikal Sol Parti, Muhafazakar Parti, Sosyalist Halk Partisi, Hristiyan Demokrat Partisi, Danimarka Halk Partisi, Liberal Parti, Yeni Müttefik Parti ve Birlik Listesi olmak üzere 9 parti katılıyor. 13 Kasım 2007 yılında yapılan son genel seçimlerde 3 milyon 428 bin 858 kişi oy kullandı. Sandık başına giden Türkler ve diğer göçmen asıllıların oranı ise çok düşük oldu. Önümüzdeki hafta yapılacak seçimlerde ise Danimarka vatandaşı olan yaklaşık 15 bin Türk'ün oy kullanması bekleniyor. Geçen seçimlerde oy kullanma oranı ise yüzde 86. 6 oldu. 2007 Seçimlerinde Danimarka'dan seçilen 175 milletvekilinden 66'sını kadınlar oluşturdu.

ADAYLAR:

Yıldız Akdoğan (Sosyal Demokrat Parti)Kopenhag

1973 Doğumlu, Arhus Üniversitesi Devlet Bilimleri Akademesinden mezun. Evli, 13 Kasım 2007 yılında Danimarka parlamentosuna seçilen ilk göçmen asıllı kadın ve Türk milletvekili oldu. AB Komisyonu ve Kültür Komisyonlarında görevli.

Özlem Sara Çekiç (Sosyalist Halk Partisi)Kopenhag

1976 Doğumlu, 3 çocuk annesi, 1996'da lise, 2000'de Hemşire okulunu bitirdi. 2005/2007 yıllarında hemşireler birliği başkanlığı yaptı. 2001'den beri partide aktif. 2007'de Danimarka Parlamentosuna seçilen ilk göçmen asıllı kadın ve Türk milletvekili oldu. Partisinin Sosyal Komisyon Başkanı.

Bünyamin Şimsek (Liberal Parti)Arhus

40 Yaşında, Fatma Yeliz Öktem ile evli. Partisinin Arhus siyasi sözcüsü. 9 Yıldır belediye meclisi üyeliği yapıyor. Ekonomi ve Sosyal Komisyonlarda görevli. Mühendis.

Fatma Yeliz Öktem (Liberal Parti) Arhus

33 yaşında, Bünyamin Şimşek ile evli. Kendi Danışmanlık firması var. Eski başbakan Rasmussen'in Rol modeli idi. Bir çok kadın kuruluşunda görevli.

Bilal İnekci (Sosyalist Halk Partisi)İshoj

1958 doğumlu, evli 4 çocuklu. Sosyal Danışman. 1987 yılından beri İshoj belediye meclisi üyesi 2 yıldır da belediye başkan yardımcısı

Serdar Benli (Sosyalist Halk Partisi) Gladsaxe

1979 doğumlu, Gladsaxe Belediyesi uyum komisyonu başkanı. 2003'de partiye girdi. 2006'da yönetim kurulu üyeliğine seçildi. 2009'da belediye meclisi üyesi seçildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Danimarka'da Seçim Heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement