Darüşşafaka Başantrenörü Ene Açıklaması - Son Dakika
Spor

Darüşşafaka Başantrenörü Ene Açıklaması

Darüşşafaka Başantrenörü Ene Açıklaması

"Beko Basketbol Ligi'ne çıkma hedefiyle bir takım kurduk" "Beko Basketbol Ligi'nde çeşitli takımlardan teklif aldım. Ama böyle bir projede yer almayı seçtim" "150 yıllık camiayla birleşmiş...

20.11.2013 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ERCAN DOĞAN - Türkiye Basketbol 2. Ligi'nde (TB2L)  mücadele eden Darüşşafaka'nın başantrenörü Orhun Ene, Beko Basketbol Ligi'ne çıkma hedefiyle bir takım kurduklarını söyledi.

Geçmiş sezonlarda Beko Basketbol Ligi ekiplerinden Banvit ile başarılı olan Ene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, takımı kurma konusunda gecikmeler yaşadıklarına dikkati çekerek,  şunları kaydetti:

"Darüşşafaka ile Doğuş'un birlikteliğindeki süreç uzadığı için transfer döneminin sonlarında hamleler yaptık. Ama kaliteli oyuncular aldık. Tek handikapımız ikinci lig tecrübesine sahip az oyuncu var. Daha çok birinci lig tecrübesine sahipler. İkinci ligin tecrübesine kavuştuklarında yeteneklerini daha fazla ortaya koyacaklardır. İkinci ligde daha farklı bir basketbol var. Hem kendinizin hem rakibin neler yapabileceği konusunda tahmin yapamıyorsunuz. Birinci lig oyuncuları da buraya geldiğinde bu yapıdan şikayetçi olabiliyor. Bizim için normal ligin en önemli tarafı play-off'ta özellikle birinci ve ikinci turda saha avantajı elde etmek."

TB2L'de ilginin artması gerektiğini kaydeden Orhun Ene, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlgiyle beraber oyuncu ve kulüp kalitesi artabilir. Salonların ve oynanan basketbolun kalitesine baktığımızda, beklenen düzeyde değil. Oyuncuların sayısı belli. Yeni oyuncuların katıldığı, her sezon değişen, dinamik ve enerjik bir lig yerine biraz daha veteranların ağırlıkta oynadığı, temponun ve kalitenin az olduğu ama mücadelenin de fazla olduğu bir lig. Bizim buraya gelmemiz ilgiyi artırmış durumda. İlgiyle beraber kalite artar. Beko Basketbol Ligi'nde çeşitli takımlardan teklif aldım. Ama böyle bir projede yer almayı seçtim."

"Başarıda sabır çok önemli unsur"

Orhun Ene, basketbolda başarının, bir model oluşturmaya ve bunda ısrar etmeye bağlı olduğunu dile getirdi.

Beko Basketbol Ligi'ni değerlendiren tecrübeli başantrenör, şunları kaydetti:

"Geçen sezondan daha da yukarıda bir seviye var. Fenerbahçe ve Galatasaray güç kazandı. Fenerbahçe Ülker, değerli ve Avrupa basketbolunda başarılı olan bir antrenör getirdi. Banvit de yapısını güçlendirdi. Pınar Karşıyaka geçen sezonki başarıyı devam ettireceğini gösterdi. Neticede Beko Basketbol Ligi'nde bütçeler doğrultusunda başarının geldiği bir gerçek."

Ligde kalitenin artmasına rağmen uluslararası anlamda başarının gelmemesi ile ilgili soruya Ene, şu yanıtı verdi:

"Bizde çok fazla devamlılık yok. Ben ona inandığım için bu tip projelere sıcak bakıyorum. Kurulan yapılar kısa süre içinde bir nedenden dolayı dağıtılıyor. Sporda bu tip başarının gelmesi için sabır çok önemli unsur. Fabrika gibi, ne kadar ana madde koyarsanız o kadar ürün alamıyorsunuz. Sporda sabretmek ve çoğu zaman kaybetmek ilerde başarılı olmanın basamaklarından biri. İşler kötü gittiğinde sabrımız yeterli değil. Bu tip yapılar, Avrupa'da iki basamak çıkarken bir basamak düşmeyi kabul etmiş ve adım adım gelen kulüpler görüyorsunuz. Biz de eğer o sabrı, devamlılığı gösterirsek ilerde bu başarıları yakalayacağız. Son 2-3 sezondur bu tarz modeller ortaya çıkıyor. Bu modeller arttığı sürece başarı gelecektir. Her yıl antrenörünü değiştiren, 7-8 oyuncusunu değiştiren, kurumsal yapı oluşturamamış kulüplerin Avrupa basketbolunda başarılı olması da beklenemez."

"Memleketinden daha önemlisi antrenörün kalitesi"

Orhun Ene, A Milli Takım'ın başında bulunacak çalıştırıcının hangi ülkeden olduğundan çok, kalitesinin önemine vurgu yaptı. Milli takım olarak Litvanya ve Slovenya'da son şampiyonaların altında bir başarı aldıklarını vurgulayan Ene, şu ifadeleri kullandı:

"Milli takımın, organizasyonların öncesinde veya sonrasında tartışılması doğaldır. Sonuçta herkesin takımı. İnsanlar sadece kendi ülkelerinde antrenörlük yapmıyor. Önemli olan farklı ülkelerde çalışmış veya çalışabilecek, farklılık yaratabilecek bir antrenörün gelmesi. Memleketinden daha önemlisi antrenörün kalitesi. Avrupa basketbolunda kaliteli antrenörler de belli."

"Yeni bir model oluşturmak istiyoruz"

Orhun Ene, Darüşşafaka Kulübü olarak yeni bir model oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'de geçmişten gelen modellerin varlığına değinen tecrübeli çalıştırıcı, "Burada esasında biri sportif biri de sosyal sorumluluk anlamında projenin iki boyutu var. Parasal anlamda gücüyle Türk basketbolunda geçmişte var olan ve bugün de devam eden model takımlar var. Bunların arasında 150 yıllık camiayla birleşmiş güçlü bir sponsorun olması Türk basketbolu adına da farklılık yaratacaktır. Bir kazançtır" diye konuştu.

Darüşşafaka'nın cemiyet olarak zaten sosyal sorumluluğu bünyesinde taşıdığını hatırlatan Orhun Ene, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun üzerine inşa edilmiş bir kurum. Sponsorla birliktelik kurarak Türkiye'deki amatör sporculara, öğrencilere eğitim ve spor anlamında farklı kapılar açacaktır. Türkiye'de önemli kulüpler trarafından birçok şey yapıldı. Ama hala eğitimle sporu bir araya getirmiş değiliz. Bu organizasyonun başarısı, devamlılığı sayesinde spor ve eğitimin aynı anda yapıldığı platformu inşallah sağlayacağız. Bu projeyle gençlerin kapasitelerini yukarı çekeceklerini düşünüyorum. Süresinden daha önemlisi böyle bir şeye başlamak ve model oluşturmak Türk sporu ve eğitimi için de önemli. Profesyonel sporcu olmaya çalışan iyi öğrenciler bunun sıkıntısını yaşıyor. Bunu ortadan kaldırmak için de oluşabilecek en güzel modellerden biri. Kendi ülkemize özgü böyle bir model oluşturulabilir."

Kendisini heyecanlandıran konulardan birinin yeni bir yapının kurulması olduğunu vurgulayan Ene, "Bunun parçası olmak da sportif ve anlık başarıların ötesinde bir şey" ifadesini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Darüşşafaka Başantrenörü Ene Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement