Denetimli Serbestlikte "Akran Eğitimi" Hayata Geçiyor - Son Dakika
Güncel

Denetimli Serbestlikte "Akran Eğitimi" Hayata Geçiyor

Adalet Bakanlığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğünce, denetimli serbestlik altındaki yükümlülerin rehabilitasyonu ve topluma uyumunu hedefleyen "Denetimli Serbestlikte Akran Pro-Sosyal Modelleme Erasmus+KA 204 Projesi" tanıtıldı.

08.02.2018 19:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanlığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğünce, denetimli serbestlik altındaki yükümlülerin rehabilitasyonu ve topluma uyumunu hedefleyen "Denetimli Serbestlikte Akran Pro-Sosyal Modelleme Erasmus+KA 204 Projesi" tanıtıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Portekiz Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Portekiz Innovative Prisons Systems Firması ile Romanya Europan Strategies Consulting Firması işbirliğinde yapılan "Denetimli Serbestlikte Akran Pro-Sosyal Modelleme Erasmus+KA 204 Projesi"nin tanıtımı, Ulucanlar Eski Cezaevi Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Çiftçi, denetimli serbestliğin amacının hükümlülerin tekrar suç işlemesinin önlenmesi, onları yeniden topluma kazandırmak olduğunu dile getirdi.

Çiftçi, denetimli serbestlik altında bulunan her hükümlü ile bireysel rehberlik görüşmesi yapıldığına dikkati çekerek, görüşmelerin amacının suça yönlendiren sebepleri bularak, gerekli müdahalelerin gerçekleştirilmesini sağlamak olduğunu söyledi.

"Herkes tarafından kabul gören şekliyle suç ve cezanın genel amacı öncelikli olarak toplumun tüm kesimlerini suçlardan korumak, suç işleyen bireyi iyileştirmek, işlediği suçtan pişman olmasını sağlayarak, bireyin yeniden suç işlemesini önlemektir." ifadesini kullanan Çiftçi, Genel Müdürlüğün bu kapsamda yoğun çalışma yürüttüğünü dile getirdi.

Çiftçi, proje ile denetimli serbestlik hükümlülerinin ortak özelliklere sahip, aynı sorunları yaşayan kişilerle bir araya gelerek, tecrübe paylaşımında bulunmasının hedeflendiğini, bunu akran eğitim modelleriyle yapacaklarını belirterek, "Proje ile günümüz yetişkin eğitiminde sıkça kullanılan akran eğitim modellerinin denetimli serbestliğe uyarlanması, uygunluğunun test edilmesi ve başarılı olduğunu takdirde yaygınlaşması hedeflenmektedir." dedi.

Akran eğitimi denetimli serbestlikte

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Aytekin Cenikli de proje konusunda Portekiz ve Romanya ile işbirliği yapıldığını anlattı. Cenikli, denetimli serbestlik sisteminin, kurulduğu 2005'ten bu yana eğitim ve işbirliği çalışmaları ile hükümlülerin yeniden topluma kazandırılması kapsamında önemli bir nitelik kazandığını aktardı.

Akran eğitiminin, aynı sıkıntıları, sorunları ve duyguları paylaşan, aynı yaş, eğitim ve ihtiyaca sahip gruplarda, grup içerisinden seçilen olumlu bir modelin diğer grup üyelerine eğitim vermesi olarak ifade edildiğini söyleyen Cenikli, bu modelin denetim serbestlik altındaki hükümlülere verileceğini vurguladı.

Projede, hükümlülerin benzer tecrübeleri yaşamış kişilerle bir araya gelmelerinin amaçlandığını belirten Cenikli, 15 uzmana da eğitici eğitiminin verileceğini söyledi.

Programda proje ortakları Portekiz Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yetkilisi Jorge Monteneigro, Romanya Euorepean Strategies Consulting Firması yetkilisi Ioan Durnescu, Portekiz İnnovative Prison System Firması yetkilisi Pedro Das Neves de birer konuşma yaptı.

Denetimli Serbestlikte "Akran Eğitimi" Hayata Geçiyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Denetimli Serbestlikte 'Akran Eğitimi' Hayata Geçiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement