Dede mesleğini gelecek kuşaklara öğreterek yaşatmaya çalışıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Dede mesleğini gelecek kuşaklara öğreterek yaşatmaya çalışıyor

Dede mesleğini gelecek kuşaklara öğreterek yaşatmaya çalışıyor 30 yıldır fındık ağacından sepet yapan Mustafa Yahşi: "Bir zamanlar popüler olan sepetler ihtiyaç olmaktan çıktı;

28.03.2020 11:06  Güncelleme: 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dede mesleğini gelecek kuşaklara öğreterek yaşatmaya çalışıyor

30 yıldır fındık ağacından sepet yapan Mustafa Yahşi:

"Bir zamanlar popüler olan sepetler ihtiyaç olmaktan çıktı; dekor ve süs eşyası haline geldi"

GİRESUN - Giresun'un Espiye ilçesinde yaşayan Ahmet Yahşi, dededen babaya kalma mesleğini üçüncü kuşak torun olarak sürdürüp 30 yıldır fındık ağacından sepet yapıyor.

İlçenin Avluca köyünde yaşayan sepet ustası Yahşi, el işi örme sepetler yaparak, günümüzde çok da yaygın olmayan sepetçilik geleneğini sürdürüyor. Giresun'un ve ilçenin birçok köyünden sipariş alan usta, evini de atölye olarak kullanıyor. Öncelikle ormandan seçerek kestiği ham fındık dallarını kapısının önünde temizledikten eve alarak örme işlemini gerçekleştiren Yahşi, ürettiği sepetleri ise 30 ile 50 lira arasında satışa sunuyor.

Bir zamanlar kendi köyünde dahi birçok sepet ustası varken günümüzde sadece kendisinin kaldığını anlatan Yahşi, "Dedem bu mesleği yapıyormuş bende babamdan öğrendim. Yaklaşık 30 yıldır dede, baba mesleğimi yaşatmaya çalışırken bir taraftan da aile ekonomisine katkı sağlıyorum. Benden sonrada bu mesleği oğluma öğretmeye çalışıyorum. Belki geçim kaynağı olmayabilir ama en azından bu zanaatı sürdürür. Bir zamanlar bu köyde birçok sepet ustası vardır şimdi ilçe genelinde dahi yapan neredeyse kalmadı. Eskiden sepet önemli bir ihtiyaç olarak görüldüğünden bu mesleği yapan çok kişi vardı. Şimdi sepetin yerini plastik kovalar, metalden yapılan eşyalar, çuvallar aldı. Bu plastik kovalar çok sağlıklı olmasa da kullanılıyor. Oysaki tamamen ahşap ve doğal olan bu sepetler daha sağlıklı. İçerisinde her türlü gıda maddeni taşıyabilir, saklayabilirsin. Fakat sepet günümüzde ihtiyaçtan çok süs eşyası, dekor olarak kullanılıyor. Bu nedenle bu mesleği yapan ustalarda kalmıyor" dedi.

"Her ağaçtan, her mevsimde sepet yapılmaz"

Her zaman ve her ağaçtan sepet yapılmadığını da anlatan Yahşi, "Bu sepet için bölgemizde en uygun olan ham fındık ağacıdır. Genelde Eylül, Ekim aylarında fındık ağacının yapraklarını dökmesiyle başlayan uygun sepetlik dal kesimi, yaprak açma zamanı olan Mart sonuna kadar devam eder. Bu zaman aralığından sonra sepetlik dallar kesilmez kesilse de işe yaramaz. Bende Eylül ve Mart ayı aralığında ormanları dolaşarak ham fındık ararım uygun olanları seçerek keserim ve sepetlik için evin kapısında temizledikten sonra evde yapmaya başlıyorum. Önce örülecek hale getiriyorum ve yapmaya başlıyorum. Siparişe göre sepet yapıyorum. Kimine dekor için kimine ihtiyaç için yapıyorum. Bizim köylerde bahçeye yemek taşımak için büyük sepet yapıyorum. Meyve toplamak içinse küçük sepetler yapıyorum. Bir sepeti yapmak bir günü buluyor ve 30 ila 50 TL arasında büyüklüğüne göre fiyatları değişiyor" şeklinde konuştu.

Halk Eğitim Merkezi'nde sepetçiliği öğretiyor

Bu mesleği yaşatmak adına Halk Eğitim Merkezi'nde usta öğreticilik de yaptığını kaydeden Mustafa Yahşi, "Bu mesleği ben bir gelenek olarak yaşatmaya çalışıyorum. Bu meslek ölmesin diye Espiye Halk Eğitim Merkezi'nde yok olmaya yüz tutmuş meslek olarak usta öğreticilik yapıyorum. Kursiyerler aracılığıyla şimdiye kadar birçok kişiye öğretme imkanım oldu. Buda beni çok mutlu ediyor. İstiyorum ki bu meslek de birçok meslek gibi zamana karşı yok olmasın" ifadelerini kullandı.

Dede mesleğini gelecek kuşaklara öğreterek yaşatmaya çalışıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Dede mesleğini gelecek kuşaklara öğreterek yaşatmaya çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement