Darbezede Askerler İçin Kader Haftası - Son Dakika
Güncel

Darbezede Askerler İçin Kader Haftası

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Çıkartılan Askerlere Kısmi Hak İadesi Öngören Tasarı Bu Hafta Önce AKP Merkez Yürütme Kurulu'nda, Ardından TBMM Genel Kurulu'nda Görüşülecek.

06.03.2011 09:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Darbe dönemlerinde ordudan çıkartılan askerlere haklarının iadesini öngören tasarı bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nden çıkartılan askerlere kısmi hak iadesi öngören tasarı bu hafta önce AKP Merkez Yürütme Kurulu'nda, ardından TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek.

Milli Savunma Bakanlığı'nca hazırlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na geçici bir madde eklenmesini öngören tasarı, Sözleşmeli Erbaş ve Er Tasarısı'yla birlikte temel kanun olarak ele alınacak.

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edilen tasarıya göre 28 Şubat sürecinde Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla ordudan çıkartılan subay ve astsubaylar Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulacak bir komisyona başvuracak. Komisyonda başvurusu kabul edilenler, sivil kamu kurumlarında açılacak araştırmacı kadrolarına atanacak; emekliliği hak edenlere emsalleriyle aynı rütbe üzerinden emeklilik hakkı tanınacak. Başvurusu kabul edilmeyenler ise Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde (AYİM) dava açabilecekler.

-AYRIMCI TASARININ KAPSAMI GENİŞLEYECEK-

Tasarı, sadece 28 Şubatzede askerleri kapsaması, 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde kararnamelerle atılan askerleri kapsam dışı bırakması, ayrıca başvurunun komisyonda kabul şartını getirmesi nedeniyle hem 28 Şubatzede hem de 12 Mart ve 12 Eylülzede askerlerin sert tepkisine yol açtı. Yapılan eleştirilerde darbe mağdurları arasında ayrımcılık yapılmasının ve 12 Mart/12 Eylülzede askerlerin kapsam dışında bırakılmasının "darbelerin açtığı yaraları sarma" sözüyle bağdaşmadığı vurgulandı.

Tepkiler 28 Şubatzede askerleri bir araya getiren Adaleti Savunanlar Derneği ASDER tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletildi. Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede Başbakan Erdoğan, tasarının koordinatörü AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'a tasarının kapsamının genişletilmesi talimatını verdi.

Başbakan Erdoğan'ın talimatının ardından Milli Savunma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri tasarıda yapılacak değişiklikleri değerlendirdiler. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın aynı yönde kanun teklifi hazırlayan CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır'a verdiği bilgiye göre, tasarıda öngörülen değişiklikler bu hafta önce AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu'nda görüşülecek, ardından değişiklik önergeleriyle TBMM Genel Kurulu'nda tasarıya eklenecek. Bekir Bozdağ, tasarının kapsamının genişletilmesi, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinin mağduru askerlerin de tasarı kapsamına dahil edilmesi konusunda sıkıntı bulunmadığını, "mahkeme kararı olmadan atılanlar" için hak iade edilirken adli suçları ayırt edecek bir çerçeve çizmekte sıkıntı çektiklerini söyledi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Darbezede Askerler İçin Kader Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement