Davutoğlu, Roman Temsilcilerle Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu, Roman Temsilcilerle Bir Araya Geldi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'deki Romanların yurtdışında akrabaları olduğunu belirterek, "Sizin akrabanız bizim akrabamız, sizin kardeşiniz bizim kardeşimizdir.

19.04.2015 15:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'deki Romanların yurtdışında akrabaları olduğunu belirterek, "Sizin akrabanız bizim akrabamız, sizin kardeşiniz bizim kardeşimizdir. Sizler nasıl burada asli unsursanız yurtdışındaki akrabalarınız da bizim için asli unsurdur. Avrupa'da sınır dışı edilen her Romana Türkiye Cumhuriyeti devleti sahip çıkacak" dedi.

Davutoğlu, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Roman sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldiği toplantıda, Roman çalıştaylarının sonuçlarını takip etmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından birini görevlendirdiğini söyledi.

Yurtdışındaki Roman vatandaşlarını da asli Türk olarak gördüklerini ve onlara da sahip çıktıklarını ifade eden Davutoğlu, "Üçüncüsü, biraz önce zikrettiğiniz istihdam konusu. Her şeyin başı yine çok güzel ifade ettiniz iş, meslek sahibi olmak. Şimdi ilk adım olarak bildiğiniz gibi toplum yararına çalışma bağlamında 120 bin istihdam oluşturuyorduk. Bunun 5 binini Roman kardeşlerimize ayırıyoruz" diye konuştu.

"Pozitif ayrımcılığın en fazlasına siz layıksınız çünkü onlarca yıl o İskan Kanunu'nu çıkaran zihniyet size negatif ayrımcılık yaptı" diyen Davutoğlu, sorunların aşılmasında önce psikolojik engelleri yıkacaklarını daha sonra gençleri eğiteceklerini aktardı.

Davutoğlu, gençleri en iyi şekilde eğiteceklerini, toplumun en üst kademesinde Roman vatandaşlarını görmek istediklerini belirterek, "Kimlikleriyle, hiç çekinmeden 'Ben Romanım' diyecek ve en üst düzey bürokraside rol alacak" dedi.

Roman gençlere meslek eğitimi

Davutoğlu, Roman vatandaşlara yönelik eğitimi ikiye ayırdıklarını, bunlardan birincisinin, yerel eğitim içerisinde Romanların doktor, avukat ve diğer alanlarda eğitime katılmaları olduğunu, bu konuda gereken adımları atacaklarını ifade etti.

Eğitimin ikinci ayağı olarak çok kısa süreli eğitimlerle gençlerin meslek sahibi olabileceğini, onları kötü alışkanlardan uzaklaştırabileceklerini aktaran Davutoğlu, " AK Parti'deki bütün belediyelere genelge göndererek talimat vereceğim. Meslek eğitimiyle ilgili belediyelerin yaptığı çalışmalarda Roman gençlerimize, kızlarımıza, erkeklerimize özel, pozitif ayrımcılık yapılacak ve hepsi meslek sahibi olacak" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, konuştuğu, konuşması öncesi görüştüğü Romanlardan birisinin kendisine, kalaycılık, süpürgecilik gibi geleneksel meslekleri olduğundan bahsettiğine değinerek, geleneksel el sanatlarının sürdürülmesi için yaptıkları çalışmaları Roman sanatları için de sürdüreceklerini bildirdi.

"Uyuşturucu ile mücadelede sizlerle hareket etmek istiyoruz"

Davutoğlu, uyuşturucu ile mücadelede Romanlarla hareket etmek istediklerini belirterek, "Uyuşturucu konusunda özel bir eylem planı ilan ettik, narkotimler kurduk. İçişleri Bakanlığımızla, Sağlık Bakanlığımızla diğer kurumlarımızla birlikte uyuşturucuya karşı mücadelede Romanları en ön safta görmek istiyoruz" dedi.

Davutoğlu, bu konuda bir konuğun uyuşturucunun kendilerinde olmadığı yönündeki bir söylemi üzerine "Yok, biliyorum ama sizlerle güzel örnekler olarak bütün bu alanlarda en önde hep beraber çalışacağız. Bütün toplum kesimlerine ben bunu söylüyorum. Mücadelede sizlerle birlikte hareket edeceğiz. Çünkü bu bir toplumsal seferberlik. Her kesimin birlikte davranması gereken bir seferberlik. Hep beraber yapacağız hepsiyle birlikte" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Roman kültürünü, sanatını geliştirmek için Trakya Üniversitesinde olduğu gibi özel merkezler kurarak çalışmalar yürüteceklerini kaydetti.

"Daha Romanların romanı yazılmadı"

Davutoğlu, "Daha Romanların romanı yazılmadı. Romanların tarihi romanı yazıldığında, o serüven, o çilekeş ama hiçbir çileyi böyle ümitsizlikle karşılamayan, tebessümle karşılayan her zorluğa direnen Romanların romanı bir yazıldığında insanlık destanı olacak" diye konuştu.

Eşi Sare Davutoğlu'nun da katılımıyla Romanlara yönelik bir sağlık seferberliği başlatacaklarını dile getiren Davutoğlu, "Özellikle kadın ve çocuk sağlığı, Roman çocukların sağlığı... Bunlar daha önce çalıştaylarda dile getirdiğimiz hususlar. Tek tek onları okuyarak bunları söylüyorum, hep beraber bir seferberlik başlatalım. Roman kadınların özellikle de Roman bebeklerin, çocukların sağlığıyla ilgili diş sağlığından bütün sağlık alanlarına kadar bir sağlık taramasını en kısa zamanda başlatalım" dedi.

"Romanların konut ihtiyaçlarını da karşılayacağız"

Davutoğlu, konut konusunda da çalışmalar yapacaklarını vurgulayarak, "Daha önceki taleplerinizi de detaylı olarak görüştük. İnşallah Romanlar nasıl İskan Kanunu'nu tarihe gömdük, yeni konut hamlesini de tarihin su yüzüne çıkaracağız inşallah, konut konusundaki ihtiyaçlarınızı da karşılayacağız" dedi.

Katılımcılardan bir kişinin mahallelerindeki sorunları aktarması üzerine ise Davutoğlu, "Merak etmeyin yapacağımız şey şu, o mahallelerin olduğu yerlerde kentsel dönüşüm projeleriyle yaşanabilir semtler oluşturacağız. Bir kısım yaptık, daha fazlasını yapacağız. Antalya'da da yapacağız, Nazilli'de de Aydın'da da Tekirdağ'da da Edirne'de de İzmir'de de Bursa da da Düzce'de de Samsun'da da Kocaeli'nde de, biraz önce sizlerle tanışırken tek tek illerinizi zihnime yazdım, hiçbirisi ihmal edilmeyecek" diye konuştu.

Romanların herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmaması için de Romanları temsilen görev yapacak danışmanın koordinatörlüğünde hukuk biriminin oluşturulacağını ve Romanların hak ve hukuklarının takip edileceğini aktaran Davutoğlu, "Yeni yargı reformuyla zaten özellikle hak ve hukuk takipleri konusunda yeterli imkana sahip olmayanlara devlet desteği verileceğini ilan ettik. Bu desteğin evveliyetle ve öncelikle Roman vatandaşlarımıza verilmesini sağlayacağız. Hiçbir yerde hakkınız hukukunuz zayi olmayacak" dedi.

Romanların yurt dışında yaşayan akrabaları olduğunu da hatırlatan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Onların hepsi sizin akrabanız, sizin akrabanız bizim akrabamız, sizin kardeşiniz bizim kardeşimizdir. Biz derken bir ayrım yaptığımızdan değil bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kardeşidir. Sizler nasıl burada asli unsursanız yurt dışındaki akrabalarınız da bizim için asli unsurdur. Avrupa'da şu anda en önemli konulardan birisi Roman vatandaşlar. Fransa'da nasıl muamele gördüklerini, Sarkozy döneminde sınır dışı edildiklerini biliyorsunuz. Avrupa'da sınır dışı edilen her Roman'a Türkiye Cumhuriyeti devleti sahip çıkacak. Bugünlerde etnik ayrımcılıktan bahsediliyor. 21. yüzyılda Romanları sınır dışı eden zihniyet esas mahkum edilmesi gereken zihniyet odur. Sizler dağları, bayırları, ovaları, ırmakları aşarak bu günlere geldiniz. Kimse sizi yıldıramaz. Balkanlar'da zaten çok yakın bir şekilde takip ediyoruz, Avrupa'nın her yerinde Romanların hakkını hukukunu korumaya kararlıyız."

Davutoğlu, psikolojik engelleri, Roman çalıştaylarıyla aştıklarını artık herkesin bu sorunu rahatlıkla konuşabildiğini, kurumsal engellerin de aşıldığını, istihdam, konut ve diğer sorunlarının da çözülmeye başladığını kaydetti.

Davutoğlu, "Gönüllerimizi birbirimize bağlıyoruz. Nerede size dönük bir yanlış davranış olursa sizden çok onun takipçisi, sizden biriniz olarak sizinle eşit ve asli unsur olan bir Başbakanınız olarak bizzat ben takip edeceğim. Çünkü insan onurunu korumak bizim en öncelikli görevimiz" dedi.

Katılımcılara teşekkür eden Davutoğlu, Roman dilinde "Allah'a emanet olun" anlamına gelen "Acev devlasa. Allah'a ısmarladık" diyerek sözlerini tamamladı.

Yaklaşık 2 saat sürdü

Konukların da görüşlerini dile getirdiği bölümde, sanatçı Kibariye'ye AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık mikrofon uzattı. Bunun üzerine Kibariye gülerek, "Bana mikrofon geliyor. Sesim çıkmıyor mu kız" dedi ve Çalık'ın kafasına hafifçe vurdu.

Birinci kısmı basına kapalı gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Kibariye ve Roman sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleri katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoğlu, Roman Temsilcilerle Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement