Ormandan Topladıkları Defne Yapraklarını Yurt Dışına İhraç Ediyorlar - Son Dakika
Güncel

Ormandan Topladıkları Defne Yapraklarını Yurt Dışına İhraç Ediyorlar

Hatay'da ormanlardan elde edilen binlerce ton defne yaprağı, ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor.

19.11.2018 10:21  Güncelleme: 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda sanayinde, et yemeklerinde, balık konservelerinin yanında ve daha birçok yemek içerisinde tercih edilen defne yaprağı, kurutulup bazı işlemlerden geçmesinin ardından yurt dışına gönderiliyor. Hatay'ın Yayladağı ilçesinde köy halkının belli başlı geçim kaynaklarından olan defne yağı ve defne yaprağı çok amaçlı değerlendiriliyor. Yağından sabun, yaprağından ise çeşitli dertlere deva baharatlar elde edilen defne, ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılmak üzere dünyanın birçok ülkesine gönderiliyor.

Ormandan Topladıkları <a class='keyword-sd' href='/defne/' title='Defne'>Defne</a> Yapraklarını Yurt Dışına İhraç Ediyorlar

"DEFNEDEN GEÇİMİNİ SAĞLAYAN 40 KÖYÜMÜZ VAR"

Yayladağı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Ballı, ilçede yaklaşık 50 binin üzerinde defne ağacı bulunduğuna dikkat çekerek "İlçemizin önemli geçim kaynaklarından bir tanesi defne yağı ve yaprağıdır. İlçemizde özellikle defne üzerine geçimini sağlayan yaklaşık 40 köyümüz bulunmaktadır. Bu köylerimizde Orman İşletme Müdürlüğü'nden almış olduğumuz bilgilere göre 50 binin üzerinde defne ağacı bulunmaktadır. Odamıza kayıtlı 426 dönümde arazi bulunmakta. Bu arazilerde defnenin hem yaprağından hem de tohumundan faydalanan çiftçilerimiz var. Defne yaprağı kurutularak iç piyasa sunulmakta. Tabi bunun kozmetik sanayinde de yağını kullanmaktalar" dedi.

Ormandan Topladıkları Defne Yapraklarını Yurt Dışına İhraç Ediyorlar

"DEFNE AĞAÇLARI TARIM ÜRÜNÜ OLMALI"

Başkan Ballı defne arazilerinin ve defne ağaçlarının özellikle orman vasfından alınması ve tarım ürünü olarak desteklemeye geçmesinin en büyük talepleri olduğunu dile getirdi. 15 seneden beri kurduğu tesisinde bölgeye iş istihdamı sağladığını dile getiren Abdullah Taşkıran, şöyle devam etti:

"Yaklaşık olarak 15 seneden bu yana bu işi yapıyoruz. Bölgeye iyi bir istihdam da sağlamış olduk 15 seneden beri. Orman köylüleri de alıştı ve defnenin sezonu geldiğinde tabi ki Orman İşletme Müdürlüğünden izinli olarak ne kadar tonaj izni verilmişse o kadar alıyoruz, ilerleyen seneler içinde düşünüyoruz, fazlasını keserek defneyi yok etmeye uğraşmıyoruz."

Ormandan Topladıkları Defne Yapraklarını Yurt Dışına İhraç Ediyorlar

"YURT DIŞINA GÖNDERİYORUZ"

Defne yapraklarını kurutup balyalayarak yurt dışında ki birçok ülkeye gönderdiklerini belirten Abdullah Taşkıran "Yaş defne buraya geldikten sonra tesisimiz de kurutuyoruz, sonrasında çırpılıyor, tesisimizde işleniyor, balya haline getirdikten sonra yurt dışına gönderiyoruz. Bu defne yaprağını kozmetikte, ilaç sanayisinde bir kısmı da baharat olarak kullanılıyor" diye konuştu.

Ormandan Topladıkları Defne Yapraklarını Yurt Dışına İhraç Ediyorlar
Ormandan Topladıkları Defne Yapraklarını Yurt Dışına İhraç Ediyorlar
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ormandan Topladıkları Defne Yapraklarını Yurt Dışına İhraç Ediyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.


Advertisement