Davutoğlu-Gemba Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Politika

Davutoğlu-Gemba Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "İki ülke de dinamik ekonomileriyle enerji açıkları bağlamında çok ortak özelliklere sahip" dedi.

06.01.2012 15:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "İki ülke de dinamik ekonomileriyle enerji açıkları bağlamında çok ortak özelliklere sahip" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Japonya ile ilişiklerin istisnai ve köklü ilişkiler olduğunu belirterek, Ertuğrul faciası ve geçen yıl yaşanan depremlerin iki ülkenin dostluğunu pekiştirdiğini söyledi. Davutoğlu, 2012 yılının ilk kabulünü Japon Bakan ile yapmasının memnuniyet verici ve dostluklarının nişanesi olduğunu belirtti. Davutoğlu, Türk-Japon ilişkilerini rutin

ilişkilerden çıkarıp, güçlü mekanizmalarla stratejik ortaklığa dönüştürmeyi amaçladıklarını kaydetti. Davutoğlu, "Bu çerçevede iki bakanlığımız arasında bir derinleştirilmiş stratejik işbirliği için mekanizma geliştirmeye karar verdik. Böylece iki bakanlık arasında yıllık Dışişleri Bakanları ziyareti, staj ve diplomatlar arası değişim programı ve bilimler arası istişare toplantıları gerçekleştirilecek. Ayrıca birçok bakanlığın katılacağı interagency kurumlar arası stratejik işbirliği toplantıları

yapılacak" ifadelerini kullandı.

Ekonomik ilişkileri de geliştirmek istediklerini ifade eden Davutoğlu, Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması ve Serbest Ticaret Anlaşması'nı tamamlamayı planladıklarını belirterek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Japonya ziyaretinde ilişkilerin ivme kazandığını ve bunu sürdüreceklerini kaydetti.

Yatırımların artmasına önem verdiklerini kaydeden Davutoğlu, Türkiye'deki Japon firmalarının sayısının artmasının önemine değindi. Türkiye olarak Japonya'yı önemli bir ortak olarak gördüklerini ifade eden

Davutoğlu, Asya stratejilerinin yeni ufuklar açacağını söyledi. Davutoğlu, Ortadoğu ve Orta Asya ortak hedeflerine dikkat çekti.

Japonya Dışişleri Bakanı Gemba ise, geçen sene martta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde Türkiye'nin desteklerine teşekkür ederek, Türkiye'de ise ekim ayında meydana gelen Van depreminden dolayı geçmiş olsun dileklerini iletti. Gemba, Türkiye'nin stratejik bir noktada yer aldığını ifade ederek, "Aktif bir rol oynayan Türkiye ile Japonya'nın ortak ilişkilerini daha da güçlendirmek istiyoruz. G-20 üyesi olan, son senelerde uluslararası toplum içinde gittikçe ağırlığı artan Türkiye'nin

Afganistan'ın istikrarına yönelik çalışmalarında beraber çalışmıştık. Çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Gemba, 3. Boğaz köprüsü ve Fatih Projesi ile ilgilendiklerini de ifade etti. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Gemba, 'Nükleer enerjiyi istemeyenler ile talep eden ülkeler arasındaki dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?' sorusu üzerine, geçen sene Fukişima nükleer santralinden edindikleri deneyimleri paylaşmak zorunda olduklarını düşündüğünü söyledi.

Davutoğlu ise, Japonya'daki felaketten sonra hala nükleer enerji konusunda Japonya ile işbirliği yapılmasının düşünülüp düşünülmediği sorusuna, "İki ülke de dinamik ekonomileriyle enerji açıkları bağlamında çok ortak özelliklere sahip. Dolayısıyla nükleer enerji ve yenilenebilir enerji konusunda benzer perspektifte ortak çalışma potansiyelimiz var" karşılığını verdi.

Davutoğlu, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasıyla ilgili soruya şu karşılığı verdi:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Bu hukuk, hukuki süreçlerde de devam ederken, peşinen yargılarda bulunmak doğru değildir. Önemli olan bu hukuki sürecin en kısa sürede tamamlanması ve gereksiz spekülasyonların önüne geçilmesidir. Dilerim hukuki süreç en kısa sürede tamamlanır. Hukuk devletinde tüm vatandaşlar eşit konumdadır. Ben hukuki sürecin bir an önce tamamlanmasının önem taşıdığı kanaatindeyim."

Nükleer müzakerelere yeniden başlanması ile ilgili olarak İran tarafının cevabı konusunda Davutoğlu, Ashton'ın nükleer müzakerelerin tekrar başlatılmasının önemine değindiğini belirterek, kendisiyle bu konuyu görüştüklerini söyledi. Davutoğlu, nükleer müzakerelerin tekrar başlamasını umduklarını kaydederek, "Türkiye bu konuda her türlü katkıyı yapmaya hazırdır" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Davutoğlu-Gemba Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement