Davutoğlu: "Dünya Barışı İçin Fransa'nın Kendi Tarihi ile Yüzleşmesinde Fayda Var" - Son Dakika
Politika

Davutoğlu: "Dünya Barışı İçin Fransa'nın Kendi Tarihi ile Yüzleşmesinde Fayda Var"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BDP'yi ziyaretinin ardından basın mesuplarına açıklamalarda bulundu.

07.10.2011 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BDP'yi ziyaretinin ardından basın mesuplarına açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin soykırım iddiaları ile ilgili sözleri hakkındaki düşünceleri sorulunca, "Biz tarihimizle yüzleşiriz. Esas kendi tarihi ile yüzleşemeyecek olanlar, uzun sömürgecilik asırlarıyla hükmettikleri toplumlarla hiç kaynaşmayan, onları alt sınıf olarak, uşak olarak gören zihniyetlerin de kendi tarihleri ile yüzleşmeleri lazım. Dünya barışı için, Fransa'nın kendi tarihi ile yüzleşmesinde fayda var" dedi.

Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bu açıklamayı yakından takip ettik. Ben herşeyden Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'den de bağımsız olarak önce şunu söylüyorum; bu tür açıklamaları bir siyasi oportünizm olarak görürüm. Maalesef Avrupa'da ne zaman seçim ortamına girilse bu tür siyasi oportünizmler yapılıyor. Açıklamanın bugün yapılıyor olmasını tamamiyle Fransız iç siyasetindeki tabloyla ilgili olarak değerlendiriyoruz. Çok yanlış bir açıklamadır. Bu tavırlar, Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan ve bir takım aksamalara rağmen sürmekte olan süreci de olumsuz etkileyecektir. Bunların, herhangi bir barış sürecine katkıda bulunacağını düşünmek mümkün değil. Biz tarihimizle yüzleşiriz. Bu tarih aynı zamanda Türklerle Ermenilerin asırlarca birarada yaşama tarihidir. Esas kendi tarihi le yüzleşemeyecek olanlar, uzun sömürgecilik asırlarıyla hükmettikleri toplumlarla hiç kaynaşmayan, onları alt sınıf olarak, uşak olarak gören zihniyetlerin de kendi tarihleri ile yüzleşmeleri lazım. Dünya barışı için, Fransa'nın kendi tarihi ile yüzleşmesinde fayda var"

"BU ÜLKENİN GELECEĞİ İLE İLGİLİ SORUMLULUK TAŞIYAN VATANDAŞLAR OLARAK, KONULARI DOSTANE ŞEKİLDE TARTIŞMAMIZDA FAYDA VAR"

Yasama döneminin başlamasıyla birlikte parlamentoda grubu bulunan partilerden dış politika konuları ile ilgili randevu talep ettiğini belirten Davutoğlu, "Bu bilgilendirmeler Meclis'i bilgilendirmenin bir alternatifi değil. Zaten Meclis'i bazen kapalı, bazen de açık oturumlarla bilgilendirmek bizim için bir tercih meselesi değil zorunluluk. Bu talebimize CHP ve BDP, olumlu cevap verdiler. MHP'den , maalesef geçen sefer de olduğu gibi, Meclis'i bilgilendirme yönünde bir cevap aldık. Bu dediğim gibi ona alternatif değil. Ancak daha uzun süreli, daha rahat bir ortamda, konunun arka planına da girerek genel başkanlarla tartışmak özel bir imkan sağlıyor. Onun için Sayın Kılıçdaroğlu ile yaptığım görüşme de planladığımızdan uzun olmuştu. Şimdi eşbaşkanlar Sayın Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak ile yaptığımız görüşme de planladığımızdan uzun oldu. Çünkü sadece Dışişleri Bakanı ve genel başkan olarak değil, bu ülkenin geleceği ile ilgili sorumluluk taşıyan vatandaşlar, aydınlar olarak da bizim birçok konuyu böyle bir tarihi süreçten geçerken çok dostane açık bir şekilde tartışmamızda büyük fayda var. Herbirimiz bölgemizle, dünyayla, ülkemiz ile ilgili büyük resmi nasıl gördüğümüzü birbirimize aktarırsak, detaylarda gelecek eleştiriler gelecekse bile daha doğru bir zeminde gelir" diye konuştu.

"HALKLARIN EKLEMLENDİĞİ BİR SÜREÇTE OLABİLİR, BÜYÜK ÇATIŞMALAR DA YAŞANABİLİR"

Toplantıda, Ortadoğu'da yaşanan süreç ve Türkiye'nin politikalarının konuşulduğunu ifade eden Bakan Davutoğlu, "Ortadoğu bölgesi, bizim bölgemizdir. Devletleri, dost devletlerdir ve bu devletler belki de son yüzyılın en önemli değişim sürecinden geçmektedirler. Bu değişim dalgasında, Türkiye'nin özel sorumlulukları vardır. Bölge halklarının taleplerinde Türkiye'ye özel atıflarda bulunuluyor. Böyle bir dönemde Türkiye'nin demokrasisinin sağlıklı işlemesi, iç istikrarı güç kazanması, sadece Türkiye'nin geleceği için değil, bölgenin geleceği açısından da büyük önem taşımaktadır. Türkiye bu anlamda bölgede bir referans ülkedir. Bu referans ülkenin, bu akil ülkenin takınacağı tutum bölgenin geleceğini belirleyecek, etkileyecek. Bunu herkes kabul ediyor. Bölgede de kabul ediliyor, uluslararası camiada da. Bu dönemde iktidarıyla, muhalefetiyle, hangi siyasi görüşe, hangi etnik veya mezhebi arka plana sahip olursak olalım hepimizin en öncelikli görevi bu referans ülke olma konumunun tabiri caizse en önemli omurgasını teşkil eden Türk demokrasisini sağlıklı işletme konusunda üzerimize düşeni yapmaktır. Anayasa çalışmalarımızı en iyi şekilde, en kapsamlı ve katılımcı bir şekilde sürdürmektir. Bütün Ortadoğu halklarının eklemlendiği bir süreci de yaşayabiliriz, büyük çatışmalar da yaşayabiliriz. Bu tarihi aşamada herkesin doğru kararlar alması lazım" dedi.

Görüşmede, hükümete sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkere konusunun gündeme gelmediğini de belirten Davutoğlu, "Türkiye'nin yükselen profilinde terör olgusu en önemli engeli teşkil ediyor. Demokrasinin temel ilkelerini hayata geçirmek ve terör ortamından Türkiye'nin uzaklaştırılması konusundaki karşılıklı görüşlerimizi paylaştık. Ancak bu Ortadoğu konteksti içinde yapılan bir tartışmaydı. Detaylı olarak bir iç siyasi tartışma anlamında değildi" dedi.

"GENEL BAŞKANLARLA YAPTIĞIM GÖRÜŞMELERİ, DEVLET MAHREMİYETİ İÇİNDE YAPARIM"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme hakkındaki haberlerin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Doğrusu ben bunu okuyunca üzüldüm. Bir gazetemizde, sanki Esad'la yeni yapılan bir konuşma gibi yansıtılan, benim Sayın Kılıçdaroğlu ile görüşmeme atıfla yapılan bazı yorumlar var. Ben genel başkanlarla yaptığım görüşmeleri, devlet mahremiyeti içinde yaparım, yaptım. Oradaki görüşmelerle ilgili ve başkalarının başkalarıyla yaptığı görüşmelerle ilgili yorumda bulunmam ama bu konuda Suriye'den bir mesaj, doğrudan bir şey gelirse bu konuda verecek cevabımız da vardır" diye konuştu.

-BAŞBAKAN ERDOĞAN'A BAŞSAĞLIĞI MESAJI-

Konuşmasında, annesini kaybeden Başbakan Erdoğan ve aile fertlerine taziyelerini de ileten Davutoğlu, "Allah mekanını cennet eylesin. Sayın Başbakanımızın bu ülke ve insanlık için attığı her hayırlı eylemin, muhterem validelerinin aziz hatırısına yazılacağını bir kere daha teyit ediyorum" dedi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Davutoğlu: 'Dünya Barışı İçin Fransa'nın Kendi Tarihi ile Yüzleşmesinde Fayda Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement