Deniz Levreklerinin Yemine Makro ve Mikroalg Dopingi - Son Dakika
Ekonomi

Deniz Levreklerinin Yemine Makro ve Mikroalg Dopingi

Deniz Levreklerinin Yemine Makro ve Mikroalg Dopingi

Adana’da Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesiyle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün ortak yürüttüğü COFASP ERA-net Avrupa Birliği projesi kapsamında makro ile mikroalglerin deniz levreklerinin yemine entegre edilmesi...

29.12.2017 10:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'da Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesiyle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün ortak yürüttüğü COFASP ERA-net Avrupa Birliği projesi kapsamında makro ile mikroalglerin deniz levreklerinin yemine entegre edilmesi ve daha kaliteli balıkların ortaya çıkması hedefleniyor.

Dünyada 8 ülkede 13 kuruluş tarafından yürütülen çalışmalarda başarıyla sonuç veren Avrupa Birliği projesi Türkiye'de de Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Trabzon Merkez Araştırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde Portekiz'in öncülüğünde yürütülüyor. İki makro ve iki mikro alglerin deniz levrekleri yemine entegre edilip daha kaliteli yem üretilmesi hedeflenen projeye ise Avrupa Birliği 6.7 milyon euro destek veriyor.

18 aydır devam eden proje 2018'in sonunda sonuçlanacak. Yemler ile ilgili iş paketinden sorumlu Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tufan Eroldoğan, konuyla ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği projesi ile makro ve mikroalgleri deniz levreğinde kullanmayı planladıklarını ve Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Tesisi ve Uygulama İstasyonu'nda yemlerin sindirilebilirliğiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

"Daha ucuz ve kaliteli yem hedefliyoruz"

Prof. Dr. Tufan Eroldoğan, makro ve mikroalglerin deniz levreklerinde kaliteli bir protein kaynağı olduğunu belirterek, "Alternetif protein kaynağı olarak mikro ve makro algleri deniz levreğinde deneyerek daha kaliteli ve ucuz, sindirimi yüksek ve balık sağlığı açısından da önemli bir yem hammaddesi olarak bu ürünleri deniyoruz. Bu yemlerin sindirilebilirliği ve bağışıklık sistemine olan etkileri araştırılmaktadır. Özellikle yüksek su sıcaklıklarında bu yemlerin etkinlikleri test edilmektedir. Bu denemenin sonunda iklim değişikliği ile kullanılabilecek olan bu yemlerin bağışıklık sistemine olan etkilerini de araştırmış olacağız" diye konuştu.

"Çevreyle dost bir ürün elde edeceğiz"

Avrupa Birliği'nin proje için sağladığı 6.7 milyon euronun projenin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini kaydeden Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tufan Eroldoğan, daha sonra şunları söyledi:

"Ülke genelinde makro ve mikroalglerin yetiştiriciliği ticari olarak yetersiz düzeyde ama bu sonuçlar pozitif bir getiri sağlarsa tahminimiz ticari olarak da mikroalgleri ve makroalgleri üretecek firmalar çıkacaktır. Bu bir katma değerdir. Şu anda mikroalgler biyodizel üretiminde oldukça yoğun kullanılıyor. Ama asıl gıda sektöründe insan gıdası ve hayvan gıdası, protein ve yağ kaynağı olarak değerlendirilebilir. Bu da bizim doğaya bağlı olduğumuz balık unu ve balık yağı talebimizi daha da aşağıya çekecek ve daha ekonomik, çevreyle dost bir ürün elde edeceğiz."

"Alternatif yeme ihtiyaç var"

Prof. Dr. Eroldoğan, deniz balıklarının yemlerinde balık unu ve balık yağı kullanıldığını ancak makro ve mikro alglerin kullanılmasının daha sağlıklı olduğunu kaydederek, "Bunlar insan tüketiminde de kullanılan ham maddeler olduğundan dolayı artık ham maddelerinden daha spesifik, protein oranı yüksek, bağışıklık sistemini arttırıcı, türün gelişimine katkı sağlayacak, alternatif tek hücreli canlılara ihtiyaç var. Bunların üretimiyle ilgili son 3-4 yıldır çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bunların ham madde olarak kullanımı ülke ekonomisine ülkede yetiştiriciliği yapan yem fabrikaları açısından önemli olacak" ifadelerini kullandı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Deniz Levreklerinin Yemine Makro ve Mikroalg Dopingi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:54 Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

    Koç Holding'in 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Koç Holding üst yönetimi ve hissedarların katılımıyla Nakkaştepe'deki Holding merkezinde yapıldı. Koç Holding'in ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam ettiği belirtilerek, karlı ve sürdürülebilir büyüme fırsatlarını değerlendirdiği ve yatırımlarına devam ettiği ifade edildi. Ayrıca, Koç Holding'in geçen yıl da Fortune Global 500'de ülkemizi temsil eden tek şirket olduğu vurgulandı.

  • DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik
    12:48 DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik

    DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Edirne'de son 21 yılda 8 baraj ve 32 gölet inşa ettiklerini belirterek, böylece 422 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldığını söyledi. Ayrıca, taşkın koruma tesisleri ile Edirne şehir merkezi, 95 yerleşim yeri ve 23 bin 370 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlandığını ve arazi toplulaştırma çalışmalarının da yapıldığını ifade etti.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    12:43 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi bir tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini söyledi.

  • Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı
    12:40 Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi dağıttı. Dağıtım töreninde İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin tarım arazilerinin etkin kullanımını hedeflediğini belirtti.

  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi
    12:32 Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi

    Şanlıurfa GAP Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı. Mart ayında iç hat yolcu trafiği 62 bin 355, dış hat yolcu trafiği ise 659 oldu. Ayrıca, Mart ayında toplamda 682 uçak iniş-kalkış yaptı ve 439 ton yük taşındı. Son üç aylık dönemde ise havalimanında 200 bin 388 yolcu, bin 862 uçak ve bin 651 ton yük trafiği gerçekleşti.

  • Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ekonomik değeriyle dikkat çekiyor
    12:30 Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ekonomik değeriyle dikkat çekiyor

    Adana'da 12.'si düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, yaklaşık 5 milyar liranın üzerinde bir ekonomik değere ulaşacak. Karnaval sayesinde esnaflar, hafta sonu elde ettikleri gelirle birkaç aylık kiralarını ödeyebiliyor. Ayrıca, Adana halkı ve diğer şehirlerden gelen insanlar da karnaval nedeniyle mutlu olduklarını belirtiyorlar. Karnavalın turizmin 12 aya yayılması noktasında önemli bir rol oynadığı vurgulanıyor.


Advertisement