Darüşşafaka'nın Sanatla İfadesi: Dönüş - Son Dakika
Güncel

Darüşşafaka'nın Sanatla İfadesi: Dönüş

Darüşşafaka'nın yetiştirdiği üç öğrencinin buluştuğu Dönüş adlı sergi, GaleriBu'da 26 Nisan Pazar gününe kadar sanatseverlerle buluşacak.

21.04.2015 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Darüşşafaka Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Defne Hadiş'in serbest teknik resim çalışmaları ile Darüşşafaka Lisesi 2012 yılı mezunu Çağdaş Torbacıoğlu'nun objektifinden yansıyan fotoğraf karelerinin yer aldığı karma resim ve fotoğraf sergisi, 19 Nisan Pazar günü İstanbul Galata'daki GaleriBu'da sanatseverlerle buluştu.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda Darüşşafaka'nın yetiştirdiği üç öğrenci bir sergide buluştu. 26 Nisan Pazar gününe kadar gezilebilecek sergi, 1863 yılından bu yana babası veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu iyi bir eğitime olanak tanımayan, yetenekli öğrencilere tam burslu, yatılı, çağın en ileri eğitim olanaklarını tanıyan Darüşşafaka'daki yaşamın kapılarını aralıyor.

Dekor tasarımı ve mekan düzenlemesi yine 2012 yılı Darüşşafaka Lisesi mezunu Tuğba Eke tarafından yapılan sergide; Darüşşafaka'nın bir buçuk asırlık yeşil-siyah kapısından bavula, yemekhanede kullanılan tabldottan öğrencilerin kişisel eşyaları muhafaza ettiği dolapların kilidine kadar yolu Darüşşafaka'dan geçmiş her insana anılarını çağrıştıracağı nesneler kullanıldı.

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fırat Tekin, Darüşşafaka Ortaokul Müdürü Ayşe Görey'in yanı sıra çok sayıda davetlinin katıldığı sergi açılışında konuşan Fırat Tekin, "Darüşşafaka'da her öğrencimize yeteneklerini keşfedip, geliştireceği bir ortam sunuyoruz. Dönüş, bu anlayışımızın bir üründür. Defne'nin resme olan yeteneği ortaya çıktığından beri, bunu geliştirmesi, kendi kimliğini bulması ve bu yolda ilerlemesi için tüm olanakları kendisine sunduk. İlk sergisini 13 yaşında açtı, bugün ikinci sergisini açıyoruz. Çağdaş'ın fotoğraf aşkı Darüşşafaka yıllarında başlamıştı. Sergiye konu olan tüm fotoğrafları da mezun olacağı yıl çekti. Bu fotoğrafların en önemli yanı her kare Darüşşafaka'nın çatısı altındaki yaşama açılan bir pencere" dedi.

Darüşşafaka'nın atmosferini mekan tasarımına taşıyan Tuğba Eke'yi, Darüşşafaka ruhunu metinlere taşıyan Semih Bozkurt'u (DŞ'12) ve afiş tasarımını yapan Merve Acar'ı (DŞ'12) kutlayan Tekin, "Bu sergi, tam anlamıyla Darüşşafaka ortak yapımı" diye konuştu.

Ardından söz alan Darüşşafaka Ortaokul Müdürü Ayşe Görey, Darüşşafaka mezunları ile öğrencilerinin el ele vermelerinden ötürü duyduğu mutluluğu belirterek, "Defne, sadece resme yetenekli değil... Aynı zamanda çok iyi bir piyanist, iyi bir sporcu ve özellikle matematik alanında çok başarılı bir öğrencimiz. Hayatını nasıl yönlendirmek isterse, Darüşşafaka olarak o yönde desteklemeye devam edeceğiz. Gelecekte çok güzel yerlerde Defne'yi göreceğimize eminiz" görüşünü dile getirdi.

Defne Hadiş:"Darüşşafakalı oldum ve her şey yeniden başladı"

Serbest teknikle çalıştığı 30 eseriyle sergiye katılan Defne Hadiş, özellikle portrelere yoğunlaşmış. Çalıştığı portrelerden biri de hayranı olduğu Freddie Mercury...

"Kendimi bildim bileli resim yapıyorum" diyen Hadiş, sergiyle ilgili şunları belirtti: "Babamla resim yapardık. Bu benim için bir oyun gibiydi. Çok eğlenirdik. 6 yaşında babamı kaybettim. İlk gittiğim okulda öğretmenim bir yüz çizmemi istemiş, ben birebir çizmeyince de asla resim yapamayacağımı söylemişti. Hatta resmimi yırtıp atmıştı. Sonraki öğretmenim resmimi severdi ama orada da çalışma sahamız yoktu. Sonra Darüşşafakalı oldum ve her şey yeniden başladı. Bu sergide yer alan resimlerin hepsi yaklaşık bir yıllık bir emeğin ürünü.."

Çağdaş Torbacıoğlu: "Okulun 152 yıllık tarihinde böyle bir çalışma yok"

Sergiye Darüşşafaka'da yaşamı anlatan fotoğraflarıyla katılan ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde okuyan Çağdaş Torbacıoğlu, "Babamı bir buçuk yaşında bir trafik kazasında kaybettim. Ailenin tek çocuğuydum. 2002 yılında Darüşşafaka Sınavı'na girdim ve iyi ki girmişim. Son yılımda 'Darüşşafaka'da Yaşam' temalı bir fotoğraf kitabı çıkarmıştım. Bu hem okulum açısından hem de benim açımdan çok önemliydi. Çünkü okulun 152 yıllık tarihinde böyle bir çalışma yoktu. Darüşşafaka'nın içinden bir insanın hala oradayken Darüşşafaka'yı anlatması önemli. İşte sergide kitaptaki bu fotoğraflar var."

Tuğba Eke:"Bu sergiyle Darüşşafaka'ya dönüşü vurguladık"

Serginin dekor tasarımını ve mekân düzenlemesini yapan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi öğrencisi Tuğba Eke, "Babam ben doğmadan 2 ay önce vefat etmiş. 4 yaşındayken de annemi kaybettim. Sonra Darüşşafakalı oldum. Sergiye 'Dönüş' ismini verdik. Çünkü bu sergiyle Darüşşafaka'ya dönüşü vurguladık. Bu serginin her aşamasında bir Darüşşafakalının emeği var. Mesela sergi metinlerini Semih Bozkurt, afişimizi Merve Acar tasarladı. Serginin mekan ve dekor tasarımında her Darüşşafakalının bildiği, ortak anıları hatırlatacak nesneler kullanmaya özen gösterdim" bilgisini verdi.

Darüşşafaka 152 yıldır eğitimle yaşamları değiştiriyor

Darüşşafaka Cemiyeti, 1863 yılından beri "eğitimde fırsat eşitliği" misyonuyla varlığını sürdürüyor. Babası veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz ve başarılı çocuklarımıza kaliteli ve çağdaş eğitim olanağı tanıyor ve onların düşünen, sorgulayan, çevrelerine ve ülkelerine karşı sorumlu, aydın bireyler olarak hayata atılmalarını sağlıyor. Bugün Türkiye'nin dört bir köşesinden, sınavla seçilen 1.000'e yakın çocuğumuz, Darüşşafaka'da ortaokul 1. sınıftan liseyi bitirinceye kadar tam burslu, yatılı ve İngilizce eğitim görüyor. Darüşşafaka Cemiyeti bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduğu günden bu yana, hayırsever kişi, kurum ve kuruluşların bağışlarıyla varlığını sürdürüyor. Darüşşafaka öğrencilerinin eğitim, barınma, beslenme, kıyafet, sağlık, kitap, kültürel aktiviteler, cep harçlığı gibi yaşam giderleri ve aynı zamanda üniversite eğitimini sürdüren Darüşşafaka mezunlarına sağlanan burslar da dahil olmak üzere tüm giderler, hayırseverlerin, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden kurum ve şirketlerin destekleriyle karşılanıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Darüşşafaka'nın Sanatla İfadesi: Dönüş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement