Danıştay'ın "Öğrenci Andı" Kararına Tepkiler - Son Dakika
Güncel

Danıştay'ın "Öğrenci Andı" Kararına Tepkiler

Eğitim-Bir-Sen Bitlis Şube Başkanı Cabir Durak, Danıştay 8. Dairesi'nin "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesine tepki gösterdi.

19.10.2018 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eğitim-Bir-Sen Bitlis Şube Başkanı Cabir Durak, Danıştay 8. Dairesi'nin "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesine tepki gösterdi.

Eğitim-Bir-Sen Bitlis Şubesi'nde açıklama yapan Durak, siyasi iradenin kararına sahip çıkması ve eski Türkiye'nin hortlatılmasına geçit vermemesi gerektiğini belirtti.

2013 yılında toplumun büyük çoğunluğunun beklentileri üzerine, hukuk devleti olmanın ve demokratikleşmenin bir gereği andın kaldırılarak sivilleşme adına önemli bir kazanım elde edildiğini anımsatan Durak, şunları kaydetti:

"Gerici, baskıcı, militarist, totaliter zihniyetin ürünü olan öğrenci andının kaldırılmasına, toplumsal barışın ve uzlaşının sağlanması, demokratik bir Türkiye'nin inşası adına Eğitim-Bir-Sen olarak bizde destek vermiştik.

Ancak Danıştay 8. Dairesi, idarenin takdir hakkını hiçe sayarak, hukuki denetimin dışına çıkıp hiçbir pedagojik ve bilimsel verilere dayanma ihtiyacı duymadan ilköğretim okullarında 'Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmiştir. Pedagojik veya hukuki hiçbir dayanak göremediğimiz gerekçeli kararda, ülke gerçekliği ve toplumsal mutabakat bir yana uluslararası hukuk ve anayasa dahi görmezden gelinmiştir."

Sorumluluk siyasi iradenin

İtiraz mercinin adaleti ve hukuku tesis edeceğine inandıklarını belirten Durak, bu kararın ülkede son 15 yıldır insan hakları ve demokrasi alanında gerçekleştirilen atılımların ve kazanımlarının idarenin hukuki denetimini yapmakla yükümlü yargı mensuplarınca halen benimsenemediği ve içselleştirilemediğini gösterdiğini kaydetti.

Durak, "Bu konuda sorumluluk siyasi iradenindir. Danıştay'ın aldığı ideolojik nitelikteki bu karar öncelikle toplumsal barışa ve siyasi iradeye yönelik bir girişimdir. Bu antidemokratik ve evrensel hukuka aykırı karara tepkisiz kalınmamalı, andımızın kaldırılması kararının arkasında durulmalı, insan hakları ve demokrasi alanında elde edilen toplumsal kazanımlar kararlıkla korunmalıdır." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Danıştay'ın 'Öğrenci Andı' Kararına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement