DEAŞ bombacısının eylem hazırlığı gerekçeli kararda yer aldı - Son Dakika
Güncel

DEAŞ bombacısının eylem hazırlığı gerekçeli kararda yer aldı

DEAŞ bombacısının eylem hazırlığı gerekçeli kararda yer aldı

Malatya'da, emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatının terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonunda yakalanan ve 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan sanığın büyük kentlerdeki eylem hazırlığı gerekçeli kararda yer aldı.

19.01.2021 11:07  Güncelleme: 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesince DEAŞ üyesi Emrullah A'ya verilen 8 yıl 9 ay hapis cezasına ilişkin hazırlanan gerekçeli kararda, İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele şube müdürlükleri ile MİT'in Malatya ve Bingöl'de 30 Ekim 2019'da düzenlediği eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan sanığın 5 yıl önce Suriye'ye giderek DEAŞ'a katıldığı ve örgüt tarafından eylem yapması için Türkiye'ye gönderildiği belirtildi.

SİYASİ PARTİLERİN BİNALARINDA KEŞİF YAPMIŞ

Akçadağ ilçesinde hücre evi olarak kullanılan bir çiftlikte örgütçe özel oluşturulan ekip tarafından korunan ve bomba yapımı ile silah kullanma eğitimi alan sanığın Barış Pınarı Harekatı başladıktan sonra İstanbul ve İzmir'e giderek bazı siyasi partilerin binalarına yönelik keşif yaptığı ifade edilen kararda, Emrullah A'nın cep telefonunda ele geçirilen dokümanlar da yer buldu.

TELEGRAM UYGULAMASINDA SALDIRI PLANLARINI PAYLAŞMIŞ

Görüntü inceleme ve tespit tutanaklarının da yer aldığı gerekçeli kararda, sanığın telefonunda terör örgütü DEAŞ mensuplarınca Telegram uygulamasında "Analiz Savaşları" adlı kanaldan "Yapacağınızı Yapın" hashtag ile yayınlanan ve İstanbul'da çekildiği değerlendirilen 13 saniyelik videoda bir kamu kurumu ve devamında bir polis aracının görüntüsünün yer aldığı, kanal yöneticilerince "Ninova" adlı kanaldan İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi arka fona alınarak "Bir gün gelir bir gün kalır" yazılı fotoğraf yayınlandığı, bu şekilde DEAŞ mensuplarınca özellikle İstanbul başta olmak üzere metropol illerde intihar saldırısı tarzında eylemler gerçekleştirilebileceklerine ilişkin değerlendirmelere yer verildi.

TELEFONUNDA DEAŞ'IN ÖRGÜT İÇİ İLETİŞİM PROGRAMI ÇIKTI

Sanığın cep telefonunda yapılan incelemeye göre, DEAŞ'ın örgüt içi iletişimi sağladığı "threema work" isimli programı kullandığı, terör örgütü PKK/KCK-YPG/PYD'ye destek veren birçok sayfayı takip ettiği vurgulanan kararda, Emrullah A'nın "Emre T." sahte ismiyle İstanbul'un Ümraniye ilçesinde pansiyonda kaldığı, İstanbul, Bursa ve Antalya'da kiralık ve günübirlik ev aradığı, Wi-Fi geçmişinde Ümraniye'deki pansiyon ile İzmir'de bir kafenin bilgilerinin çıktığı belirtildi.
Emrullah A'nın, dosya kapsamında etkin pişmanlıktan yararlanan sanık Y.S'ye verdiği flash disk içerisinde, CIA, Mossad ve KGB gibi gizli istihbarat servislerinin koyduğu kural ve uyguladığı yöntemlere ilişkin bilgilerin bulunduğu belirtilen gerekçeli kararda, bu diskte askeri araç, bina, savaş aletleri gibi hedeflere yapılacak saldırılarda ne kadar patlayıcı yerleştirileceği, hedeflerin en kısa sürede nasıl imha edileceği hususlarının detaylı ve profesyonelce anlatıldığına ilişkin bilgiler yer aldı.

"YAPACAĞINIZI YAPIN" TALİMATI

Gerekçeli kararda, "Sanığın eylem hazırlığı nedeniyle Türkiye'nin büyük illerine gittiği, bu hareketinin terör örgütü DEAŞ'ın o dönem elebaşı Bağdadi'nin tüm örgüt üyelerine yönelik sosyal medyadan 'yapacağınızı yapın' şeklindeki talimat tarihi ile uyumlu bulunduğu, bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde sanığın DEAŞ terör örgütü üyesi olduğu kanaatine varılmıştır." değerlendirmesi paylaşıldı. Emniyet ve MİT'in 30 Ekim 2019'da Bingöl ve Malatya'da DEAŞ'a yönelik operasyonunda örgütün "bombacısı" olduğu iddiasıyla aralarında Emrullah A'nın da bulunduğu 13 şüpheli gözaltına alınmıştı. Emrullah A, Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesince 2 Kasım 2020'de "terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel DEAŞ bombacısının eylem hazırlığı gerekçeli kararda yer aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.


Advertisement