Deaş'ın Üst Düzey Yöneticisi Bayancuk Hakim Karşısına Çıktı - Son Dakika
Güncel

Deaş'ın Üst Düzey Yöneticisi Bayancuk Hakim Karşısına Çıktı

Sakarya'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik soruşturma kapsamında aralarında örgütün üst düzey yöneticisi olduğu belirtilen "Ebu Hanzala" kod adlı Halis Bayancuk'un da bulunduğu 11 tutuklu sanık hakim karşısına çıktı.

15.12.2017 22:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik soruşturma kapsamında aralarında örgütün üst düzey yöneticisi olduğu belirtilen "Ebu Hanzala" kod adlı Halis Bayancuk'un da bulunduğu 11 tutuklu sanık hakim karşısına çıktı.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) bağlandı. Ayrıca duruşmada sanık avukatları, yakınlarıyla bir müşteki hazır bulundu.

SEGBİS ile kaydedilen duruşmada, kimlik tespitinin ardından sanıkların savunmalarına geçildi. Sanık "Ebu Hanzala" kod adlı Halis Bayancuk, savunmasında, iddianamedeki en temel ve en zorlayıcı suçun "anayasayı ihlal" olduğunu söyledi.

Bu suça ilişkin nasıl ceza verileceğinin kanun tarafından belirlendiğini belirten sanık Bayancuk, "Bu iddiaya cevap vermeyeceğim. İddianame tezat bilgiler içermektedir ve zorlama raporlar vardır. Israrla bizim DEAŞ ya da silahlı terör örgütü olduğumuz söyleniyor. İddianamede bize atfedilen düşüncelerin bazıları yanlış olmakla beraber dini düşüncelerimizdir. Atatürk'ü ya da Cumhurbaşkanını sevme zorunluluğum yok. Askerlik yapmak, polis olmak zorunda değilim. Bu benim inancımdır, bunları eleştirmek benim en doğal hakkımdır. Bunlar suç değildir." savunmasını yaptı.

İddianamede, Sakarya'nın Serdivan ilçesindeki bir evde örgütsel toplantılar yapıldığının belirtildiğini anımsatan sanık Bayancuk, "Polis tarafından İstanbul'dan Sakarya'ya kadar takip edildik fakat evin içinde dinleme yapılmadı. O evde bazı fıkhi meseleler konuşulmuştur." iddiasında bulundu.

Sanık Bayancuk, 2008 yılından beri kendilerine sürekli operasyonlar yapıldığını ileri sürerek, "2008-2011 yılları arasındaki operasyonu yapan polis, tutuklayan hakim ve soruşturmayı yürüten savcılar, 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan benimle aynı cezaevinde yatmaktadır." dedi.

DEAŞ ve hiçbir terör örgütüyle işinin olmadığını savunan Bayancuk, tahliyesini ve beraatini istedi.

Diğer tutuklu sanık Mustafa Yağbasa da savunmasında, iddianamede kendisine isnat edilen suçlarla ilgili herhangi bir delil sunulmadığını öne sürerek, daha önce de benzer suçlardan yargılandığını, beraat ettiğini ifade ederek, tahliyesini ve beraatini talep etti.

Tutuklu sanık Veli Avcı da 1999 yılından beri "muhafazakar" bir yaşam sürdüğünü, Diyanet'in bazı yorumlarını kabul etmemesinin inanç özgürlüğünün bir parçası olduğunu öne sürerek, "Dosyada selefi/tekfirci olduğum iddia edilmektedir. Bu anlayışla DEAŞ ile bağımın olduğu gösterilmektedir." dedi.

İddianamede, Serdivan'daki bir evde örgütsel toplantılar yapıldığının belirtildiğini ifade eden Avcı, "Cezaevinden tahliye olduktan sonra kurban adağımı yerine getirdim ve arkadaşlarımı evime davet ettim. Sanıklar Halis Bayancuk ve Mustafa Yağbasa da geldi. İddianamede bu yemek, DEAŞ'ın faaliyetleri içerisinde organize edilmiş bir organizasyon olarak belirtilmiş. Suçlamaları kabul etmiyorum, tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum." dedi.

Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, tahliyelerini ve beraatlarını istedi.

Söz alan sanık avukatları da müvekkillerinin savunmalarına katıldıklarını belirterek, sanıkların tahliyelerini ve beraatlarını istedi.

"Oğlumun hayatından endişe ediyorum"

Müşteki S.T. de oğlunun yaklaşık 2 yıldır bu grubun içerisinde bulunduğunu söyleyerek, "Oğlum bu grubun içine girdikten sonra okulu bıraktı, bilgisayar mühendisi olacaktı. Eve gelmiyor, kimlerle kaldığını bilmiyorum. Oğlumun hayatından endişe ediyorum. Bu tür yerlerin doğru olmadığına inanıyorum." şeklinde konuştu.

Celseden önce gelen belgelerin zapta geçirilmesinin ardından görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini ve dosyadaki eksik belgelerin tamamlanmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, E.A, K.A. ve M.K. isimli 3 sanığın adli kontrol hükümleriyle tahliyesine, aralarında Halis Bayancuk'un da olduğu 8 sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, dosyadaki eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı 6 Şubat 2018'e erteledi.

İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Bayancuk'un, Sakarya'da gerçekleştirilen örgütsel ders/sohbet toplantısına katıldığı kaydedilerek, şüphelinin, terör örgütü Hizbullah'ın altyapısında yetiştikten sonra Mısır'da eğitim aldığı, akabinde Türkiye'ye dönerek kendisine bağlı gruplar oluşturduğu belirtildi.

Bayancuk'un, selefi/tekfirci görüşler doğrultusunda hareket ettiği, bir dönem DEAŞ'ı öven söylemlerde bulunarak örgüte katılımları teşvik ettiği, selefi/tekfirci görüşü yaymak amacıyla İstanbul, Ankara, Konya, Bursa, Diyarbakır ve Van dahil pek çok ilde faaliyet gösterdiği anlatıldı.

İddianamede, Ebu Hanzala" kod adlı Halis Bayancuk'un "anayasa'yı ihlal"den ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar ve "silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak"tan 2 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Bir sanık hakkında "anayasa'yı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile "silahlı terör örgütü üyeliği"nden 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede, 9 sanık hakkında da "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl altışar aydan on beşer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Deaş'ın Üst Düzey Yöneticisi Bayancuk Hakim Karşısına Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması
    11:55 Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması

    Samsun'un Havza ilçesinde Türk Kızılay tarafından 2 gün süren kan bağışı kabul çalışmasında 58 ünite bağış alındı. Türk Kızılay'ın Güvenli Kan Temini Projesi kapsamında Havza'da iftar sonrası kan bağışı kabul edildi. Kevser Camisi önüne konuşlandırılan kan bağış aracında 20.30 ila 23.30 saatleri arasında bağışlar kabul edildi. Genç Kızılay gönüllülerinin destek verdiği çalışmalarda 2 günde 58 ünite kan bağışı toplandı. Türk Kızılay Havza İlçe Koordinatörü Ömer Faruk Çörekçioğlu, azalan kan stoklarının tamamlanmasının önemine dikkat çekerek, tüm bağışçılara teşekkür etti.

  • Samsun'da Tombala Oynayan 39 Kişiye 270 Bin Lira Cezası
    11:55 Samsun'da Tombala Oynayan 39 Kişiye 270 Bin Lira Cezası

    Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan bir kahvehanede tombala oynadıkları tespit edilen 39 kişiye toplamda 270 bin lira idari para cezası uygulandı. İş yeri sorumlusu ise kumar oynanması için yer ve imkan sağlamak suçundan işlem gördü.

  • Edirne'de Uyuşturucu Operasyonu ve Diğer Olaylar
    11:54 Edirne'de Uyuşturucu Operasyonu ve Diğer Olaylar

    Edirne'de polisin denetimlerinde uyuşturucuyla yakalanan 4 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramalarında 16 adet sentetik uyuşturucu hap ve bir miktar esrar ele geçirildi. Ayrıca, Uzunköprü ilçesinde bir kişi kayıp kızının bulunması için polise başvurdu ve Edirne'de sosyal medya hesabı çalınan bir kişi polise başvurdu.

  • Bilecikli sporcu Altuğ Gesge, Türkiye Şampiyonasında şampiyon oldu
    11:54 Bilecikli sporcu Altuğ Gesge, Türkiye Şampiyonasında şampiyon oldu

    Çorum'da düzenlenen Okul Sporları Liseler Arası Taekwondo Türkiye Şampiyonasında 48 kilogramda yarışan Bilecikli sporcu Altuğ Gesge, 8 maçta raunt kaybetmeden bütün karşılaşmalarda galip gelerek Türkiye şampiyonu oldu. Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Özdemir, sporcu Altuğ Gesge ve antrenör Hanife Yıldız'ı tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • Bilecik İl Müftülüğü, üniversite öğrencilerine 'İyilik Sofrası' temasıyla iftar verdi
    11:54 Bilecik İl Müftülüğü, üniversite öğrencilerine 'İyilik Sofrası' temasıyla iftar verdi

    Bilecik İl Müftülüğü, Kayıboyu Camii Toplantı Salonunda düzenlenen bir programda üniversite öğrencilerine iftar verdi. İl Müftüsü Ali Erhun, gençlere hitap ederek Ramazan'ın önemini vurguladı. İftar programında Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu ve öğrencilere hediyeler verildi.

  • Bilecik Kaymakamı depremzedelerin iftar sofrasına misafir oldu
    11:54 Bilecik Kaymakamı depremzedelerin iftar sofrasına misafir oldu

    Bilecik'in Gölpazarı İlçe Kaymakamı Alparslan Sözen, 6 Şubat depreminden sonra ilçede yaşayan vatandaşın iftar sofrasına misafir oldu. Kaymakam Sözen, deprem felaketinin üzerinden kaç sene geçerse geçsin hiçbir zaman kimseyi yalnız bırakmayacağını belirtti.

  • AK Parti İlkadım Belediye Başkan Adayı İhsan Kurnaz, Basın Mensuplarıyla Sahur Programında Buluştu
    11:53 AK Parti İlkadım Belediye Başkan Adayı İhsan Kurnaz, Basın Mensuplarıyla Sahur Programında Buluştu

    İhsan Kurnaz, basın mensuplarıyla bir araya gelerek İlkadım ilçesindeki eksikleri ve projelerini anlattı. Kurnaz, İlkadım'ın merkez ilçe olmasından dolayı Samsun Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışacaklarını belirtti ve kentsel dönüşüme önem verdiklerini vurguladı.

  • Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor
    11:53 Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor

    Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde bir besiciye ithal ettiği sığırlar için İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından danışmanlık hizmeti veriliyor. Besici Atilla Yılmaz, Polonya'dan getirdiği 35 dişi 'limuzin' cinsi sığırların etçi bir ırk olduğunu ve bu nedenle tercih ettiklerini belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Türk ise veteriner hekimlerin çiftçiye bu ırk hakkında bilgilendirme ve sağlık hizmetleri sunduğunu ifade etti.

  • Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Seçim Güvenliği toplantısına katıldı
    11:52 Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Seçim Güvenliği toplantısına katıldı

    Bilecik Valisi Şefik Aygöl, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya başkanlığında gerçekleşen Seçim Güvenliği toplantısına katıldı. Toplantıda, 31 Mart'ta gerçekleşecek seçimler sonrası yaşanacak olumsuzlukları önlemek adına gerekli tedbirlerin alındığı vurgulandı.

  • Bilecik'te düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şahıs yakalandı
    11:51 Bilecik'te düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şahıs yakalandı

    Bilecik Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şahsın üzerinde yapılan aramada 3,68 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Şahıslar hakkında 'Kullanmak için uyuşturucu madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak' suçu kapsamında yasal işlem başlatıldı.


Advertisement