Dask Başkanı: Türkiye Topraklarının Yüzde 66'sı Deprem Kuşağında - Son Dakika
Güncel

Dask Başkanı: Türkiye Topraklarının Yüzde 66'sı Deprem Kuşağında

Dask Başkanı: Türkiye Topraklarının Yüzde 66\'sı Deprem Kuşağında

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen DASK Anadolu Buluşmaları'nın ikinci durağı Erzurum oldu.

15.10.2014 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen DASK Anadolu Buluşmaları'nın ikinci durağı Erzurum oldu.

Atatürk Üniversitesi Kültür Gösteri Merkezi'nde yapılan toplantıya Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen (AKP), Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Lütfi Yücelik, Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Albay Uysal Ağaoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Panel öncesi açılış konuşmasını yapan DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Türkiye'de topraklarımızın yüzde 66'sının birinci ve ikinci derecede deprem bölgesi olduğunu söyledi. Nüfusumuzun yüzde 70'inin buralarda yaşadığını kaydeden Yazıcı, "Sanayi tesislerimizin yüzde 75'i aktif fay hatlarına yakın bir şekilde kurulmuş. Özellikle Marmara Bölgesi. 81 ilimizin 52'si birinci ve kinci derece deprem bölgesinde. Ülkenin nüfus olarak da ekonomik olarak da çok ciddi bir deprem riski altında olduğu açıkça ortada. 1900 ve 2012 yılları arasında hasar yapan 282 deprem meydana gelmiştir. 100 bini aşkın insanımız hayatını kaybetmiş 170 bin yaralı ve 700 bine yakın ağır hasarlı konut var. Geçmişe bakarak depremin her zaman olabileceğini düşünerek bir an evvel sigortayı devreye sokmamız gerekir" dedi.

İnsanları depremin değil yaptığımız konut ve eserlerin öldürdüğünü vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de zorunlu deprem sigortasının mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı. Sekmen, "Türkiye'nin yüzde 66'sı birinci deprem kuşağında. Gelişmiş ülkelerde deprem olduğunda bir insan hayatını kaybetmiyor. Normal hayat devam ediyor. Ama bizde ufak bir deprem olduğunda bile binlerce insanımız hayatını kaybediyor. Buradaki yöneticiler olarak Erzurum'u depreme karşı yaşamı sürdürebilir bir şehir haline getirmemiz gerekir" diye konuştu.

Depremde veya büyük felaketlerde toplumun adeta kurtuluş mücadelesinde olduğu gibi bir seferberlik örneği sergilediğini ifade eden Vali Ahmet Altıparmak, şunları söyledi:

"Depremde inanılmaz yardımlar yapıyoruz. İnanılmaz fedakarlıklarda bulunuyoruz. Ekmeğimizin yarısını bölüp veriyoruz ve bir anda yönetilemez bir yardım kampanyası oluşuyor. Ama deprem bitiyor sıkıntılar o zaman başlıyor. Çünkü insanlar başını sokacak yer arıyor. Yiyecek ekmek arıyor. O zamanda hakikaten ortada bir sistemsizlik bir kargaşa yaşanmaya başlıyor. Devlet bizzat sosyal devlet olma gereği belki bütçeden büyük paylar ayırarak her biri için ev yapmak durumunda kalıyor. Ama ortada bir sigortalılık varken bunun niye yapmıyoruz anlamıyorum. Bu da bizim eleştirilecek bir konumuz. Rehavete kapılıyoruz Hiç deprem yaşamayacak gibi davranıyoruz."

Konuşmaların ardından DASK Anadolu Buluşmaları kapsamında düzenlenen deprem panelini Hürriyet Gazetesi yazarlarından Noyan Doğan yönetti. Panelde DASK Koordinatörü İsmet Güngör, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Erzurum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik çeşitli bilgiler verdi. Panelin ardından İTÜ öğretim üyesi Mikdat Kadıoğlu ilk ve ortaöğretim öğrencilerine deprem ve zorunlu deprem sigortası eğitimi verdi. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dask Başkanı: Türkiye Topraklarının Yüzde 66'sı Deprem Kuşağında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement