Demir Çelik Sektöründe Standardizasyon ve Standartların Önemi Paneli - Son Dakika
Ekonomi

Demir Çelik Sektöründe Standardizasyon ve Standartların Önemi Paneli

Karabük Üniversitesi ile Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları iş birliğinde "Demir Çelik Sektöründe Standardizasyon ve Standartların Önemi" paneli düzenlendi.

17.10.2014 22:31  Güncelleme: 10:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ile Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) iş birliğinde "Demir Çelik Sektöründe Standardizasyon ve Standartların Önemi" paneli düzenlendi. KBÜ Demir Çelik Ensitüsü'nün toplantı salonundaki panelde konuşan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, gelişmiş ülkelerin tamamına yakınında standardizasyon strateji belgeleri olduğunu söyledi.

Standardizasyonun bir kültür, bir yönetim şekli olduğuna değinen Şentürk, şöyle dedi: "Ülkemizde 'standart' dediğimizde genelde işletmelerimizin üretim yaparken bir standardın gereklerine yerine getirmeleri gibi sadece standardın küçük bir bölümü anlaşılmaktadır. Ürün veya hizmetlerin standartların uygunluğu sadece bir çıktıdır. Türkiye'de istisnası çok az olan işletmelerin dışında genelde 'standardizasyon' dediğimizde duvara asılacak bir belge akla geliyor. Belgeyi alana kadar firmalarımız canla başla bir şeyler yazıyorlar, etrafı sil süpür tertemiz, belgeyi aldıktan sonra bir daha iki sene sonra görüşmek üzere 'sen sağ, ben selamet' yollar ayrılıyor. Biz yönetmek mecburiyetindeyiz, standartlarla yönetmek mecburiyetindeyiz."

Herkesin bilişim ordusunun kurulmasından bahsettiğini belirten Şentürk, şunları söyledi: "Bizde TSE olarak 'beyaz hackerleri' eğitmeye başladık. Niye? Gerçekten de günümüzde sanal saldırılara karşı ülkelerin ve kurumların çıkarını koruyacak sanal ordulara ihtiyacımız var. Peki ama dünya ekonomik savaşının tamamen standartlar ve uygunluk değerlendirme üzerine yürüttüğü gerçeği karşısında ne zaman biz ülke olarak aynı zamanda standardizasyon ve uygunluk değerlendirme ordusuna da ihtiyacımız olduğunun gerçeğine varacağız."

"34.77 milyon ton ham çelik üretildi"

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci de çelik sektörünün 2013 yılı yarı mamul ve mamul çelik ithalatının incelendiğinde 16.1 milyon ton ithalat gerçekleştirildiğinin görüldüğünü kaydetti. Türk çelik sektörü 2013 yılı verilerine göre 34.77 milyon ton ham çelik üretimi olduğunu ve bununla dünyanın 8'inci büyük çelik üreticisi konumunu sürdürdüğünü kaydeden Ekinci, şunları anlattı: "2014 yılının 8 aylık verilerine göre ham çelik üretimi, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,7 oranında artışla 22,8 milyon ton olarak gerçekleşmiş, yıl sonu itibariyle de 35.1 milyon ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Öte yandan 2013 yılında Türkiye'nin çelik tüketimi 31.3 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. 2014 yılı 8 aylık verilerine göre ise çelik tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 artarak 20 milyon ton olmuştur. Bu artışın sürdürülebilir olması önem arz etmektedir."

KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel ise üretimde 3 milyon tona ulaşmalarını sağlayacakları 5. yüksek fırını ısıtmaya başladıklarını belirterek, fabrikanın yatırımlarından ve hedeflerinden bahsetti. KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal da bugün bir hayali gerçekleştirdiklerini kaydetti. Konuşmaların ardından TSE Başkanı Hulusi Şentürk, KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel'e "10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi" verdi.

Demir Çelik Sektöründe Standardizasyon ve Standartların Önemi Paneli
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Demir Çelik Sektöründe Standardizasyon ve Standartların Önemi Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.

  • Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı
    18:45 Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı

    Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün itibarıyla et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Kıymanın kilogramı 229 TL'den 279 TL'ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamları internet sitesinde yer almasa da mağazalarda güncel fiyatla satılmaktadır.

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.


Advertisement