Denizli otizmli bireyler çiçek dikerek hayata hazırlanıyor - Son Dakika
Güncel

Denizli otizmli bireyler çiçek dikerek hayata hazırlanıyor

Denizli'nin Merkezefendi ilçesindeki bir merkezde 3 - 27 yaş arası otizmli bireyler, sera atölyesinde yetiştirdikleri rengarenk çiçeklerle rehabilite oluyor.

26.10.2019 09:49  Güncelleme: 09:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli'nin Merkezefendi ilçesindeki bir merkezde 3 - 27 yaş arası otizmli bireyler, sera atölyesinde yetiştirdikleri rengarenk çiçeklerle rehabilite oluyor. İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, otizmli öğrencilerin serada beceri kazandıklarını belirterek, Bu merkezdeki çalışmalar çocukların hayata hazırlanmaları açından çok önemli. Çiçek deyip geçmiyoruz. Serada öğrencilere hem çiçek ve bitki sevgisi veriyoruz hem de hayata hazırlıyoruz. Burada meslek sahibi de oluyorlar dedi.

Adalet Mahallesi'nde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Dentaş Özel Eğitim Uygulama Merkezi'nde, 3- 27 yaş arasındaki orta ve ağır düzeyde otizmli olan bireyler eğitim görüyor. Bu kapsamda, otizmli bireylerin çeşitli atölyelerde sosyal hayata hazırlanmaları için etkinlikler düzenleniyor. El dokuma, dekoratif el sanatları, dekoratif ev tekstili, takı tasarım, kokulu taş ve galoş atölyelerinde otizmli bireylere bilgi, tutum ve beceriler kazandırılıyor. Son olarak merkezde, çiçek yetiştiriciliğinin öğrenciler üzerindeki olumlu etkisinin büyük olması nedeniyle hayırseverlerin desteğiyle sera kuruldu. Uygulama serası ve tarım becerileri atölyesi olarak açılan serada, uzman öğretmenler eşliğinde otizmli öğrenciler çiçek dikimine başladı. Serada öğrencilere, tohumdan itibaren mevsimlik çiçek yetiştiriciliğinin tüm aşamaları uygulamalı olarak öğretiliyor. Öğrenciler elleriyle saksılara özenle toprak doldurup, çiçekleri yerleştiriyor. Büyük keyif alan öğrencilerin yanı sıra çocuklarının olumlu gelişimini gören aileler de çalışmadan memnun. Öğrencilerin serada yazlık ve kışlık olarak diktiği menekşe, aslan ağzı, çim karanfili, çuha, petunya, begonya, top kadife ve pervane çiçekleri serada görsel şölen oluşturuyor. Yılda 250 bin adet üretilen çiçekler belediyeler, peyzaj firmaları, siteler, fabrika ve okullar tarafından satın alınırken, merkeze katkı sağlanıyor. İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, otizmli öğrencilerin serada beceri kazandıklarını ifade ederek, Bu merkezdeki çalışmalar çocukların hayata hazırlanmaları açından çok önemlidir. Çiçek deyip geçmiyoruz. Serada öğrencilere çiçek ve bitki sevgisi veriyoruz hem de hayata hazırlıyoruz. Burada meslek sahibi de oluyorlar dedi.

'KÖTÜ ENERJİSİNİ ATIYOR'

Serada çiçek dikmeyi çok seven otistik öğrencilerden Arda Arman'ın annesi Esin Tok, serada oğlunun toprakla uğraşıp, çiçek dikerek kötü enerjisini attığını belirterek, Burada aldıkları eğitimlerle daha sosyal oluyorlar ve topluma kazandırmakta zorlanmıyoruz. Oğlum çiçek dikmeyi çok seviyor, kötü enerjisini burada atıyor. Otizmli çocuklar genelde çok enerjik olur ama burada toprakla ve çiçekle uğraştıkları için pozitif oluyor ve gerginlikleri olmuyor dedi. Yine serada çiçek diken öğrencilerden Yasin Altuntaş'ın annesi Fatma Altuntaş ise, Oğlum daha önceden hırçın ve yaramazdı. Her şeyi kırıp dökerdi. Hiçbir şeyin bilincinde değildi. Burada aldığı eğitimle sosyalleşti ve çok iyi duruma geldi diye konuştu.

Denizli otizmli bireyler çiçek dikerek hayata hazırlanıyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Denizli otizmli bireyler çiçek dikerek hayata hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement