Daye Hatun Camiine Avlu ve Şadırvan - Son Dakika
Güncel

Daye Hatun Camiine Avlu ve Şadırvan

Daye Hatun Camiine Avlu ve Şadırvan

Altepe, yapılacak avlu, şadırvan ve kafeterya ile tarihi cami çevresinin adeta bir cazibe merkezine döneceğini söyledi.

03.08.2012 08:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çelebi Sultan Mehmet'in süt annesi Daye Hatun tarafından 1426 yılında yaptırılan tarihi caminin çevresindeki binaları kaldırıp, avlu ve şadırvan yapılması için çalışmaları başlattı. Başkan Altepe, yapılacak avlu, şadırvan ve kafeterya ile tarihi cami çevresinin adeta bir cazibe merkezine döneceğini söyledi.

Bursa'nın yaşayan canlı bir müze kent olması amacıyla 8500 yıllık Arkeopark'tan 2300 yıllık Bitinya surlarına, 600-700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara her alanda yoğun bir çalışma yürüten Büyükşehir Belediyesi, şimdi de 586 yıl önce yaptırılan Daye Hatun Camiine avlu, şadırvan ve kafeterya kazandırmak için çalışmaları başlattı. Çelebi Sultan Mehmet'in süt annesi Daye Hatun tarafından 1426 yılında yaptırılan ve etrafını çevreleyen binaların arasına sıkışıp kalan Tayakadın Mahallesi sınırları içindeki tarihi cami, Büyükşehir Belediyesi'nin projesiyle daha da görkemli hale gelecek. Çalışmalar kapsamında caminin hemen yanında bulunan 242 metrekarelik alandaki 3 bina kamulaştırıldı. Yıkım çalışmaları başlatılan binaların kaldırılmasının ardından oluşacak alana cami için avlu, şadırvan ve cemaatin oturup, dinlenebileceği bir kafeterya yapılacak.

Tarihe yakışır hale gelecek

Yıkım çalışmalarını başlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 1608'deki Celali isyanlarında sırasında büyük zarar gören caminin çeşitli dönemlerde tadilattan geçirildiğini söyledi. Daye Hatun Cami bahçesindeki hazirelerin daha önce düzenlendiğini hatırlatan Başkan Altepe, "Şimdi de caminin doğusundaki binaların kaldırılması için çalışmaları başlatıyoruz. Bu yıkımların ardından tarihi cami ferah bir avluya kavuşacak. Şadırvan, kafeterya ve çevre düzenlemeleriyle burası bölgenin ayrı bir cazibe merkezi haline gelecek" dedi.

Daye Hatun Cami Korumu ve Yaşatma Derneği Başkanı Feridun Uyruk ise Doğanbey TOKİ konutlarının dolmasıyla birlikte bölgeye yoğun bir nüfus geleceğini hatırlatarak, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak avlu sayesinde daha fazla cemaate hizmet verilebileceğini söyledi. Uyruk, katkıları nedeniyle Başkan Altepe'ye teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Daye Hatun Camiine Avlu ve Şadırvan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement