Depremzedeler, Afetin Yıldönümünde Konutlarına Kavuşmayı Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Depremzedeler, Afetin Yıldönümünde Konutlarına Kavuşmayı Bekliyor

Depremzedeler, Afetin Yıldönümünde Konutlarına Kavuşmayı Bekliyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde, geçtiğimiz yıl meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem felaketinin yıldönümünde, depremzedelerin Mart ayı sonunda evlerine kavuşması planlanıyor.

05.02.2018 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, geçtiğimiz yıl meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem felaketinin yıldönümünde, depremzedelerin Mart ayı sonunda evlerine kavuşması planlanıyor.

Ayvacık ilçesi ve köylerinde, 6 Şubat 2017 tarihinde 5.3 şiddetinde meydana gelen depremin ardından süren artçı sarsıntılar sonrası Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekiplerinin çalışmaları neticesinde, bölgede 36 yerleşim yerinde 1071 konut, 134 ahır ve 10 iş yeri yıkık ve ağır hasarlı olarak tespit edildi. Bölgeye kurulan 1052 konteynerle 3 bin 450 depremzede konteynerlere yerleştirildi.

Ayvacık ilçesi ve köylerinde en büyük zararı Yukarıköy köyü gördü. Yukarıköy'de yaşayan depremzedeler konteyner evlere yerleştirildi. 1 yıldır konteyner evlerde yaşayan depremzedeler köyün girişinde devam eden 106 metrekare ve 3+1 şeklindeki 116 tane konutun tamamlanarak, felaketin yıldönümünde yeni evlerine geçmek için gün sayıyor.

Yukarıköy'de depremzedeler için devam eden konutların inşaat alanını gezerek, yetkililerden bilgi alan Çanakkale AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz, 6 Şubat 2017 tarihinde Ayvacık bölgesinde meydana gelen depremin ardından hasar tespit çalışmaları neticesinde 36 yerleşim yerinde 1071 konut, 134 ahır ve 10 iş yerinin yıkık ve ağır hasarlı olarak tespit edildiğini söyledi. Konutları ağır hasarlı olan vatandaşlar için 456 tane iyileştirme çalışmaları kapsamında barınma ihtiyacının karşılanması için çadır kurduklarını ifade etti. Yılmaz, "Daha sonra bölgeye 1052 tane yaşam konteyneri sevk ederek, 3 bin 450 vatandaşımızı bu konteynerlerde barındırdık. Depremde 11 okulumuz hasar görmüştü. Bununla ilgili 37 tane konteyner kurarak, 758 öğrencimiz için hiç kesintisiz eğitimlerinin devam etmesini sağladık. 7 tane köyümüzde camilerimizin ağır hasarlı olduğu görüldü. Bu köylere 7 tane prefabrik cami kurduk. Daha sonra talep, taahhütname ve hak sahipliği sürecine en hızlı şekilde tamamlayarak, 3 köyümüzde 205 konutun yapımına hemen başladık. Bulunduğumuz yer Yukarıköy köyü, diğer konutlarımız ise Çamkalabak ve Kızılkeçili'de yapılıyor. Şu anda bulunduğumuz Yukarıköy köyünde 116 tane konutun yapım inşaatı devam ediyor. Evlerin hepsi 106 metrekare olup, toplamda 3+1 şeklinde düzenlenerek, tüm afetzedelerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilecek donanıma sahiptir" dedi.

Konut inşaatındaki incelemelerinin ardından Yılmaz, Yukarıköy'de konteyner evlerde yaşayan depremzedelerle bir araya geldi ve sorunlarını dinledi.

Yukarıköy'de konteynerde yaşayan depremzede Mevlüde Köse (64), "Deprem sonrasında Allah yardımcı oldu. Evler üstümüze göçmedi. Devletimiz sağ olsun bize yardımcı oldu. Devletimiz yardımcı olmasa dışarı kalırdık. Sağolsunlar konteyner evlere yerleştirdiler. Evimizde sobamızı yakıp, aşımız pişirip, yaşamımıza devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

25 yaşındaki Günay Demir ise, "Depremin ardından devletimiz bize yardım etti. Açıkta kalmadık. Annem depremde yaralanmıştı. Kısmi felç geçirdi. Belden aşağısı tutmuyor. İnşallah iyileşmesini bekliyoruz. Devletimizin bizler için yaptığı evlerin inşaatı devam ediyor. Evler çok güzel olmuş. İnşallah en kısa zamanda yeni evlerimize geçeriz. Allah'a şükür devletimiz yardımlarını hiç esirgemedi, çok yardım etti. Allah devletimize zeval vermesin" dedi.

Konutların Mart 2018 sonunda teslim edileceği, noter huzurunda yapılacak kura çekilişiyle teslim edileceği belirtildi. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Depremzedeler, Afetin Yıldönümünde Konutlarına Kavuşmayı Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı
    01:26 İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen evden hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı olaylarının şüphelileri, emniyet güçleri tarafından yakalandı. İskenderun'da yaşanan 3 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelisi A.S.Ç. tutuklanırken, bir motosiklet hırsızlığı olayının şüphelisi İ.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Advertisement