Darbecilerin "Hulusi Akar'ın Emriyle Geldik" Yalanı - Son Dakika
Güncel

Darbecilerin "Hulusi Akar'ın Emriyle Geldik" Yalanı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde, biri polis iki kişinin şehit edildiği, 46 kişinin de yaralandığı Sarıyer'deki Borsa İstanbul'un işgal edilmesine ilişkin 1'i firari 2 binbaşının da aralarında bulunduğu 15 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı.

03.07.2017 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde, biri polis iki kişinin şehit edildiği, 46 kişinin de yaralandığı Sarıyer'deki Borsa İstanbul'un işgal edilmesine ilişkin 1'i firari 2 binbaşının da aralarında bulunduğu 15 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı.

İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Orhan Aydın tarafından hazırlanan 270 sayfalık iddianamede, 66. Mekanize Piyade Tugayı Harekat ve Egˆitim S¸ube Mu¨du¨ru¨ olarak görev yapan eski binbaşı Ahmet Baykal'ın ifadelerine yer verildi.

Baykal, darbe girişimi öncesi izinde olmasına rağmen Kurmay Başkan Vekili Osman Akkaya'nın emri üzerine iznini yarıda kesip 13 Temmuz'da I·stanbul'a geldiğini kaydetti.

Ahmet Baykal, mesaiye başladığı 14 Temmuz'da yanına çıktıkları tugay komutanı Mehmet Nail Yigˆit'in kendisine kıs¸la ic¸erisinde ve etrafında emniyet ve gu¨venlik tatbikatı yapılacağını belirtip kendisine de harekat merkezini kontrol etme emrini verdigˆini dile getirdi.

Darbe günü 3. Kolordu Komutanlıgˆından gelen kısa mesajda 15-16-17 Temmuz gu¨nlerinde tero¨r eylemi yapılabilecegˆinin so¨ylendigˆini öne süren Baykal, olay gu¨nu¨ kendisinin de birliklerinde staj go¨ren astsubay stajyer o¨gˆrencileri konferans salonuna toplayarak o¨gˆrencileri altı gruba ayırdıgˆını anlattı.

Baykal, olay günü saat 20.30-21.00 sıralarında tugay komutanı eski Tugˆgeneral Mehmet Nail Yigˆit'in kendisini c¸agˆırarak " TSK'nın yo¨netime el koydugˆunu, mesajın daha sonra gelecegˆini, so¨zlu¨ olarak bildirdigˆini dile getirerek, "Ayrıca bu durumdan Genelkurmay Bas¸kanı Hulusi Akar'ın haberdar oldugˆunu so¨yledi. Bu konuda Binbas¸ı Murat C¸elik'in emrine girmemi istedi ve bu konuda Borsa I·stanbul'un emniyetini sagˆlama go¨revini verdi." ifadelerini kullandı.

"Açılan ateşle 8-10 vatandaşın yere düştüğünü gördüm"

Bunun u¨zerine kendisi, eski binbaşı firari şüpheli Murat C¸elik, bir astsubay ile on astsubay o¨gˆrenci ve iki erle birlikte iki araçla kıs¸ladan c¸ıkıs¸ yaparak Borsa I·stanbul'a geldiklerini belirten Baykal, şöyle devam etti:

"Halk, Borsa o¨nu¨nde toplanmaya bas¸ladı. Halkın gelmesi ile birlikte Murat Çelik Binbas¸ı, onların u¨zerine tu¨fegˆiyle ates¸ etti. Bunun u¨zerine 8-10 vatandas¸ın yere du¨s¸tu¨gˆu¨nu¨ go¨rdu¨m. Ben bu duruma tepki gösterdim. Daha sonra polisler geldi. Binbas¸ı Murat Çelik, polislere de ates¸ ac¸maya bas¸layıp bize de ates¸ etmemiz yo¨nu¨nde emir verdi. Bu emir u¨zerine havaya ates¸ ac¸tım."

Baykal, Murat Çelik'in telefonlarını topladığını iddia ederek, bu sırada "Yurtta Sulh" isimli WhatsApp grubuna dahil oldugˆunu go¨rdu¨ğünü savundu.

Daha sonra bu gruptan verilen emirleri uyguladıgˆını belirten Baykal, "Yalnız buna ragˆmen Murat C¸elik'in emrettigˆi gibi hedef go¨zeterek ates¸ etmedim, polislerin açtığı ateşle bacagˆımdan yaralanmamı fırsat bilerek polise teslim oldum. Bu arada Murat Binbas¸ının uzaklas¸tıgˆını ve firar ettigˆini gördüm." şeklinde savunma yaptı.

"Artık is¸ darbe olayını gec¸ti, gelene ates¸ edin"

İddianamede, şu¨pheli Orhan Baz'ın ifadesinde, Astsubay Meslek Yu¨ksekokulu ikinci sınıf o¨gˆrencisi oldugˆunu, Topkule'de bulunan 66. Mekanize Tugayında staj ic¸in bulundugˆunu belirterek, Borsa İstanbul binasına geldiklerinde Binbas¸ı Ahmet Baykal'ın kapıdaki güvenlikçilere "Genelkurmay Bas¸kanı Hulusi Akar'ın emri ile yo¨netimi askeriye devraldı. Binanın yo¨netiminden artık biz sorumluyuz. Zorluk c¸ıkarmadan silahlarınızı verin." dediği aktarıldı.

Binbaşılar Ahmet Baykal ve Murat C¸elik'in 8 askeri öğrenciyi binanın c¸es¸itli yerlerine yerles¸tirdigˆini anlatan Baz, savunmasında şunları kaydetti:

"Ezanlar okunurken Murat C¸elik havaya birkac¸ el ates¸ etti. Halk toplanmaya bas¸ladı. Halk kalabalıklas¸ınca Binbas¸ı Murat C¸elik hedef go¨zetmeksizin halka ates¸ etmeye bas¸ladı. Askeri o¨gˆrencilere de ates¸ etmeleri yo¨nu¨nde emir verdi. Ben de havaya ates¸ ettim. Telefonumla 155 polis imdat hattını arayıp polise durumu anlattım. Olay sırasında Murat C¸elik'in ates¸ ettigˆini go¨rdu¨m. Bir ara Astsubay Seyit Ali S¸ahin de yanımıza gelerek 'Artık is¸ darbe olayını gec¸ti, kendi canınızı koruyun, gelene ates¸ edin.' s¸eklinde emir verdi. Bir su¨re sonra da arkadas¸larımla kac¸arak polise teslim olduk."

"Sık dediğimde sıkmazsanız hakkımı helal etmem"

İddianamede, şüpheli öğrencilerden Ramazan Korkmaz'ın ifadesinde, yolda giderken arac¸ ic¸erisindeki kasayı ac¸arak bos¸ s¸arjo¨rlere "mermi bastıklarını", burada do¨rt s¸arjo¨re mermi doldurduklarını anlattığı belirtildi.

Hazırlık yaparken Binbas¸ı Murat Çelik'in Şahin astsubaya "Ben sık dedigˆimde sıkmazsanız size hakkımı helal etmem." dediğini aktaran Korkmaz, Şahin astsubayın da "Emredersiniz komutanım." diye cevap verdiğini kaydetti.

Şüpheli erlerden Zafer O¨ztan'ın da iddianamede yer alan ifadesinde, olay yerine vardıklarında şüphelilerden astsubay Seyit Ali Şahin'in "Gerekirse uc¸aksavarla ates¸ edebilir misin?" diye sorduğu, kendisinin de mecburen "Emredersiniz komutanım." dediği anlatıldı.

"İşçi kıyafetleri giyerek kaçtık"

Bir süre burada bekledikten sonra bir binbaşının yanına gelerek "Birazdan olaylar olacak, sogˆukkanlı olun. Gelenler size ates¸ ederse siz de onlara kayıtsız s¸artsız ates¸ edin." emrini verdigˆini belirten Öztan, şunları kaydetti:

"Bir su¨re sonra sivil halk gelmeye bas¸ladı. Kapı o¨nu¨nde bekleyen stajyer astsubaylar da vatandas¸lara uzaklas¸maları yo¨nu¨nde uyarılar yaptı. Bu sırada binbas¸ı elinde bulunan silahı ile bagˆıran insanların ayaklarına dogˆru ates¸ etti. Ben de bunun u¨zerine uc¸aksavarın c¸alıs¸masını engellemek amacıyla pimini c¸ıkararak c¸alılıkların arkasına fırlattım. Bir süre sonra yanıma gelen Ahmet Baykal binbas¸ı, 'Burası yine karıs¸acak sen uc¸aksavarla ates¸ ac¸acaksın.' dedi. Ben de komutana uc¸aksavarcının bozuk uc¸aksavarı bagˆladıgˆını ve bu nedenle uc¸aksavarın c¸alıs¸madıgˆını so¨yledim. Ahmet Baykal, kendisi bu kez c¸alıs¸tırmayı denedi. Çalıştıramayınca da bana kızdı."

Öztan, binbaşının ateş emri üzerine havaya ateş ettiğini, bir ara bu binbas¸ının stajyer o¨gˆrencilerden birine de ates¸ ettigˆini go¨rdu¨gˆu¨nu¨ ifade ederek, "Daha sonra u¨zerimizdeki kamuflajları c¸ıkarıp is¸c¸i kıyafetlerini giyerek kac¸tık." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Darbecilerin 'Hulusi Akar'ın Emriyle Geldik' Yalanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement