Danıştayın "Öğrenci Andı" Kararına Tepkiler - Son Dakika
Güncel

Danıştayın "Öğrenci Andı" Kararına Tepkiler

Bingöl, Elazığ, Mardin ve Batman Eğitim-Bir-Sen şubeleri, Danıştay 8. Dairesinin ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal kararına tepki gösterdi.

19.10.2018 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bingöl, Elazığ, Mardin ve Batman Eğitim-Bir-Sen şubeleri, Danıştay 8. Dairesinin ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal kararına tepki gösterdi.

Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava, sendika binasında yaptığı açıklamada toplumun büyük çoğunluğunun beklentileri üzerine Öğrenci Andı'nın kaldırıldığını hatırlatarak, sivilleşme adına önemli bir kazanım elde edildiğini söyledi.

Danıştay 8. Dairesinin, idarenin takdir hakkını hiçe sayarak, hukuki denetimin dışına çıkıp hiçbir pedagojik ve bilimsel verilere dayanma ihtiyacı duymadan ilköğretim okullarında "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal ettiğini belirten Kava, pedagojik veya hukuki hiçbir dayanak göremedikleri gerekçeli kararda, ülke gerçekliği ve toplumsal mutabakat bir yana uluslararası hukuk ve anayasanın dahi görmezden gelindiğini savundu.

Kava, şunları kaydetti:

"Danıştay verdiği kararda, temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, darbe dönemi anayasalarıyla şekillenen eski Türkiye'nin ezberlerini gerekçe olarak sunmuş, hukukun evrensel ilkelerini gözardı ederek toplumsal birliğe ağır bir darbe vurmuştur. Dayatmacı, ayrımcı, dışlayıcı, Türkiye'nin taraf olduğu başta Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere birçok uluslararası sözleşmeye ve doğal hukuka aykırı, tektipleştirme politikasının esas alındığı, militarist toplum kurma özleminin ürünü olan andımızın tekrar hortlatılması sonucunu doğuracak bu kararı kabul etmediğimizi dile getiriyor; itiraz mercisinin adaleti ve hukuku tesis edeceğine olan inancımızı koruyoruz."

Batman

Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Ergin, yaptığı açıklamada, kararı doğru bulmadıklarını söyledi.

"Sayın Cumhurbaşkanı ve Milli Eğitim Bakanlığına 2013'te verdikleri bu kararın arkasında durma çağrısı yapıyoruz." diyen Ergin, bu konuda sorumluluğun siyasi iradede olduğunu vurguladı.

Ergin, "Danıştay'ın aldığı ideolojik nitelikteki bu karar öncelikle toplumsal barışa ve siyasi iradeye yönelik bir girişimdir. Bu antidemokratik ve evrensel hukuka aykırı karara tepkisiz kalınmamalı, andımızın kaldırılması kararının arkasında durulmalı, insan hakları ve demokrasi alanında elde edilen toplumsal kazanımlar kararlıkla korunmalıdır." ifadelerini kullandı.

Mardin

Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer, sendika binasında yaptığı açıklamada, karara tepkisini dile getirdi.

Değer, "Bu karar ülkemizde son 15 yıldır insan hakları ve demokrasi alanında gerçekleştirilen atılımların ve kazanımlarının idarenin hukuki denetimini yapmakla yükümlü yargı mensuplarınca halen benimsenemediği ve içselleştirilemediğini göstermektedir." diye konuştu.

Elazığ

Eğitim-Bir-Sen 1 No'lu Şube Başkanı İbrahim Bahşi, sendika binasındaki basın açıklamasında, gerici, baskıcı, militarist, totaliter zihniyetin ürünü olan öğrenci andının kaldırılmasına, toplumsal barışın ve uzlaşının sağlanmasına, demokratik bir Türkiye'nin inşası adına destek verdiklerini aktardı.

Bahşi, "Bu konuda sorumluluk siyasi iradenindir. Danıştay'ın aldığı ideolojik nitelikteki bu karar öncelikle toplumsal barışa ve siyasi iradeye yönelik bir girişimdir. Bu antidemokratik ve evrensel hukuka aykırı karara tepkisiz kalınmamalı, andımızın kaldırılması kararının arkasında durulmalı, insan hakları ve demokrasi alanında elde edilen toplumsal kazanımlar kararlıkla korunmalıdır." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Danıştayın 'Öğrenci Andı' Kararına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement