Denizleri Terkedilmiş Ağlardan Temizleme Projesi - Son Dakika
Ekonomi

Denizleri Terkedilmiş Ağlardan Temizleme Projesi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 'Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi' projesini başlattı.

14.06.2014 18:27  Güncelleme: 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" başlatıldı. Su ürünleri avı sırasında zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması veya kullanım hataları gibi nedenlerle denizlere terkedilmiş ağların temizlenmesi amacıyla başlatılan projenin ilk pilot uygulamalarının İstanbul, Adana, Hatay ve Muğla'da yapılması planlanıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınan bilgilere göre, Birleşmiş Milletler (BM), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) hayalet avcılığı, balıkçılık sektörünü olumsuz etkileyen faktörler arasında sayarken, Türkiye'nin de üyesi olduğu Akdeniz Balıkçılık Komisyonu (GFCM) ise 2012 yılında üye ülkelerin hayalet avcılığın önlenmesi için tüm imkanlarını seferber etmesini istiyor.

Dünyada her yıl denizlerde kullanılan av araçlarının yüzde 8 ila 12'lik kısmının kaybolduğu yapılan çalışmalarda bildiriliyor. Benzer durum Türkiye için de geçerli olurken her yıl yaklaşık bin ila 2 bin kilometre uzunluğunda ağların denizlere terkedildiği ve terkedilen bu av araçlarının bedelinin yaklaşık 13 milyon lira olduğu tahmin ediliyor.

"Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" ile su ürünlerinin yaşam alanlarının korunması, terkedilmiş av araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılığı engelleyerek biyolojik ve ekonomik kayıpların azaltılması, denizlerdeki avcılık için tehlikeli alanların belirlenmesi ve bu konuda balıkçıların bilgilendirilmesi ve ekonomik kayıplarının azaltılması, denizlerin terkedilmiş av araçlarından temizlenmesi, yazılı ve görsel materyaller yoluyla kamuoyunda farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

Proje kapsamında yapılan çalışmalar ise şunlar:

"Denize kıyısı olan 28 ilde son 5 yılda kaybolan ve kayıp lokasyonlarına ilişkin yaklaşık 400 balıkçı ve balıkçı örgütlerinin temsilcileriyle yüz yüze görüşülerek kaybolan av araçlarına ve kaybedildiği yerlerin belirlenmesine yönelik ön saha çalışması yapıldı. Bu ön çalışmada 630 lokasyonda, 585 kilometre uzatma ağı, 44 adet gırgır ağı, 20 adet trol ağının kaybolduğu bilgisi alındı. Av araçlarının yoğun olarak kaybolduğu Adana, Hatay, İstanbul ve Muğla olmak üzere 4 il, 2014 yılı için pilot uygulama alanı seçildi. Ön saha çalışmasında belirlenen deniz alanlarında ağ tespit çalışmaları yapıldı." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Denizleri Terkedilmiş Ağlardan Temizleme Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement