Davutoğlu, Kırım Dernekleri Temsilcilerini Kabul Etti (2) - Son Dakika
Politika

Davutoğlu, Kırım Dernekleri Temsilcilerini Kabul Etti (2)

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım Dernekleri temsilcilerini kabul etti.

03.03.2014 18:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım Dernekleri temsilcilerini kabul etti.

Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen kabulde Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı döneminde en büyük onur duyduğu olaylardan birinin Cengiz Dağcı'nın cenazesinin Londra'dan alınması olduğunu belirterek, "Bütün o romanlarıyla Cengiz Dağcı gözümde canlandı. Cengiz Dağcı'nın Kırım'a doğduğu topraklara dönmesi gerekir. 'Maneviyatıyla ve bedeniyle' diye ve epey bir yoğun çabayla önce aileyi ikna ettik. Daha sonra Ukrayna yetkilileri ve Cengiz Dağcı rahmetliyi, babasının doğduğu mekana defnetmek şerefi bize nail oldu. Özellikle o mekanı istedik. Hiç unutmam, kız kardeşini hiç görmemiş orada cenazesiyle karşılaştı. O hatırasında Kırım halkının yaşadığı büyük acıların sembolik bir göstergesi oldu" şeklinde konuştu.

"GEREKLİ HER TÜRLÜ TEŞEBBÜSTE DE ÇALIŞMADA DA BULUNURUZ"

Bunları niçin anlattığını açıklayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Sakın ola ki sayın Başbakanımızın, bizlerin, sayın Cumhurbaşkanımızın Kırım'da veya dünyanın herhangi bir yerinde soydaşlarımızla ilgili herhangi bir meseleye kayıtsız kalabileceği zihninizin ucundan dahi geçmesin ve şundan emin olunuz ki böyle bir şey söz konusu olduğunda nerede acılı bir kardeşimiz varsa onlara ilk yardıma biz gideriz. Gerekli her türlü teşebbüste de çalışmada da bulunuruz. Hele bu Kırım gibi hepimizin yüreğinde apayrı yeri olan ecdat yadigarı bir mekansa, hele bu Bahçesaray gibi Akmescit gibi bizim olan şehirleri yansıtıyorsa. Burada önemli olan hepimizin Kırım davasına oradaki soydaşlarımıza sahip çıkmamız, bu bilinç içinde hareket etmemiz. Oralarda kök salmış kardeşlerimizin, bu önümüzdeki dönemlerde ebediyete kadar oralarda kalmalarını temin edecek tedbirleri almamız. Aynı zamanda Ukrayna'nın birliğini, beraberliğini, eşit vatandaşlar olarak savunan modern bir devletin, eşit vatandaşları olarak devlete katkıda bulunan vatandaşları olarak buralarda huzur içinde aşamalarını temin ettik. Bildiğiniz gibi olaylar yeni hükümet Ukrayna'da kurulur kurulmaz, Bulgaristan ziyaretime müteakip Türkiye'ye dönmem gerekirken Kiev'e gittim. Kiev'e yeni dönemde ilk giden Dışişleri Bakanlığı'nın biri olmak da zaten bizim tarihi görevimizdi."

"TÜRKİYE'DE EN BİLİNÇLİ ŞEKİLDE ÖRGÜTLENEN SOYDAŞ DERNEKLERİ ARASINDA KIRIMLILAR BAŞTA GELİR"

Yaptığı ziyareti anlatarak kapsamlı değerlendirmeler yapmak üzere döner dönmez, 9 ülkenin dışişleri bakanları ile telekonferans gerçekleştirdiğini aktaran Davutoğlu, "Sayın Başbakanımıza da gelişmeleri aktardık. O da bu konuda yapılması gereken her adımın atılması yönünde talimatını verdiler. Biraz önce de ilgili bütün devlet birimlerimizle yaklaşık 3 saatlik toplantı halindeydik. Yapılabilecek çalışmaları gözden geçirdik. Ukrayna krizine çözüm bulunması ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde sorunlarının çözülebilmesi için, uluslararası geliştirilebilecek bütün insiyatifleri ele aldık. İlgili bütün birimlerimizle muhtemel gelişmelerle ilgili atılabilecek adımları gözden geçirdik. İnşallah bundan sonra da bu çalışmaları her gün kriz yönetimi şeklinde, kriz yönetim masası kurduk. Bir kriz yönetimi şeklinde de Kırım'daki soydaşlarımız, kardeşlerimiz rahata huzura erişene kadar Ukrayna'daki çözüm bulunup, dost ve komşu stratejik ortağımız Ukrayna'da istikrar oluşana kadar da gece gündüz uyumadan gelişmeleri takip edeceğiz. Sizlere de duyarlı tavırlarınızdan dolayı da teşekkürü bir borç biliyorum. Türkiye'de en bilinçli şekilde örgütlenen soydaş dernekleri arasında Kırımlılar başta gelir" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, son olarak Kırım Tatarlarının bir daha topraklarından ayrılma acısını yaşamamalarını temenni ederek, Türkiye'nin bütün imkanlarıyla yanlarında olduğunu ifade etti.

"KIRIM TATARLARININ DEMOKRATİK YOLLARLA MÜCADELELERİNE DEVAM ETMELERİNİ İSTİYORUZ"

Kırım dernekleri üyelerinden, İzmir Kırım Dernek Başkanı Erdin Boray, kabule ilişkin şunları kaydetti: "Ege Bölgesi'nde yaşayan yaklaşık 15 bin Kırım Tatar'ı adına buradayım ve bildiğiniz gibi Türkiye'de yaklaşık 5 milyona yakın Kırım Tatar'ı yaşamaktadır, Kırım Türk'ü yaşamaktadır. Çeşitli asimilasyona çeşitli devirlerde, soykırıma uğrayarak buraya gelmiş kişilerin torunlarıyız biz. Belki ben üçüncü kuşağım, dördüncü kuşağım ama bu hiç önemli değil. Önemli olan tarihinde 3 kere asimilasyona uğramış Kırım Tatarlarının, tarihinde 3 kere toplu soykırıma uğramış insanların bu sefer dördüncü kez, bir zamanlar gamalı haç ve kızılyıldızı arasında kalan Kırım Tatarlarının şimdi de Putin ile baş başalar ve biz bir an önce Kırım Tatarlarının demokratik yollarla mücadelelerine devam etmelerini istiyoruz. Orada yaşayan 300 bin kadar Kırım Tatarımızın silahı yok, ekonomik durumları iyi değil. Dünya kamuoyunu bu konuda uyarıya davet ediyoruz ve biz buna şükür ki devletimiz Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti buna duyarlı davrandılar ve Dışişleri Bakanımız sayın Davutoğlu, Kırım'a gittiler apar topar görüşmelerini yaptılar. Sanıyoruz bizim için iyi olacak. Biz onun mücadelesini veriyoruz ve A'dan Z'ye hem Kırım Milli Meclisi'nin yanındayız hem de Liderimiz Abdülcemil Kırımoğlu'nun yanında olmaya devam edeceğiz." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Davutoğlu, Kırım Dernekleri Temsilcilerini Kabul Etti (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement