Demirköprü Barajı'nda Tarımsal İlaç Kalıntısı Tehlikesi, Toplantıda Konuşuldu - Son Dakika
Güncel

Demirköprü Barajı'nda Tarımsal İlaç Kalıntısı Tehlikesi, Toplantıda Konuşuldu

Demirköprü Barajı\'nda Tarımsal İlaç Kalıntısı Tehlikesi, Toplantıda Konuşuldu

Manisa'da, tarımsal ürünlerde ilaç kalıntısına karşı alınacak önlemler ve yapılması gerekenler konusu, düzenlenen toplantıda görüşüldü.

15.12.2015 17:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'da, tarımsal ürünlerde ilaç kalıntısına karşı alınacak önlemler ve yapılması gerekenler konusu, düzenlenen toplantıda görüşüldü. Tarımda yanlış gübre ve ilaç kullanımı sebebiyle Demirköprü Barajı'nın tehlike altında olduğunu söyleyen Vali Bektaş, barajın dibinden 10 metre yüksekliğe kadar hiçbir canlının yaşamadığını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından Manisa Anemon Otel'de, 'Pestisit Kalıntı Limitleri Değerlendirme Toplantısı' düzenlendi. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Sağlığı Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Osman Çimendağ, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ile üreticiler olmak üzere yaklaşık 200 kişi toplantıya katıldı. Toplantıya ayrıca Sudan, Umman, İran, Tunus, Fas, Cezayir ve Mısır'dan olmak üzere toplam 20 uzman araştırmacı da yer aldı. Tarımsal ürünlerde ilaç kalıntısı konusu görüşüldü.

ORGANİK TARIM VURGUSU

Manisa'nın üzüm üretiminde Türkiye'de birinci sırada yer almasına karşın, en önemli sıkıntısını ilaç kalıntısı olduğuna dikkati çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Çimendağ, "2015 yılı içinde çeşitli tarım ürünlerinden ilaç kalıntısı konusunda 2 bin 430 adet numune alındı. Bu numunelerden 267 tanesinde ilaç kalıntısı olduğu tespit edildi. İlaç kalıntısı tespit edilen ürünlerin sahiplerine gerekli cezai işlem uygulandı. Artık bu ilaç kalıntısın önüne geçmek zorundayız. Bunun içinde öncelikli olarak organik tarımı benimsememiz gerekir" diye konuştu.

AMAÇ MİNİMUM İLAÇ KALINTISI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Sağlığı Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş, bakanlığın ilaç kalıntısınız tarımsal ürün üretebilmek amacıyla 'Tarımsal Ürünlerde Ülkesel Maksimum Kalıntı Limitlerinin Araştırılması Projesi'ni hayata geçirildiğini hatırlattı. Doç. Dr. Akbaş, "Bu proje sayesinde ülkemiz şartlarında ilk defa denetimli denemeler yapılarak, bitkisel üründe maksimum kalıntı limitleri belirlenmiştir. Bu projeyle artık tarımsal ürünlerdeki ilaç kalıntı limitlerini ile ilgili bilgi ve tecrübemiz AB ile müzakere edebilecek düzeye gelmiştir. Amacımız, Türkiye'de artık minimum ilaç kalıntısı olan tarımsal ürünler elde etmektir. Bunu da kısa vadede olmasa bile uzun vadede başaracağımıza inanıyoruz" dedi.

ORGANİK TARIMIN ÖNEMİ

Toplantıda konuşan Vali Erdoğan Bektaş, tarımsal üretimde en önemli sorunun ilaç kalıntısı olduğunu ve günümüz insanını artık ilaç kalıntısı olmayan tarım ürünlerini yemek istediğini dile getirdi. İlaç kalıntısının önüne geçmek için Manisa'da özellikle organik tarıma önem verdiklerini söyleyen Vali Bektaş, "İlgili bakanlığımız iyi tarım konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Yani ürünün kaliteli üretilmesi konusunda özveri gösteriyor. İyi tarımın aşağısı yoktur. Aşağısı zaten kötü tarımdır. Ancak iyi tarımda da ilaç kalıntısı olduğu anlamına gelmiyor. Bunun için Manisa'da ilaç kalıntısını önüne geçmek amacıyla organik tarıma önem verdik. 2014 yılında 137 bin dekar alanda başlattığımız organik tarımı şimdi 175 bin dekara çıkardık. Organik tarım ile daha sağlıklı ve ilaç kalıntısının arınmış tarımsal gıdalar yiyebiliyor. Ayrıca ihraç edilen organik tarımlarda ilaç kalıntısı olmuyor. Yani katma değeri yüksek tarımsal ürünler üretiyoruz. Manisa'da hedefimiz 250 bin dekarda organik tarım yapabilmek. Bunun içinde bakanlığımızın dikkatini çekmek istiyoruz. Manisa'nın organik tarımda pilot il olmasını istiyoruz" dedi.

VALİDEN RADİKAL KARARLAR ÇAĞRISI

Yanlış gübre ve ilaç kullanımının Gediz Nehri'ni, yer altı sularını ve barajları kirletmeye başladığını dile getiren Vali Bektaş, "Özellikle ilimizin eski barajlarından biri olan Köprübaşı'ndaki Demirköprü Barajı'nın dibinden 10 metre yüksekliğe kadar hiçbir canlı artık yaşayamıyor. Nedeni ise dibinde biriken tarımsal ilaç kalıntıları ve gübreler. Eğer önüne geçemezsek. Artık barajdaki tüm sular da kirlenebilir. Eğer yer altı sularımızı, Gediz'i ve barajlarımızı temizlemez istiyorsak yanlış ilaç kullanımını ve üründeki ilaç kalıntısından kurtulmak zorundayız. Radikal kararlar almamız gerekir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 'Tarımsal Ürünlerde Ülkesel Maksimum Kalıntı Limitlerinin Araştırılması Projesi'nin sonuçları, toplantıya katılanlarla paylaşıldı. - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Demirköprü Barajı'nda Tarımsal İlaç Kalıntısı Tehlikesi, Toplantıda Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement