Darbe Davasında Ayırma Kararı - Son Dakika
Güncel

Darbe Davasında Ayırma Kararı

Darbe Davasında Ayırma Kararı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle Polatlı'daki 58. Topçu Tugayı ve Topçu ve Füze Okul Komutanlığında görevli 330 sanığı yargılayacak Ankara 13.

24.01.2017 17:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle Polatlı'daki 58. Topçu Tugayı ve Topçu ve Füze Okul Komutanlığında görevli 330 sanığı yargılayacak Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan Kara Kuvvetleri Harekat Başkanlığı Teşkilatı Şube Müdürlüğünde görevli Kurmay Albay Bilal Akyüz'ün dosyasını, "kasten öldürme" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçları nedeniyle ayırdı. Mahkeme, Akyüz'ü, bu suçlar yönünden ayrı bir davada yargılayacak.

Alınan bilgiye göre, ayırma kararında, o dönem ismi "Akıncı Üssü" olan bölgede, darbe girişimini engellemeye çalışan 9 kişinin ölümünden ve 102 kişiyi de öldürmeye teşebbüsten sorumlu tutulan Akyüz'ün bu eylemlerinin, üsteki darbeye teşebbüs eylemleri ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Bu sebeple Akyüz hakkındaki kamu davasını "kasten öldürme" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçları yönünden ayıran mahkeme, ayırdığı dosyayı ayrı esasa kaydetti.

Akyüz, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü yönetmek" suçundan ise 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis talebiyle ise diğer 329 sanıkla aynı davada yargılanacak.

Darbe iddianamesinde, söz konusu üs önünde darbe girişimini engellemeye çalışırken hayatını kaybeden 9 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Akyüz'e ilişkin şunlar kaydedilmişti:

"Suç tarihinde darbeye teşebbüs eylemini protesto etmek için gelen nizamiye önündeki gösterilere katılan halka karşı ateş edilmesi sonucu Yasin Yılmaz, Lokman Biçinci, Hasan Yılmaz, Ali Anar, Ümit Güder, Samet Cantürk, Emrah Sapa, Ömer Takdemir'in öldürülerek şehit edildiği, ayrıca aynı zamanda Ali Erarslan ile birlikte gelip 16 Temmuz 2016'da sabah vakti nizamiyeden çıkarak oradan ayrılmak isteyen ölen Özkan Hekin'in ise üs içinde çatışmada öldürüldüğünün iddia edildiği ve bu şekilde şüpheli Bilal Akyüz'ün üsteki ve örgütteki konumu ve kontrol sağlama imkanı ile şüpheliden alınan svap örneklerinden atış artıklarının tespit edilmiş olması karşısında, şüphelinin ölümlerden doğrudan sorumlu olduğu tespit edilerek değerlendirilmiştir."

Ayrıca 102 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmekle de suçlanan Akyüz'ün, darbe gecesi Akıncı Üssü'ne gittiği belirtiliyordu.

İddianamede Akyüz'ün aracında, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "Bir Kırık Dilekçe" isimli kitabının bulunduğuna da dikkat çekilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Darbe Davasında Ayırma Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement