Demirtaş'ın Tutuklandığı Terör Soruşturması Davası - Son Dakika
Güncel

Demirtaş'ın Tutuklandığı Terör Soruşturması Davası

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması kapsamında tutuklanan ve güvenlik gerekçesiyle dosyası Ankara'ya nakledilen eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, anayasanın "yasama dokunulmazlığını" düzenleyen 83.

14.02.2018 18:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması kapsamında tutuklanan ve güvenlik gerekçesiyle dosyası Ankara'ya nakledilen eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, anayasanın "yasama dokunulmazlığını" düzenleyen 83. maddesi kapsamında, yargılamanın durdurulması, düşürülmesi, Anayasa Mahkemesine başvurulması ve dosyanın parlamentoya gönderilmesi talepleri reddedildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda gerçekleştirilen duruşmanın öğleden sonraki bölümüne sanık avukatları ve HDP'li bazı milletvekilleri ile izleyiciler katıldı.

Duruşmada cumhuriyet savcısı, Demirtaş'ın, duruşmanın sabahki bölümünde, anayasanın "yasama dokunulmazlığını" düzenleyen 83. maddesi kapsamında yargılamanın durdurulması, düşürülmesi, Anayasa Mahkemesine başvurulması ya da dosyanın parlamentoya gönderilip usulüne uygun bir şekilde dokunulmazlığın kaldırılması taleplerinin reddedilmesini istedi.

Savcı, milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran anayasanın geçici 20. maddesinin sadece şekil yönünden Anayasa Mahkemesine götürülebileceğini, somut norm denetimi yoluyla aykırılık iddiasında bulunulamayacağını kaydetti.

Mahkeme başkanı, Demirtaş'ın söz konusu taleplerini reddederek, duruşmaya devam etti. Duruşmada, 501 sayfalık iddianamenin özetinin okunmasının ardından Demirtaş savunma yaptı.

İddianamenin eklerinin elinde olmadığını belirten Demirtaş, 15 aydır sorgusuz, sualsiz tutuklu bulunduğunu, gecikmemek için savunmasını yapacağını söyledi.

İddianameyi, "iftiraname" olarak nitelendiren Demirtaş, bir algı operasyonu üzerinden, adil olmayan bir yargılamanın yapıldığını savundu.

Boyun eğmeyeceğini, geri adım atmayacağını ifade eden Demirtaş, bu "kumpas" davasını boşa çıkarmak için elinden geleni yapacağını dile getirdi.

"Ben niye tutukluyum?"

"Ben niye tutukluyum? Kaçtım mı, delilleri mi kararttım, böyle bir teşebbüsüm mü oldu?"diye soran Demirtaş, iddianamenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki en önemli anayasa değişikliğinin yapıldığı bir dönemde hazırlandığını söyledi.

Hakkında bulunan 31 fezleke için ayrı ayrı dava açılması gerektiğine işaret eden Demirtaş, birbiriyle alakası olmayan fezlekelerden tek bir dava açılarak tutuklanmasının sağlandığını savundu.

Hakkındaki fezlekelerin bir kısmının FETÖ'cü savcılar tarafından hazırlandığını, bunların ihraç edildiğini belirten Demirtaş, bu davada FETÖ'nün kurduğu kumpasların da sorgulanması gerektiğini söyledi.

Duruşmaya, yarın Demirtaş'ın savunmasıyla devam edilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Demirtaş'ın Tutuklandığı Terör Soruşturması Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement