'Darbezede Askerlere Ayrım Yapılıyor' İddiası - Son Dakika
Güncel

'Darbezede Askerlere Ayrım Yapılıyor' İddiası

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden atılan askerlere haklarının iadesini öngören yasanın uygulamasında sadece YAŞ kararıyla atılan askerlerin başvurularının kabul edilmesi tepkilere sebep oldu.

08.05.2011 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri (ADAM), Milli Savunma Bakanlığı'nın 12 Mart, 12 Eylül darbeleriyle 28 Şubat sürecinde mahkeme kararı olmadan Türk Silahlı Kuvvetleri'nden atılan askerlere haklarının iadesini öngören yasanın uygulamasında sadece Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla atılan askerlerin başvurularını kabul etmesine tepki gösterdi.

ADAM tarafından, yapılan açıklamada, askerlere hak iadesini düzenleyen 6191 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Milli Savunma Bakanlığı'nın başvurusunu kabul ettiği "YAŞzede" sayısı 300'ü geçti belirtilerek, "Buna karşılık, 12 Mart ve 12 Eylül darbeleri döneminde kararnamelerle atılan hiçbir askerin başvurusuna olumlu yanıt verilmedi. Aynı şekilde 12 Mart ve 12 Eylülzede askeri öğrencilerin başvuruları da reddedildi. 12 Martzede askerlere ret yanıtının yazılı tebliğine başlanırken 21 Eylülzedelere yanıtın seçim sonrasına bırakıldı" denildi. Söz konusu yasanın darbe dönemlerinde görüş ve inançlarından dolayı ordudan atılan askerler için çıkartıldığı, buna karşılık Bakanlığın, 12 Mart ve 12 Eylülzede askerlerin başvurularını reddederek yasaya aykırı davrandığı ifade edilen açıklamada, "12 Mart ve 12 Eylül darbe dönemlerinde ilgili bakanın imzasıyla ilişiği kesilerek işkenceye, işsizliğe ve açlığa mahkûm edilen askerler, şimdi AKP döneminde yine ilgili bakanın imzasıyla bir kez daha haksızlığa uğratılacak, zulme maruz bırakılacaklardır. Milli Savunma Bakanlığı bu ideolojik ve siyasi tercihi yapmakla, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbelerini darbe saymadığını ortaya koymuş olacak, bu darbelerin kıyımını kendince meşrulaştıracaktır" denildi.

Açıklamada ayrıca, öğrenciyken ilişiği kesilen askerlerin başvurularının "yasa kapsamında değiller" gerekçesiyle reddedilmesi "hukuksuzluk" olarak nitelendirilirken, yasa metninde öğrenci askerlerin kapsam dışında olduklarına ilişkin bir ifadenin bulunmadığı kaydedildi. Platform tarafından darbezede askerler arasındaki bu ayrımcılığın kitlesel basın açıklamaları ve yürüyüşlerle protesto edileceği de belirtildi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 'Darbezede Askerlere Ayrım Yapılıyor' İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement