Davutoğlu: 'Agit Temsilcimiz Ailesine Kavuşuyor' - Son Dakika
Politika

Davutoğlu: 'Agit Temsilcimiz Ailesine Kavuşuyor'

Davutoğlu: \'Agit Temsilcimiz Ailesine Kavuşuyor\'

Ahmet Davutoğlu, 32 gün önce Ukrayna'da kaçırılan ve bu sabaha karşı serbest bırakılan AGİT gözlemcisi Memet Kılıç’ın bu sabaha karşı Türkiye’ye getirileceğini söyledi.

27.06.2014 18:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 32 gün önce Ukrayna'da kaçırılan ve bu sabaha karşı serbest bırakılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcisi Memet Kılıç’ın bu sabaha karşı Türkiye’ye getirileceğini söyledi. Davutoğlu, güzel bir haberi de Irak’tan beklediklerini ifade ederek, “Bunlar kolay mücadeleler, kolay çabalar değil. İnşallah en kısa zamanda da güzel bir haberi Irak’tan almayı ümit ediyoruz” dedi.

Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin AGİT Daimi Temsilcisi Tacan İldem ve AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyon Başkanı Ertuğrul Afakan ile birlikte katıldığı “Üçüncü İstanbul Arabuluculuk Konferansı”nda gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Ukrayna'nın doğusunda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın gözlem misyonu çerçevesinde görev yaparken ayrılıkçılar tarafından 26 Mayıs'ta kaçırılan Memet Kılıç ve diğer bazı gözlemcilerin serbest bırakıldığını açıklayan Davutoğlu, “Çok yakın bir takip yürüttük. Diğer ülkeler; bugün itibariyle serbest bırakılan Danimarka, Estonya, İsviçre Dışişleri Bakanları ile sürekli temas halindeydik. Bizler gerek Rusya nezdinde, gerek Ukrayna nezdinde konuyu sürekli takip ettik. Ve bütün taraflardan katkı bekledik. Alanda ciddi bir çalışma yürütüldü. Dün gece saat 02.00’de çok güzel bir haber aldık. Zaten bugünlerde gece ve gündüz kulaklarımız bir taraftan Ukrayna’da, bir taraftan Irak’ta. Gece 02.00’de İsviçre Dışişleri Bakanı ve diğer dışişleri bakanlarıyla temaslar kurduk. Sayın Afakan’dan güzel mesaj aldık. Biz güzel haberi aldıktan sonra bizzat o kaçırılan vatandaşımızın sesini duymadan herhangi bir duyuruda bulunmuyoruz. Sabaha karşı kendisiyle konuştum, sonra da eşi Zehra Hanım ile konuştum. Gerçekten takdirlerimi ifade etmek istiyorum. Bu dönemde son derece metin bir şekilde bu gelişmeleri takip etti. Türkiye’ye, uluslararası girişimlere güvenini hep gösterdi. Küçük de bir bebekleri var. Ona da bu vesile ile önemli ve güzel müjdeyi iletmiş olduk. Sabah yaptığımız çalışmalar neticesinde şimdi bulunduğu yerden önce Viyana’ya geçecek, özel bir uçakla Viyana’dan bu gece yarısı, sahur vakti ailesi ile buluşma imkanı olacak” şeklinde konuştu.

“BÜYÜK ÜLKELER BU TÜR RİSKLERİ YAŞAR”

Konuşmasında büyük ülke olmanın taşıdığı risklere de değinen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Büyük ülkeler yaptıkları çalışmalar esnasında birçok risklerle de karşılaşan ülkelerdir. Eğer Ukrayna’da çok aktif konumumuz olmamış olsaydı, gözlemcimiz olmamış olsaydı böyle bir riskle de karşılaşmazdık. Ama aktif politika yürütüyorsanız, dünya barışına katkıda bulunuyorsanız, dost ve komşu ülkelerin gelecekleri ile ilgileniyorsanız, oralarda başkonsolosluklar bulunduruyorsanız, işadamlarınız oradaysa, şoförleriniz oralardaysa bunun sonucunda bazı riskler de ortaya çıkar. Bu, büyük ülkeler için geçerli olan kuraldır. Bunlar olmayacak dediğinizde vatandaşlarınızın neredeyse yurt dışına çıkışına yasak koymanız gerekir” dedi.

“IRAK’TAN DA GÜZEL BİR HABER BEKLİYORUZ”

Geçtiğimiz günlerde Irak’ın Musul kentinde bir grup terör örgütünce rehin tutulan Türk diplomat ve şoförlerle ilgili de değerlendirmede bulunan Davutoğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

"Tabii bölgemizde birçok ülkede, komşu dost ülkelerde ciddi siyasi sıkıntılar ve güvenlik sorunları yaşanıyor. Biz bu güvenlik sıkıntılarında ne komşu ülkeleri yalnız bırakacağız, ne de oradaki vatandaşlarımızı sahipsiz bırakacağız. Elimizden geldiği ölçüde bütün imkanlarımızla her türlü çalışmayı yürüteceğiz. İnşallah böyle güzel bir haberi de Irak’ta alıkonulan diplomatlarımız, şoförlerimiz için almayı ümit ediyoruz. Gece gündüz çalışıyoruz, bütün imkanlarımızı değerlendiriyoruz. Ama tabii belli zorlukları olduğu da herkesin dikkatinde olmalıdır. Bunlar kolay çabalar, kolay mücadeleler değil. İnşallah en kısa zamanda da güzel bir haberi Irak’tan almayı ümit ediyoruz.”

32 gün önce Ukrayna'nın doğusunda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın gözlem misyonu çerçevesinde görev yapan Memet Kılıç ve diğer bazı gözlemciler bu sabaha karşı serbest bırakılmıştı. Kılıç ve kaçırılan diğer bazı Avrupalı gözlemciler, ayrılıkçılar tarafından gece yarısı Donetsk'in merkezinde bir otele getirilerek AGİT yetkililerine teslim edilmişti.

SADIK KAHRAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Davutoğlu: 'Agit Temsilcimiz Ailesine Kavuşuyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement