Darbe Girişiminde Kartal Köprüsü ve Samandıra Gişelerindeki Olaylara İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

Darbe Girişiminde Kartal Köprüsü ve Samandıra Gişelerindeki Olaylara İlişkin Dava

Darbe Girişiminde Kartal Köprüsü ve Samandıra Gişelerindeki Olaylara İlişkin Dava

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerinin kontrol altına alınmaya çalışılması ve 11 kişinin yaralanmasına ilişkin 50'si tutuklu 116 askerin yargılanmasına devam edildi.

19.07.2017 19:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerinin kontrol altına alınmaya çalışılması ve 11 kişinin yaralanmasına ilişkin 50'si tutuklu 116 askerin yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada görülen duruşmada savunma yapan eski Üsteğmen Kadir Çopur, darbe günü Kara Harp Akademisi Ögˆretim Bas¸kanı Albay Ahmet Zeki Gerehan'ın askeri öğrencileri topladığı amfide, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen bir emir gereği isimleri okunacak kişilerin, 23. Piyade Alayı'na gideceğini söylediğini anlattı.

Emri altına girdikleri rütbeliye neden gideceğini sorduklarında konuyu tam bilmediğini ancak muhtemel bir terör operasyonu olabileceğini ifade ettiğini aktaran Çopur, sıkıyönetimi çağrıştıran herhangi bir emir ve ifade duymadığını öne sürdü.

Çopur, kendisinin kışla dışına çıkmadığını savunarak, "Televizyonlarda darbe kalkışması olduğu haberi geçtikten sonra eşim aradı ve duyduklarını iletti. Bunun üzerine oradaki personelle durum değerlendirmesi yaptık. Bilgi almaya çalışıyorduk, dışarıdakiler, halkın askerlere tepki gösterdiğini anlatıyordu. Bunun farkına vardığımda emir komuta içinde buralara kadar getirilmiştik ancak bizi bir parçası haline getirmek istedikleri bu kalkışmanın karşısında olacağımıza karar verdik ve kamuflajlarımızı çıkardık." diye konuştu.

Bu saatten sonra akademiye dönmenin koşullarını aradıklarını anlatan Çopur, darbeye karşı duruş sergileyerek hukuk dışı emirleri yerine getirmediklerini savundu.

Sanık Çopur, sabah saatlerinde kışla girişine gelen polislere teslim olduklarını öne sürerek, "Kesinlikle bir direniş veya ateş açma eylemim olmadı. Kışla dışına çıkmamıştım zaten. Darbeyle ilgili herhangi fiilim olmadı. Darbeyi ve FETÖ'yü lanetliyorum, tahliyemi talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı'nın, "Kafanızda şüphe oluşan birliğe neden dönme ihtiyacı hissediyorsunuz?" sorusu üzerine sanık Çopur, "Birliğin şüphe oluşturacak, darbe kalkışmasına ilişkin bir eylemi ile karşılaşmadım. Kalkışmayı yöneten bir faaliyet içinde olsalar, kışlaya dönmememiz gerektiğini düşünürdüm." dedi.

Tutuklu sanık Musa Astarcı da olay gecesi kendilerine terör eylemi olabileceğinin söylenmesi üzerine dışarı çıktıklarını savundu.

Kartal Köprüsü mevkisine geldikten bir süre sonra halkın kendilerine tepki gösterdiğini dile getiren Astarcı, olayın darbe girişimi olduğunu anladıktan sonra tekrar 23. Mekanize Piyade Alay Komutanlığı'na döndüklerini öne sürdü.

Astarcı, FETÖ ile ilgisinin bulunmadığını savunarak tahliyesini istedi.

Tutuklu sanık Hasan Hüseyin Öner, 15 Temmuz 2016'da evinde iken saat 21.00 sıralarında cep telefonuna gelen mesajla herkesin kışlaya çağrıldığını belirterek, alay içtima alanına gittiklerinde bölüklerin hazır bekletildiğini gördüğünü anlattı.

Saat 23.00 sıralarında bölük komutanının "Araçlara binin" s¸eklinde emir verdiğini dile getiren Öner, teçhizatları alarak bindikleri araçlarla Samandıra gişelerine gittiklerini söyledi.

Olay yerine vardıklarında tabur komutanlarının kendilerine "Trafiği tek s¸eride düs¸ürerek gelen araçlardaki kis¸ilere terör olayları var, evinize gidin." demelerini istediğini savunan Öner, saat 00.00 sıralarında bulundukları yere gelen ve daha önce tanımadıkları bir yüzbaşının askerlere hitaben, "Arkadas¸lar alay komutanının emri ile buranın emir komutası bizde." dediğini aktardı.

Sanık Öner, bir süre sonra yanlarına gelen vatandaşların, "Asker kışlaya, yanlış yapıyorsunuz." şeklinde söylemlerde bulunduğunu ifade ederek, bunun üzerine telefonlara baktıklarında haberlerden olayın farklı olduğunu anladıklarını söyledi.

Bunu fark ettiği andan itibaren yanlarındaki askerlerle gişelere doğru çekildiğini savunan Öner, saat 02.00 sıralarında kıs¸laya dogˆru hareket ettiklerini belirtti.

Öner, olayı daha sonra televizyonlardan takip ettiğini ve darbe olduğunu öğrendiğini öne sürerek, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Duruşmada söz alan bazı tutuklu sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, sanıkların savunmalarına devam edilmek üzere duruşmayı yarına erteledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Darbe Girişiminde Kartal Köprüsü ve Samandıra Gişelerindeki Olaylara İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement