Danıştay Şehidi Özbilgin İzmir'de Anıldı - Son Dakika
Güncel

Danıştay Şehidi Özbilgin İzmir'de Anıldı

Danıştay Şehidi Özbilgin İzmir\'de Anıldı

17 Mayıs 2006'da Danıştay'a yapılan silahlı saldırıda yaşamını kaybeden Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin, İnciraltı'ndaki "Bağımsız Yargı ve Danıştay Anıtı"nda düzenlenen törenle anıldı.

18.05.2012 02:14  Güncelleme: 02:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

6 yıl önce Danıştay'a yapılan kanlı saldırıda yaşamını kaybeden 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin anısına düzenlenen törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu "Hüküm giymemiş insanların aylarca, yıllarca hapislerde çürümesine göz yumulmasını asla kabullenemiyoruz" dedi.

Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, İzmir İstinaf Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kocabaş, Danıştay emekli Başsavcısı Harun Çetintemel, İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Karaburun Belediye Başkanı Hamza Serdar Yasa'nın yanı sıra yargı mensupları ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2006'da düzenlenen menfur saldırının acısının hafızalarda ilk günkü tazeliğini koruduğunu belirterek, "2007 yılında açılışını yaptığımız Bağımsız Yargı ve Danıştay Anıtı, aydınlık İzmir halkının ortak duyarlılığının da bir simgesidir" dedi. Bağımsız yargının, demokrasinin "temel güvencesi" olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "Bugün bağımsız yargının çok önemli üç düşmanı vardır: Birincisi, yargıya yapılan saldırı ve baskılardır. İkincisi, yargının siyasallaşması, üçüncüsü ise adalete olan inancın zayıflamasıdır" diye konuştu.

"Adalet istiyoruz"

Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler, devletini, milletini, bayrağını her türlü değerin üstünde tutan, beytülmala asla el uzatmayan, kursağından haram lokma geçmeyen, kul hakkı yemeden samimiyetle çalışan yurttaşlar olarak, adalete olan inancımızı hiç bir zaman yitirmek istemiyoruz. Hüküm giymemiş insanların aylarca, yıllarca hapislerde çürümesine göz yumulmasını asla kabullenemiyoruz. 'Masumiyet karinesi'nin sadece hukuk kitaplarında yer alan, ama uygulanmayan bir deyim olarak kalmasına anlam veremiyoruz.

Dürüst yurttaşları koruması, kollaması gereken hukuk sistemimizin, yeni mağdurlar yaratmayacağına inanıyoruz. Soruşturmaların ve yargılamaların, evrensel hukuk kuralları çerçevesinde yapılmasını, verilen kararların kamu vicdanını yaralamamasını ve hukuka olan güveni zedelememesini diliyoruz. Özetle adalet istiyoruz".

Yargı mensuplarının hukukun üstünlüğünün, demokrasinin ve devletin temeli olduklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu, Yargı şehidi Mustafa Yücel Özbilgin'in hiçbir zaman unutulmayacağını söyledi. Başkan Kocaoğlu, "Özbilgin'i şehit eden karanlık güçler iyi bilsin ki, asla ve asla amaçlarına ulaşamayacaklar. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarını, birbirine düşürme oyunları, asla başarılı olamayacak. Bu menfur olay, terör ve demokrasi düşmanları karşısında birliğimizi, dayanışmamızı daha da arttıracak" dedi.

"Adalet ve özgürlük için"

İzmir Barosu Başkanı Avukat Sema Pekdaş ise, konuşmasında "Toplumları bir arada, ayakta tutan adalet ve özgürlüktür" dedi. Pekdaş, 2006'da yapılan saldırının 'yargıç teminatı, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı'na yapıldığını söyleyerek, "Bu saldırı, ülkemizin adalet düzenine, adalet ve özgürlük arayışına yapılan bir saldırıdır. Hakimler, kendini güvencede hissetmezse toplumda adalet gerçekleşemez" diye konuştu.

Hukuk devletinde her kurumun görevlerinin Anayasa ile belirlenmiş olduğunu vurgulayan Sema Pekdaş, "Şaka bile olsa söylenmeyecek sözler vardır. Yürütmenin yargıyı etkiler pozisyonda olması, insanların kendini güvencede hissetmemesine neden olur. Adalet için çok daha etkili ve yüksek sesli mücadele etmeliyiz dedi.

Konuşmaların ardından kanlı saldırıda şehit olan Mustafa Yücel Özbilgin'in anısına "Bağımsız Yargı ve Danıştay Anıtı"na karanfiller bırakıldı. 17 Mayıs 2006'da Danıştay'a yapılan baskında, İkinci Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetmiş; Danıştay İkinci Daire Başkanı Mustafa Birden, İkinci Daire Üyesi Ayfer Özdemir, İkinci Daire Tetkik Hakimi Ahmet Çobanoğlu ve Üye Ayla Gönenç de yaralanmıştı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Danıştay Şehidi Özbilgin İzmir'de Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement