Defne Değil Define - Son Dakika
Yerel

Defne Değil Define

Defne değil define Dünya'da ki defne üretimin yüzde 90'ını Türkiye yapıyor Yılda 300 milyon dolarlık defne ihraç ediyoruzYALOVA - Orman Genel Müdür Yardımcısı Şahin Aybal dünyadaki defne üretiminin yüzde 90'ının Türkiye'de gerçekleştirildiğini söyledi.

25.12.2018 13:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Defne değil define

Dünya'da ki defne üretimin yüzde 90'ını Türkiye yapıyor

Yılda 300 milyon dolarlık defne ihraç ediyoruz

YALOVA - Orman Genel Müdür Yardımcısı Şahin Aybal dünyadaki defne üretiminin yüzde 90'ının Türkiye'de gerçekleştirildiğini söyledi. Aybal, defne ihracatından yılda 300 milyon dolar gibi bir gelir elde edildiğini ancak bu rakamın daha yukarılara taşınması için de çalışma başlatıldığını söyledi.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan defne üretiminin yaygınlaştırılması ve özendirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında Yalova'da, "Defne Değil Define" başlıklı bir panel düzenlendi. Panele Yalova Valisi Muammer Erol, Orman Genel Müdür Yardımcısı Şahin Aybal, Orman Dışı Ürünler ve Hizmetler Daire Başkanı Emin Şimdi, Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın ile çok sayıda davetli de katıldı.

"Bölgede 17 bin hektarda üretim yapılıyor"

Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda söz alan Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, "Ülkemizin ve bölgenin orman dışı ürünler açısından son derece zengin olduğunu söylemek mümkün. Defne de bu ürünlerden birisi. 6 bin hektarı Yalova'da olmak üzere bölgemizde 17 bin hektar alanda defne var. Yalova'da yaklaşık 200 aile defne yaprağı ticareti yapıyor. Biz Yalova'da yıllık yaklaşık 4 bin ton defne üretmeyi hedefliyoruz" dedi.

"Defne mitolojisi Anadolu'dan çıktı"

Orman Dışı Ürünler ve Hizmetler Daire Başkanı Emin Şimdi de panel öncesinde söz aldı. Şimdi konuşmasında, "Defne potansiyeli çok yüksek bir ürün. Bu potansiyeli kullanırsak ülkemiz ciddi bir kazanç elde edebilir. Defne sahip olduğumuz 3 bin 600 endemik bitkiden birisi. Özellikle Avrupa'dan ciddi talep alıyoruz. Avrupa Pazarı bu ürüne son derece açık. O nedenle özel sektörün bu ürünle ilgili harekete geçmesi gerekiyor. Defne Mitolojisinin çıkış noktası dahi Anadolu'dur. Bunu bile tanıtımda kullansak ihracat rakamlarımızda önemli bir artış yaşanır" diye konuştu.

"Dünya defne üretiminin yüzde 90'ını biz yapıyoruz"

Ülkedeki defne üretim ve pazarlama potansiyeli ile hazırlanan 2016-2020 Defne Eylem Planı hakkında bilgi aktaran Orman Genel Müdür Yardımcısı Şahin Aybal ise, "Orman Genel Müdürlüğü olarak biz son yıllarda özellikle ormanların odun hammaddesi yanında diğer ürünler dediğimiz fonksiyonel değerleri ve defne, tıbbi aromatik gibi bitkileri ön plana çıkartan bir anlayışla bu tip ürünlerin ülkemizdeki üretiminin arttırılması, bu üretimin arttırılması neticesinde ise orman köylüsünün gelir ve sosyal dokusunun geliştirilmesine yönelik projelere önem vermeye başladık. Bunlardan birisi de defne. Hakikaten ülkemiz için gelecekte çok önemli yer tutan bir bitki türümüz. Dolayısıyla özellikle Bursa, Hatay, Antalya ve Adana gibi yörelerimizde yaşayan insanlarımızla ülke ekonomimize de katkı sağlayan ürünlerden birisidir. Düzenlediğimiz panellerle hem bunun farkındalığını arttırmak hem de bu yörelerde yaşayan vatandaşlarımızın gelecekte bu üründen olan faydasını arttırmak için Bursa Valiliği ve Orman Genel Müdürlüğümüzle ortaklaşa bir panel gerçekleştirdik. 'Defne değil define' dememizin önemli göstergelerinden birisi de ekonomik değerinin çok yüksek olmasıdır. Bugün itibarı ile ülkemizde 300 milyon dolar gibi bir ekonomik döngü sağlayan üründür. Biz neden bu 300 milyon dolar, 3 milyar dolar olmasın diyoruz. Bu panelleri de o nedenle gerçekleştiriyoruz. Biz ormanların korunup geliştirilmesini ancak orada yaşayan vatandaşlarımızla birlikte yapabiliriz. Orman Genel Müdürlüğü teşkilatı olarak bizler 2020 yılında tamamlanacak olan bir Defne Eylem Planını ortaya koyduk. Bunda da hedef defne üretimini arttırmak, mevcut defne sahalarının rehabilitasyonunu sağlamak ve dolayısıyla o yörede yaşayan vatandaşlarımızın gelirini arttırmayı hedefliyoruz. Bu anlamda defne gerek yaprağından, gerek tohumundan ve gerekse elde edilen katma değerli ürünler açısından son derece önemlidir. Dünyadaki defne üretiminin yüzde 90'ını ülke olarak bizler gerçekleştiriyoruz. Orman Genel Müdürlüğü ve Orman ve Tarım Bakanlığı olarak defnemizi define haline getirmek için çalışıyoruz" dedi.

Defne Değil Define
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Defne Değil Define - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement