Demokrasinin İnfazı: 27 Mayıs - Menderes'in Müzesi Çok Sevdiği Çayın Kıyısında Olacak - Son Dakika
Güncel

Demokrasinin İnfazı: 27 Mayıs - Menderes'in Müzesi Çok Sevdiği Çayın Kıyısında Olacak

Aydın Valiliği, 1960 darbesinin ardından idam edilen Adnan Menderes'in hatıralarını yaşatmak ve nesilden nesile aktarılmasını sağlamak için, doğup büyüdüğü Çakırbeyli Mahallesi'nde müze çalışmalarına başladı.

27.05.2018 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FERDİ UZUN - Aydın Valiliği, 1960 darbesinin ardından idam edilen Adnan Menderes'in hatıralarını yaşatmak ve nesilden nesile aktarılmasını sağlamak için, doğup büyüdüğü Çakırbeyli Mahallesi'nde müze çalışmalarına başladı.

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzede, merhum başbakan Menderes'in, çocukluğundan ölümüne kadar hatıralarının yer alacağını belirterek, 27 Mayıs 1960'ın, Türk milletinin tarihinde kara bir gün olarak anıldığını, merhum Menderes ve arkadaşlarının halkın hafızasına altın harflerle kazındığını vurguladı.

"Önemli bir lider adına bu zamana kadar müze yapılmaması üzüntü verici" diyen Köşger, müze için İçişleri Bakanlığından ödenek alındığını, projelerin çizilmeye başlandığını kaydetti.

Menderes'in oturduğu evi örnek alacaklarını aktaran Köşger, müzeyi de Çine Çayı'nın olduğu bölgeye yapaklarını dile getirdi.

"Yaşayan ve hikayesi olan bir müze olacak"

Merhum Menderes'in Yassıada duruşmalarında Ethem Menderes'e, "Ne olaydı biz bu işlere hiç girmeseydik de Çine Çayı'nın kenarında, söğüt ağacının altında oturup çayımızı yudumlasaydık" dediğinin ifade edildiğini anlatan Köşger, şöyle konuştu:

"Çok sevdiği Çine Çayı'nın kenarına o söğüt ağaçlarını dikip Adnan Menderes'in heykelini de yaptıracağız. Bölgeye bir rekreasyon alanı da oluşturuyoruz. Yaşayan ve hikayesi olan bir müze olacak. Yapılacak müzenin etrafında Aydın'ın doğal ürünlerinin satıldığı kısım da tasarlanacak. Mini Aydın adıyla oluşturulan alana da şehirdeki 22 antik kentin minyatürünü yapacağız."

Müze için zengin bir içerik düşündüklerini dile getiren Köşger, şu bilgileri verdi:

"İçerisinde, Adnan Menderes'in çocukluğuna dair objeler, siyasi hayatı ve öncesi, Aydın'daki yaşantısı, eğitim hayatı ve o dönemde çiftlikteki hayatıyla ilgili materyaller olacak. Daha sonra siyasi hayatı başlıyor. 1946 seçimleri ile ilgili bulabildiğimiz materyaller, meşhur tahta seçim sandığı, o döneme ait fotoğraflar, Adnan Menderes'in kullandığı şahsi eşyalardan bulabildiklerimizi koyacağız. Yaptığı eserler tabi... Bu müzede dijital kısımlar da mevcut. O döneme ait videolar, gazeteler olacak. Ülkeyi ne noktadan alıp nereye taşıdığına dair belgeler olacak. Ardından 1960 ihtilali, Yassıada'da yargılandıkları mahkemenin bir canlandırması ve orada tutuldukları o hücrelerin de canlandırması var. En son bir kule ve o kulede de Adnan Menderes'i idam ettikleri sehpa olacak."

Köşger, müzenin girişinde misafirleri Menderes'in bal mumundan yapılan heykelinin karşılayacağını aktardı.

Müzeye, Menderes ile ilgili belgeleri de koyacaklarını anlatan Köşger, "Müzeye girenler, Adnan Menderes'i tanımış olarak çıkacak. İnşallah en kısa sürede bitirmeye çalışacağız." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Demokrasinin İnfazı: 27 Mayıs - Menderes'in Müzesi Çok Sevdiği Çayın Kıyısında Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın'da Ortaokul Öğrencileri Yemek Sonrası Hastanelik Oldu
    20:04 Aydın'da Ortaokul Öğrencileri Yemek Sonrası Hastanelik Oldu

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan yemek etkinliği sonrası tavuk pilav yiyen 30 öğrenci rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı. Olayın ardından polis inceleme başlattı.

  • Tokat Merkezde Deprem Sonrası Herhangi Bir Olumsuzluk Yaşanmadı
    20:01 Tokat Merkezde Deprem Sonrası Herhangi Bir Olumsuzluk Yaşanmadı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Tokat merkezde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını açıkladı. AFAD'ın Afet Koordinasyon Merkezi'nde tüm birimlerle teyakkuz halinde olduklarını belirtti.

  • Tokat'ta meydana gelen deprem Yozgat'ta hasara yol açtı
    20:00 Tokat'ta meydana gelen deprem Yozgat'ta hasara yol açtı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem Yozgat'ta da hissedildi. Kadışehri ilçesinde ve köylerinde bazı yapılar zarar gördü, ancak can kaybı ve yaralı olmadığı belirtildi. Yelten köyünde ise 2 katlı atıl bir ev yıkıldı.

  • Uşak'ta traktör devrildi: Sürücü hayatını kaybetti, eşi ağır yaralandı
    19:59 Uşak'ta traktör devrildi: Sürücü hayatını kaybetti, eşi ağır yaralandı

    Uşak'ın Sivaslı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Mustafa Vural idaresindeki traktör şarampole devrildi. Kazada sürücü hayatını kaybederken, eşi Fatma Vural ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

  • Hakkari Çukurca'da Temizlik Çalışması Başlatıldı
    19:59 Hakkari Çukurca'da Temizlik Çalışması Başlatıldı

    Hakkari'nin Çukurca ilçesinde havanın ısınmasıyla birlikte temizlik çalışması başlatıldı. Belediye Başkanı Nazmi Demir, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Çınar Çiftçi, belediye çalışanları, vatandaşlar ve gönüllü gençler, cadde ve sokaklarda çöp topladı. Çalışmaların devam edeceğini belirten Demir, destek verenlere teşekkür ederek, amacın Çukurca'yı daha temiz ve yaşanabilir hale getirmek olduğunu söyledi.


Advertisement