Hatay Defne Definedir Yürüyüşü - Son Dakika
Güncel

Hatay Defne Definedir Yürüyüşü

Hatay Valiliği koordinasyonuyla "Hatay İl Yenilik Platformu" Projesi kapsamında düzenlenen "Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri" etkinliğinde "Defne Definedir" yürüyüşü düzenlendi.

04.09.2014 18:44  Güncelleme: 09:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samandağ ilçesindeki Yoğunoluk Mahallesi'nde başlayan yürüyüş Hıdırbey Mahallesine kadar yaklaşık 2 kilometrelik Defne Yolu'nda yapıldı.

Yol boyunca defne ağaçlarının yer aldığı bölgede, katılımcılar, defne ağacından meyvelerin toplanması, kaynatılması ve sabun haline getirilmesine tanıklık etti.

Daha önceden kalıp haline getirilmiş 3 metrelik defne sabunu, Hatay Vali Yardımcısı Kadir Sertel Otcu, Samandağ Kaymakamı Süleyman Özçakıcı ve katılımcılar tarafından kesilerek gelenlere hediye edildi.

Defne Yolu'nda mahalle sakinlerinin tandırlarda yaptığı yöreye özgü katıklı, biberli ekmek ve yayık ayranı gibi ürünler katılımcılara ikram edildi.

Buğday sapı işlemecisi, nar ekşisi, tuzlu yoğurt, zeytin, zahter gibi ürünlerin de sergilendiği etkinliğe katılanlar, gövde çapı 7,5 metre, çevresi 21 ve yüksekliği de 7 metre olan, dalları yaklaşık bin metrelik alanı kaplayan Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından tescil edilen ve koruma altına alınan Musa Ağacı'nı da görme şansı yakaladı.

MUSA AĞACI

Rivayete göre, Samandağ sahilinde bulunan Hz. Hızır ile Hz. Musa dağa çıkarlar. Tam bu noktaya geldiklerinde, Hz. Musa elindeki asayı yere saplar ve eğilip su içer. Tekrar dönüp baktığında asanın yeşerip fidana dönüştüğünü görür. Halk arasında Ab-ı Hayat suyundan can bulan fidanın binlerce yılda gelişerek bugünkü halini aldığına inanılmaktadır.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'in de Hıdırbey Mahallesi'nde katıldığı etkinlikte, 17 Akdeniz ülkesinden gelen katılımcılara kentin yöresel lezzetlerinden ikram edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hatay Defne Definedir Yürüyüşü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement