Demir Kilise'nin Restorasyonu Tamamlandı - Son Dakika
Güncel

Demir Kilise'nin Restorasyonu Tamamlandı

Demir Kilise olarak bilinen Sveti Stefan isimli Bulgar Kilise’sinin restorasyon çalışmaları tamamlandı.

04.01.2018 17:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demir Kilise olarak bilinen Sveti Stefan isimli Bulgar Kilise'sinin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Restorasyon hakkında yapılan açıklamada "Çalışma Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü'nce, 13 Milyon TL bedelle gerçekleştirildi" denildi.

7 Ocak'ta açılışının yapılması beklenen Demir Kilise olarak bilinen Sveti Stefan isimli Bulgar Kilise'sinin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Çalışma hakkında yapılan yazılı açıklamada, restorasyon aşamaları anlatıldı. Çalışmalar kapsamında, taşıyıcı Sistem güçlendirme, dış cephe koruma ve restorasyon, iç restorasyon ile çevre düzenlenmesi yapıldığı açıklandı.

Ayrıca, 2005 yılında kilise zeminindeki kayma sebebiyle zemin ıslahı yapıldığı ve 2011 yılında başlayan restorasyon çalışmaları kapsamında yapının 3 cephesinin zemine çimento enjeksiyonu yapılarak güçlendirildiği belirtildi. Çalışmanın Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü'nce, 13 Milyon TL bedelle gerçekleştirildiği bildirildi.

Yazılı açıklamada yapılan restorasyon çalışmaları adım adım şöyle sıralandı:

"Sveti Stefan (Bulgar Kilisesi) restorasyon projeleri hazırlandı. Proje, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylandı.Kilisenin statik ve çelik konstrüksiyon güçlendirme projesi hazırlandı. Restorasyon sırasında, çelik konstrüksiyonlu yapının sac ve döküm cephe kaplamaları söküldüğünde;

Yapının ileri derecede korozyona uğradığı, statik tehlike arz edecek kesit kayıpları, kopmalara varacak derecede metal erimeleri görüldü.

Zaruri olarak statik ve çelik konstrüksiyon güçlendirme projesi hazırlandı ve İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylandı.

Projeye göre; bodrum kattaki duvarların çatlakları tamir edildi. Bodrum kat zemin güçlendirmesi yapıldı. Paslı kolonlar statik projesine göre, çelik kolonlarla değiştirildi. Sökülen dış cephe kaplama ve süslemelerinin restorasyonları, astar ve boyaları yapıldı.

İç mekan restorasyon ve çevre düzenlemesi kapsamında;

Zemin mermerleri söküldü, projesine uygun yeniden kaplandı, korozyondan arındırmak için kilise duvarlarında mekanik temizlik yapıldı, iç duvardaki döküm süsleme elemanları numaralandırılarak söküldü, restore edilip montajları yapıldı, bodrum katta su yalıtımı yapıldı, bahçe duvarları betonarme olarak yeniden yapılıp taş kaplandı. Korkuluk demirleri restore edilerek montajı yapıldı, Çalışma Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü'nce, 13 Milyon TL bedelle gerçekleştirildi." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Demir Kilise'nin Restorasyonu Tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement