Derbi senaryosu: Hangi takım, nasıl kazanır? - Son Dakika
Spor

Derbi senaryosu: Hangi takım, nasıl kazanır?

Derbi senaryosu: Hangi takım, nasıl kazanır?

Fenerbahçe’yi galibiyete ulaştıracak ideal oyun taktiği nedir?

14.04.2019 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fenerbahçe’yi galibiyete ulaştıracak ideal oyun taktiği nedir?



Mert Aydın: Açıkçası Fenerbahçe için sezon başından bu yana ideal bir taktik hiç olmadı. Çünkü taktiği bulabilmek için gerekli ideal 11 bulunamadı. Rakibin stoperlerinin olmayışı, Dirar’ın formu ve taraftar üstünlüğü taktikten daha fazla ön plana çıkıyor.


Galatasaray'ı galibiyete ulaştıracak ideal oyun taktiği nedir?



Emre Özcan: Galatasaray derinde savunma yapan ve kendi yarı sahasında Galatasaray'a alan vermeyen takımlara karşı zorlanıyor. Ön alandaki oyuncularının tamamı dar alanda oynamaktan çok geniş alan isteyen ve bunları değerlendirmeyi seven oyuncular. Fenerbahçe'nin de set oyunundaki problemleri söz konusuyken, topu almaktan çok rakibe bırakan ve kendi yarı sahasında kontra kovalayarak Fenerbahçe savunmasının arkasına geçmeye çalışan Galatasaray bu şekilde istediği sonuca daha yakın olabilir.


Fenerbahçe’nin bu sezonki maçlarına bakacak olursak, nasıl bir maç senaryosu onlar için en uygunu olur?



Mert Aydın: Diğer maçları derbi ile senaryo açısından kıyaslamak doğru olmaz. Fenerbahçe, seyircisinin itmesiyle önde başlayacaktır. Tabii Marcao ve Luyindama’nın yoklukları da önemli. Senaryo Fenerbahçe için ilk golü bulursa daha farklı olur. Ama şunu unutmayalım bir gün önce oynanacak Beşiktaş- Başakşehir maçı da derbinin senaryosunun parçası.


Galatasaray'ın bu sezonki maçlarına bakacak olursak, nasıl bir maç senaryosu onlar için en uygunu olur?



Emre Özcan: Galatasaray denge oyununu oynamaktansa 1-0'ı daha iyi oynayan ve ilk golü attıktan sonra farkı artırmakta çok zorlanmayan bir takım. Alanyaspor, Erzurumspor, Antalyaspor ve Yeni Malatyaspor gibi takımlara karşı ilk golü bulmakta hep zorlandılar ve farklı galibiyetler de genellikle geç gelen ilk gol sonrasında ortaya çıktı. Bu yüzden onlar için en ideal senaryo ilk yarım saatte bulunacak erken bir golle maçı devem ettirmek olabilir. Zira denge oyununda ve özellikle 0-1 oyununda rakibin kendilerini dar alana itmeleriyle büyük problemler yaşayabiliyorlar.


Fenerbahçe cephesinde maçın kilit oyuncusu kim olur?



Mert Aydın: Derbilerde kilit oyuncu sorusu klasiktir. Aslında büyük takımda oynayan her futbolcu kilit olabilir. Mesela Galatasaray tarafında stoperler. Fenerbahçe tarafında ise Dirar gibi duruyor ama Ekici’nin yokluğunda orta sahadaki her oyuncu olabilir.


Galatasaray cephesinde maçın kilit oyuncusu kim olur?



Emre Özcan: 2019 yılıyla birlikte performansını maksimize eden Belhanda ve Feghouli son dönemde Galatasaray'ı taşıyan oyuncular. İyi sonuç alınan maçların hemen hepsinde kendi standartlarının üstünde performans veriyorlar. Dolayısıyla savunmadaki eksiklerle birlikte Fenerbahçe deplasmanında da bu iki oyuncunun yaratıcılığı çok önemli olacak.


Fenerbahçe, Galatasaray’a karşı en büyük sıkıntıyı hangi bölgede/mevkilerde çeker?



Mert Aydın: Fenerbahçe’nin son haftalarda pozisyon üretmeye başladığını görüyoruz. Ama topu içeri atmakta zorlanıyor. Derbilerde bu affedilmez.


Galatasaray, Fenerbahçe'ye karşı en büyük sıkıntıyı hangi bölgede/mevkilerde çeker?



Emre Özcan: Marcao ve Luyindama'nın yokluğunda savunmanın ortası en problemli yer. Luyindama hem savunmacılığı hem de hava toplarındaki hakimiyetiyle iki kaledeki duran toplarda önemli iş yapabilirdi. Marcao'ysa şu anda ligin en iyi stoperi gibi görünüyor. Onun ayak kalitesinden yararlanamayacak olan Galatasaray'ın savunmasına Fenerbahçe'nin yapacağı ön alan baskısı ev sahibine ciddi avantajlar getirebilir.


Galatasaray’ın hangi olumlu oyun özelliği Fenerbahçe için sıkıntı yaratır?



Mert Aydın: Galatasaray ön bölgesi iyi bir ekip. Belhanda, Feghouli gibi isimlerin rahat top alması, istedikleri koşuları yapması sıkıntı yaratır.


Fenerbahçe'nin hangi olumlu oyun özelliği Galatasaray için sıkıntı yaratır?



Emre Özcan: Fenerbahçe'nin kötü kadro matematiği onların birçok departmanda vasatın altında kalmalarına sebep oldu. Problemli kadro yapıları yüzünden öne çıkabilecek büyük bir avantajları yok. Saha içi değil ama Kadıköy'ün psikolojik ortamı Galatasaray için yine en büyük problem olacak gibi. Atmosferiyle Fenerbahçe'nin kötü olduğu dönemlerde dahi Galatasaray'a üstünlük kurmasını sağlayan Şükrü Saracoğlu, var olan birçok saha içi problemini yine kendiliğinden çözebilir.


Son yirmi dakikaya berabere ya da geride girilirse, gol bulmak için Fenerbahçe’den nasıl bir oyun ve oyuncu değişikliği beklenebilir?



Mert Aydın: 20 yıllık bir seri var. Bu, Fenerbahçe’nin ligdeki durumu kadar önemli taraftar gözünde. Stresli bir durumda seyircinin tavrı, oyuna kimin gireceğinden daha fazla önem kazanır.


Son yirmi dakikaya berabere ya da geride girilirse, gol bulmak için Galatasaray'dan nasıl bir oyun ve oyuncu değişikliği beklenebilir?



Emre Özcan: Galatasaray büyük bir sürpriz olmazsa maçta yine 4-3-3 ya da 4-2-3-1 kullanacak. Dolayısıyla son bölümde acil skor katkısının gerektiği durumda kenardaki santrfor Kostas Mitroglou, Fatih Terim tarafından ilk aşamada düşünülen oyuncu olacaktır. Kenar ortalarının çoğaldığı ve ceza sahasında çok oyuncuyla kalmaya çalışan bir Galatasaray bekleyebilir.

Kaynak: EuroSport.com

Son Dakika Spor Derbi senaryosu: Hangi takım, nasıl kazanır? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement